"Madencilikte birbirimize sahip çıkmalıyız"
Türkmenoğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Türkmenoğlu, “Maden sektöründe mutlaka devletimizin ve milletimizin birbirine sahip çıkması lazım. Şirket olarak Ordu, Amasya, Tokat’ta önemli yatırımlar yaptık. Sektöre daha fazla önem verilirse ihracatımız daha da artacak” dedi
info@karadenizekonomi.com / 17.04.2023
1976 yılında iş hayatına başlayan Türkmenoğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Türkmenoğlu, uzun yıllardır sektöre yön vermeye devam ediyor. İnşaat sektörünün farklı dallarında hizmet veren Türkmenoğlu, iş hayatına dair deneyimlerini madencilik sektörüne taşıdı.
Tokat, Amasya ve Ordu'da yatırımların devam ettiğini dile getiren Türkmenoğlu, “Önce Ordu'dan başladık. Çevremizde de çok kıymetli taşlar ve madenlerimiz var. Gölköy’de, Südeyye yaylalarında çok güzel granit madenleri var. Giresun bölgesinde de çok güzel taşlarımız var. Fakat nedense bu sektöre kimse sahip çıkmadı. Madenin kendisine has bir kokusu vardır. O seni mutlaka oraya çeker. Amasya’da ürettiğimiz taşları Ordu’da üretmek yerine, bir üretim tesisi de oraya kurduk. Bu da bizi nakliye maliyetinden kurtardı. Amasya’da OSB'den bize 16 dönüm yer tahsis edildi. Biz de 3600 metrekare alana fabrika kurduk. Çok güzel bir potansiyelimiz var. Ankara başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesine satış gerçekleştiriyoruz. Çankaya ve Etimesgut'ta inşaatlar yapıyoruz. Ayrıca; kurulduğu tarihten bu yana TOKİ'yle çalışıyoruz. İş yoğunluğu artınca Tokat Zile'de Mervan Ocağı satın aldık” dedi.
İHRACATA DAHA FAZLA YÖNELMEK İSTİYORUZ
Yaklaşık 80 kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Türkmenoğlu, “TOKİ'ye iş yapan firmalarla çalıştığımız için piyasada büyük sorunlar yaşamıyoruz. Bununla birlikte; artan akaryakıt ve enerji maliyetleri kar marjımızı önemli ölçüde düşürdü. Arsamızı, dairemizi sattık iş yerine takviye verdik. Madencilikte bürokratik engeller çok fazla. Daha önceki yıllarda 600 milyon liraya aldığım bir ruhsat, şimdi 1,5-2 milyar liraya yükseldi. Ormanlık ve pasa dökme alanlarında da sorunlar yaşıyoruz. Burada herkes görevini yapıyor, disiplin sağlanmalı ama sanayici de desteklenmeli. Ülkedeki enerji ve yakıt maliyetleri sektörü çalışamamaya sürüklüyor. Çok daha iyi olabilirdi ihracatımız. Sektör için devletimiz ve milletimiz birbirine sahip çıkmalı. Ordu, Amasya, Tokat’ta önemli yatırımlar yaptık, İhracatı düşünüyoruz ama iç piyasaya ve TOKİ şirketlerine çalışınca gücümüzün üstüne çıkamıyoruz. Yakın gelecekte inovasyon, AR-GE çalışmaları ile ihracata daha fazla yönelmek istiyoruz. Bunun için de kalifiye eleman ihtiyacımız artarak devam ediyor” diye konuştu.
DEMİR YOLU ULAŞIMINA ACİL İHTİYACIMIZ VAR
Ordu ekonomisine dair değerlendirmelerde bulunan Türkmenoğlu, “İkinci OSB'yi yatırımcıya kazandıracağız’ deniyor. Orta ölçekli sanayici de buralara yerleşirse güzel olur. Limanımız var, havaalanımız var. Demir yolu ulaşımına acil ihtiyacımız var. Samsun-Sarp demiryolu hattının bir an önce hayata geçmesi sanayiciler adına çok önemli. Ünye'ye büyük bir liman yapılıyor ama Samsun-Sarp demiryolu bu bölgenin iş dünyasını rahatlatacaktır. Ordu'da yatırım için devletin yeni alanlar sunması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.