Fındık ihracatında Trabzon liderliğini sürdürüyor

2022 yılında, Trabzon ilinden 106.398 Ton fındık ihraç edilerek karşılığında 551 Milyon 256 Bin 459 ABD Doları döviz girdisi sağlandı.

info@karadenizekonomi.com / 5.01.2023

 Fındık ihracatında Trabzon liderliğini sürdürüyor

Trabzon ilinden ihraç edilen fındık ihracatında bir önceki yıla oranla, en büyük ihraç pazarı olan Avrupa piyasalarında yaşanan yüksek enflasyon ve yüksek enerji fiyatlarının yol açtığı talep daralmasına bağlı olarak miktarda % 9 ve değer tutarda da % 29 oranında düşüş yaşanmış olup, aynı şekilde bu düşüş Türkiye genelinden yapılan ihracatta da yaşanmış ve Türkiye genelinden yapılan fındık ihracatı 2023 yılında 313.562 Ton karşılığı 1 milyar 751 milyon 014 bin 347 ABD doları olarak gerçekleşerek,  ihracatta miktar bazında %9 ve değer tutarda da % 22 oranında düşüş yaşanmıştır.

2022 yılı fındık ihracatının il bazında sıralamasında miktar bazında en çok fındık ihracatı gerçekleştiren İl;  önceki yıllarda da olduğu gibi Trabzon ili olmuştur. Trabzon ili Ülkemizin toplam fındık ihracatının % 34 lük kısmını tek başına gerçekleştirmiştir. 

2022 yılında Trabzon ilimizden 60 değişik Ülkeye fındık ihraç edilmiş olup, en çok ihracat yapılan Ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya, Fransa ve Polonya olmuştur.

Aynı şekilde Ülkemiz genelinden de 131 değişik Ülkeye fındık ihraç edilmiş ve en çok fındık ihraç edilen ilk 3 ülke geleneksel fındık ihraç pazarlarımız olan Almanya, İtalya ve Fransa olmuştur.

Konu hakkında değerlendirmelerde buluna Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV; 2022 yılında geleneksel ihraç pazarlarımız olan başta Avrupa ülkeleri ve diğer küresel pazarlarda yaşanan son yılların en yüksek enflasyonu yanında,  Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı enerjideki arz sıkıntısına bağlı yüksek enerji fiyatları, fındık ihraç pazarlarımızda büyük boyutta talep daralmasına yol açtığını belirterek, üretimin kısılması ile siparişlerde büyük oranda düşüşlere yol açmış ve bu durumda olumsuz şekilde fındık ihracatımıza aynı şekilde yansımış bulunmaktadır. Yıllık bazda miktarda yaşanan %9 luk düşüş fiyat düzeyine daha yüksek oranda yansıdığı için değer bazında %22 lik bir düşüşle 2022 yılının tamamlandığını belirtti. Mehmet Cirav, Küresel enflasyonist baskıların yol açtığı yurtdışındaki bu olumsuz tablo yanında iç piyasada da başta enerji maliyetleri olmak üzere üretim maliyetlerinde yaşanan yüksek oranlı artışlar ve kur baskısının ihracatçıyı da olumsuz olarak etkilediğini, ancak bu olumsuz durumlara rağmen fındık ihracatçısının çok iyi bir performans sergileyerek çok az bir düşüşle yılı kapattığını ifade etti.

Fındık ihracatında geleneksel ihraç pazarlarımız Avrupa piyasalarında toparlanmanın 2023 yılı için çok zor görüldüğünü ancak 2024 yılı itibariyle tüm küresel pazarlarda hızlı bir toparlanmanın ve yüksek oranlı büyümenin başlayabileceğini öngördüklerini belirten Cirav,  bu durum nedeniyle ihracatçının ayakta kalabilmesi için enerji maliyetlerinde indirim yapılması ve ihracatçıya rekabet imkânı kazandırılması amacıyla da özel kur uygulanmasını talep ettiklerini ifade etti.

Fındık üretim ve ihracatımızda da geleneksel üstünlüğümüzü koruyabilmek açısından, birim başına verimin arttırılmasının çok önemli olduğuna da değinen DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi  Başkanı Mehmet CİRAV; Ülkemizde destekleme politikalarının üreticiyi daha kaliteli ve birim başına verimi  artıracak üretime teşvik edilmesi gerektiğini ifade ederek, bunun için Tarım ve Orman Bakanlığının destekleme politikalarını bu minvalde ivedilikle oluşturulması gerektiğini, fındıkta sürdürülebilirliğin sağlanmasının büyük aciliyet arz ettiğini belirtti.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar