Çaykur’a Varlık Fonu da kar etmedi!

Geçen yıl 733 milyon TL zarar eden Çaykur'un Varlık Fonu’na devredildiği Şubat 2017'den bu yana zararının artmakta olduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, işletmenin Varlık Fonu’ndan çıkarılarak yeni baştan rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 15.01.2021

Çaykur’a Varlık Fonu da kar etmedi!

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na Çaykur’a ilişkin bir soru önergesi verdi. Bekaroğlu soru önergesinde kurumun 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan finans sorununa değinerek "Çaykur’da kredi kullanma ihtiyacı, esasen, birkaç ay içerisinde alınıp, hemen ödenmesi gereken yaş çay yaprağı alımlarının finansmanı ile sınırlı ve yılsonuna doğru çay satışlarından gelen hasılat ile geri ödenmekte iken giderek yıla yayılan ve genel nitelikte, kalıcı bir finansman ihtiyacına dönüşme eğilimi göstermektedir. Bu durum finansman giderlerinin artışı yoluyla Çaykur’un zararının katlanarak artmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla kurumun Varlık Fonuna devri de bu durumu engelleyememiştir." dedi. Bakan Pakdemirli’ye bu konuda ne tür tedbirler almayı düşündüğünü soran Bekaroğlu, daha önce verdiği bir başka soru önergesinde ÇAYKUR'un zararının nedenini sorduğunda Pakdemirli’nin verdiği cevabın, önceki Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu'nun Çaykur'un zarar etme nedeni olarak hükümetin kuru çay fiyatlarına zam yapmamasını göstermesi ile aynı olduğunu ifade ederek, kuru çaya 2019'da kısa aralıklarla iki kez yüzde 15 zam yapıldığı halde kurumun 733 milyon TL zarar etmesinin nedenini açıklamasını istedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar