"Seçim atmosferi sona erdi, artık ‘iş’ konuşalım"

Seçim atmosferinden çıkan Türkiye’de, gözler şimdi yeni dönemin kadroları ve uygulanacak ekonomi politikalarına çevrildi. İş dünyasının tüm sektör temsilcileri, seçimlerin ardından yatırım, üretim, istihdamı önceleyen reformların hayata geçirilmesini bekliyor

info@karadenizekonomi.com / 5.06.2023

Seçim gündeminin sona ermesi, siyasi belirsizliğin ortadan kalkması ile başta ekonomik istikrar olmak üzere kur, faiz ve enflasyon politikaları ile kalıcı dengenin kurulması isteniyor. İhracatçı, üretici, perakende, hizmet ve diğer tüm sektörler, Türkiye’de refah payının artırılmasını sağlayacak adımların atılması için hep birlikte çalışacaklarının mesajı verdi.

SOMUT ADIMLAR ATILMALI

İş dünyasının temsilcileri Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kutlarken, yeni döneme ilişkin beklentilerini de dile getirdiler. İş dünyası, seçim atmosferinin sonra ermesi ve siyasi istikranın kurulması ile birlikte ekonomi gündeminde bekleyen önemli konularla ilgili somut adımların atılmasını bekliyor. Üretim, yatırım, istihdam ve kalkınma için bugüne kadar gösterdikleri çalışmaların bundan sonra devam edeceğini belirten iş dünyası temsilcileri kur, faiz, enflasyon ve finansman konularında adım beklerken 11 madde ile beklentilerini dile getirdi.

 

CARİ AÇIK VE ENFLASYONLA MÜCADELE EDİLMELİ

1-Cumhuriyetimiz’in ikinci yüzyılına girerken, yatırım, üretim, istihdamı önceleyen reformlar hayata geçirilmeli

2-Ekonomiye odaklanmalı, denge ve istikrar yeniden sağlanmalı

3-İki kronik mesele, yüksek enflasyon ve cari açıkla ivedilikle mücadele edilmeli

4-İhracatı artırıp, ithalatı kontrol için yerli hammadde üretim planlaması yapılmalı

5- Yüksek maliyetler dizginlenmeli, yatırımları arttıracak destekler devreye alınmalı

6-Yüksek teknolojili ürün ihracatını artırmalı, sürdürülebilir büyüme koşulları sağlanmalı

7-İhracatçıların rekabetini olumsuz etkileyen döviz kurlarındaki baskı kademeli kaldırılmalı

8- Kredi faizleri yüksek ve erişimi zor

 

 

 

DAHA ÇOK ÇALIŞMA ZAMANI

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu sonuçlarına ilişkin, "Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında daha huzurlu, daha mutlu ve daha müreffeh bir Türkiye için daha çok çalışma zamanı" ifadesini kullandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Seçimlerde gösterdiği başarıyla milletin teveccühünü kazanan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik ediyorum" diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de bir defa daha milli iradenin tecelli ettiğini ve milletin ferasetiyle tercihini yaptığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tur oylamasında milletimiz geleceğine ve demokrasiye sahip çıkarak, ülkemizin güçlü ve sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir defa daha ortaya koymuştur. Artık seçim dönemi bitti. Dün, dünde kaldı. Bugün yeni şeyler söyleme zamanı. Cumhuriyetin 100. yıl dönümünü kutladığımız bugünlere nasıl gelindiğini daha iyi anlama, Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında daha huzurlu, daha mutlu ve daha müreffeh bir Türkiye için daha çok çalışma zamanı."

GÜVEN VERECEK POLİTİKALAR OLUŞTURULMALI

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu da iş dünyasının önceliklerine konsantre olunması gerektiği çağrısında bulundu.

Kalyoncu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diler, seçimden zaferle çıkan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Doğu Karadeniz Bölgesi ihracat camiası olarak tebriklerimizi arz ederiz. Tüm dünyaya demokrasi dersi vererek, büyük bir olgunluk ve yüksek katılımla seçimlere katılarak tercihini yapan yüce Türk milleti, tercihini istikrardan yana kullanarak Türkiye Yüzyılını başlatmıştır. Bu vesile ile yeni dönemin, seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz. Ülkemizin, küresel güç haline gelmesine ve dünyanın önde gelen ilk 10 ülkeleri arasında kısa sürede yer almasına önemli katkı sağlayacağına inandığımız bu yeni dönem, ayrıca tüm dünyaya da Türk halkının demokrasiye ne derece bağlı olduğunu da, emperyalist zihniyetli beklentileri alt üst ederek açıkça göstermiştir. Yeni dönemde seçilen tüm milletvekillerimize tebriklerimi sunuyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Doğu Karadeniz bölgesi ihracat camiası olarak tebriklerimiz arz ediyoruz. Artık, ülkemizin daha da büyümesi, refah düzeyinin arttırılması, deprem felaketinin yol açtığı yıkımların çok hızlı bir şekilde imar edilmesi, ülkemizin yabancı yatırım için bir yatırım merkezi haline getirilmesi, iş dünyasında yaşadığımız ekonomik olumsuzlukların bir an önce giderilerek, ihracatı teşvik eden yatırım ortamlarının oluşturulması için iktidar ve muhalefeti elbirliği içinde bu süreçlere katkı vermeye beklemekteyiz. Unutulmamalıdır ki; kalıcı zaferler ekonomi alanında olmakta ve bu alanda elde edilen zaferler Ülkenin tüm damarlarına taze kan pompalamaktadır. Bunun için de en öncelikli beklentimiz enflasyonun hızlı bir şekilde tek haneli rakamlara düşürmek için piyasa dostu gerçekçi politikaların üretilmesi, ihracatı teşvik edecek enstrümanlar üretilmesi, ihracat camiasının finansmana erişim imkânlarının kolaylaştırılması, yatırım ortamının özendirilmesi ve piyasalara güven verecek politikalar oluşturulmasıdır.”

VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ

Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, ekonomide hızlıca adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Murzioğlu, “Türk milletinin iradesiyle bir kez daha Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik ediyor, sonuçların ülkemiz ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Seçim dönemi artık geride kalmıştır. Şimdi yeni bir döneme adım atmış bulunmaktayız. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu önemli dönemde artık daha mutlu, daha huzurlu ve daha müreffeh bir Türkiye için tüm enerjimizle işimize odaklanmanın zamanıdır. Bu yeni dönemde ülkemizin kalkınması, refahın artması ve uluslararası alanda daha güçlü olabilmesi için birlik ve beraberlik içinde, milli birlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştirerek var gücümüzle çalışmak zorundayız. Vakit, hayallerimizdeki kalkınmış Türkiye'ye odaklanmanın vaktidir. Türkiye Yüzyılı vizyonuna yaraşır projeleri birer birer hayata geçireceğimize yürekten inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı bir kez daha tebrik ediyor, görev süresi boyunca ülkemiz, milletimiz ve şehrimiz için hayırlı hizmetler yapmasını temenni ediyorum” dedi.

DAHA GÜÇLÜ BAŞLAMALIYIZ

Amasya TSO Başkanı Murat Kırlangıç, ekonominin geleceğe dair umutlu mesajlar verdi. Kırlangıç, “Sayın Erdoğan’ın öncülüğünde ilan edilen Türkiye Yüzyılı perspektifinde kalkınmanın tüm dinamiklerini harekete geçirerek, bir süredir ivmelenmesinde sorunlar yaşanan ekonomimizi yeniden şahlandırma zamanı gelmiştir. Özel sektörün çözüm bekleyen sorunları var. Bu bağlamda ekonomiye yön verecek yeni yönetimin bir an önce göreve başlayarak, bizlerin görüş ve önerilerini dikkate alarak yeni yol haritalarını belirlemesi gerekiyor. Türkiye, yeni yüzyılda daha güçlü bir marka olmalı. Tüm dünyada devrim niteliğinde etki yaparak, dünya genelinde adeta tedarik edebilmek için sıraya girilen savunma sanayi ürünlerimiz ile dünya devi markalarla rekabet edebilecek düzeye erişen teknolojisi göz dolduran yerli otomobilimiz ile markalaşma serüveninde yakaladığımız fırsatlar bu noktada en büyük yardımcımız olacak. Ülkemizin ekonomisinde olduğu kadar sosyal açıdan da ileri taşınması hedeflenmeli. Hayata geçirilmesi beklenen yapısal tüm reform çalışmalarının hızla neticelendirilmesi, etkin ve kümülatif bir dönüşümün ekonomimizle birlikte, halkımıza da yeni umutlar yükleyip, yeni heyecanlar yaşatıp, yeni ufuklara emin adımlarla taşıması en büyük temennimizdir. Tüm bu değişkenleri bir araya getirdiğimiz bir denklemde, üretimi ve ihracatı bilen bir yönetim anlayışıyla içinde bulunduğumuz sorunların hızla üstesinden geleceğiz. Türkiye yüzyılında ülkemizin şahlanışını gururla izlemek için el ele, umutla, hep birlikte çalışacağız” şeklinde konuştu.

 

İLK HEDEFİMİZ EKONOMİ OLMALI

Türkiye’nin en önemli hedefinin ekonomik kalkınma olduğuna vurgu yapan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti demokratik süreçte 14 Mayıs genel seçimlerinin ardından 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerini tamamlayarak, 100 yıllık köklü geçmişini sandığa yansıtmıştır. Bugün demokrasinin yansıması olan halkımızın teveccühü sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Cumhurbaşkanlığımızın, ülkemizin kalkınması ve gelişmesinde geçmişten itibaren devam eden mücadele sürdüreceklerine olan inancımız tamdır. Yeni Türkiye Yüzyılında, üretime ve ihracata odaklanarak ekonomik kalkınmayı sağlamak ilk hedefimiz olmalıdır. Bu yeni dönemde sanayicilere, imalatçı ve ihracatçı firmalara teşvikler artırılarak ülkemize yüksek döviz girdisi sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

 

 

ÜRETİM ODAKLI HAREKET ETMELİYİZ

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ise ekonomide önceliğin üretim odaklı olması gerektiğini belirtti. Ergan, “Demokratik bir ortamda milletimize yakışır bir şekilde gerçekleştirilen seçimler, ülkemize hayırlı olsun. Halkımızın yüksek katılımı ile gerçekleştirilmiş olan seçimler her bakımdan ülkemize kazanım sağlayacaktır. Yeniden Cumhurbaşkanlığımıza seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile oluşturulan parlamentoya giren milletvekillerimizi tebrik ediyoruz. Hep birlikte sandığa gittik, tercihimizi ortaya koyduk. Artık kişisel tercihlerimiz geride kaldı. Bundan sonra hep birlikte ülkemizi kaldırmaya yönelik toplumsal tercihimize odaklanıp, Türkiye’yi her bakımdan kalkındırmaya devam etmek için çalışacağız. Bunu birlik ve beraberlik içinde, öncelikle üretim odaklı olarak yaparak başarmaktan başka yolumuz yoktur” diye konuştu.

BELİRSİZLİKLER ORTADAN KALKTI

Bentaş Bentonit CEO’su Turgay Ömür ise seçim atmosferinin tamamlanmasıyla belirsizliklerin de ortadan kalktığını dile getirdi. Ömür, “Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ülkemize hayırlı olsun. Seçimin sonuçlanmasıyla birlikte belirsizlikler ortadan kalkmış oldu. Bu belirsizliklerdeki en önemli madde politika değişikliğinin olup olmayacağıydı. Muhalefet kazanmış olsaydı yeni bir ekonomi politikası izleyecekti, iktidar tarafı kazandığında nasıl ilerleyeceğine dair net bilgiler yoktu ama yine de ekonominin sıkışıklığını hükümet bildiği için seçimden sonra mutlaka bir aksiyon alacak. Bir ihracatçı ve imalatçı olarak istediğimiz, yeni dönemde kur politikasında dövizin biraz daha yukarılarda tutulmasının sağlanması. Yoksa ihracatçı şu an hiç iyi durumda değil. Zaten krediye ulaşılamıyor, ulaşılan da yeterli değil. Dolayısıyla faiz ve döviz dengesinin oluşması. Bizim beklentimiz döviz ve faizin yukarı çıkmasıdır” dedi.

 

Yaren kaya

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar