Giresun’da bal üretiminin yıllık getirisi 200 milyon
Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Elevli, ‘’Giresun’da 600 ton olan bal üretiminin yıllık ekonomik getirisi 200 milyon civarındadır. Bilinçli arıcılıkla bu alandaki potansiyelimizi doğru kullanırsak yıllık üretimimizle birlikte ilimize ekonomik katkısını da artırabiliriz.’’
info@karadenizekonomi.com / 14.08.2020
Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Elevli, geçen yıla göre bal rekoltesinde artış beklediklerini söyledi.
Giresun’da arıcılık kayıt sisteminde 150 bin kovan olduğunu ve bu yıl geçen yıla göre bal rekoltesinde artış beklediklerini dile getiren Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, ‘’Giresun’da meslek olarak arıcılık yapan bin 700 arıcıda 150 bin kovan bulunmaktadır. Arıcılarımız daha çok gezin arıcılık yapmaktadır. Bu sene her yıl olduğu gibi yine en fazla kestane balı üretimi elde edilmiştir. Toplam rekolteye bakıldığında ise kestane balından 500 ton, orman gülü balından 100 ton ve halen devam eden çiçek balından ise 3 ton rekolte beklenmektedir. Yaklaşık 2020 bal rekoltemizin 600 tonun üzerinde olması hedefleniyor’’ diye konuştu.
‘’Giresun bal üretiminin yüzde 4’ünü karşılıyor’’
Türkiye’nin yıllık 100 bin ton bal üretiminin yaklaşık yüzde 4’ünü Giresun üretiyor diyen Elevli, ‘’Giresun’da 600 ton olan bal üretiminin yıllık ekonomik getirisi 200 milyon civarındadır. Bilinçli arıcılıkla bu alandaki potansiyelimizi doğru kullanırsak yıllık üretimimizle birlikte ilimize ekonomik katkısını da artırabiliriz. Bu seneki bal fiyatları yaklaşık olarak ifade ediyorum ki orman gülü balı 100 liradan, kestane balı 200 liradan, çiçek balı ise 60 liradan satılacaktır. Bir de orman gülü ve kestane karışık bal ise 150 lira gibi fiyatlardan alıcı bulacaktır’’ dedi.