Teknoloji üssünü hayata geçirecek
55 ülkeye depo ve raf sistemleri ihracatı yapan Temesist, insansız çalışan depolar için faaliyet gösterecek Endüstriyel Teknoloji üssünü hayata geçiriyor.
info@karadenizekonomi.com / 3.09.2022
Şirketin yeni yatırımları hakkında bilgi veren Temesist Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, "İstanbul Hadımköy'de Temesist Endüstriyel Teknoloji üssünü kısa bir süre içerisinde hayata geçireceğiz. Burada insansız çalışan depolar üzerinde çalışacağız. Genç beyinlerimiz bu birimde başta lojistik ve depolarda robot otomasyon teknolojileri olmak üzere sağlık ve savunma alanlarında Ar-Ge çalışmaları yapacak. Firmalar, maliyetlerini azaltacak, akıllı teknoloji içeren yatırımlar talep ediyor. Biz de yatırımlarımızı bu ölçüde yapıyoruz. Ayrıca bu yılın sonuna kadar Bilecik'te yeni bir fabrika inşaatına başlayacağız. Her iki yatırımın toplam maliyeti yaklaşık 50 milyon TL olacak" diyor.
KÜRESEL ÇAPTA PROJELERE İMZA ATTI
İstanbul merkezli depo ve raf sistemleri üretimi yapan Temesist'in kurucusu Halil İbrahim Gül, 13 yaşında tornacı çıraklığı ile başladığı iş hayatı hikayesini robot ihracatıyla taçlandırdı. Küresel projelerle büyüyen Temesist, 5'i Türkiye'de, 4'ü de Almanya, İngiltere, Bulgaristan ve Sırbistan'da olmak üzere toplamda 9 firmasıyla şirketler grubuna dönüştü. Depo ve raf sis temleri alanında faaliyet gösteren şirketi ile küresel çapta projelere imza atan Gül, Gürcistan Merkez Bankası'ndan NATO'nun Afganistan üssüne kadar birçok önemli projeyi üstlendi. Şirketin Bilecik ve İstanbul'daki fabrikasında 520 kişi istihdam ediliyor. İstanbul'da teknoloji üssü kuracak olan şirket, burada insansız çalışan depolar üzerinde çalışmalar yapacak.
TEMESİST’İN HEDEFİNDE 10 YENİ ÜLKE VAR
Başta Avrupa ve Amerika kıtası olmak üzere 55 ülkeye depo ve raf sistemleri ihracatı yapan Temesist, bu yıl ihracat pazarlarına 10 yeni ülke daha eklemeyi hedefliyor. "Avustralya hariç her kıtada varız" diyen Temesist Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, "İhracat gelirlerimiz ciromuzun yüzde 23'ünü oluşturuyor. Bu yıl yüzde 35'e ulaşırız. Orta vadeli hedefimiz ise bu oranı yüzde 50'ye çıkarmak. Bunun için yeni pazar arayışlarımız devam ediyor. Bu yıl Fransa, Suudi Arabistan, Norveç, Hindistan, Güney Afrika, Madagaskar ve Güney Amerika ülkelerini radarımıza aldık" diye konuşuyor.
İTALYANLARIN '20 YILDA ÜRETEMEZSİNİZ’ DEDİĞİ ROBOTU 4 AYDA ÜRETTİ
Depolarda kullanılan robotların daha önce İtalya'dan ithal ettiklerine değinen Halil İbrahim Gül, şu anda motor hariç tüm üretimin Türkiye'de yapıldığına dikkat çekiyor. Motor üretimi için de çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve yüzde 100 yerli üretime ulaşmak istediklerini ifade eden Gül, "Biz bu robotları kendimiz üretme kararı aldığımızda İtalya'daki firma bize 20 senede üretebileceğimizi söylemişti. Ancak biz 4 ay içerisinde üretmeye başladık. 2 yıl sonra Almanya fuarında sergiledim. İtalyan firma, robotu kimden ithal ettiğimizi sordu. Bizim yaptığımıza inanmadı. Daha uygun maliyete ürettiğimiz robotu onlara satmak istedik, gurur yapıp almadılar. Şu ana kadar 1750 adet ürettik. Şimdi de depo içerisinde sadece tek yöne değil her yöne giden bir robot tasarımı üzerinde çalışıyoruz. Bir robotun ortalama satış rakamı 20 bin dolar civarında” diyerek açıklıyor.