23.11.2020

ABD’de Başkanlık Seçimlerini Okumak ...

‘’En gelişkin doğrudan demokrasi’’  olarak tanımlanan    ABD, en  anti- demokratik yöntemle  yeni başkanı‘nı seçerken, 13.9 milyar $ seçim kampanyası harcaması yaparak ABD  tarihinin en ‘’ pahalı ‘’ seçimi yaşandı.600 milyon  seçmenli  Hindistan  oyları 3

‘’En gelişkin doğrudan demokrasi’’  olarak tanımlanan    ABD, en  anti- demokratik yöntemle  yeni başkanı‘nı seçerken, 13.9 milyar $ seçim kampanyası harcaması yaparak ABD  tarihinin en ‘’ pahalı ‘’ seçimi yaşandı.600 milyon  seçmenli  Hindistan  oyları 3 gün içinde sayarken, 143 milyon seçmenli ABD ‘de oy sayımı  halen bitmiş  değil.    

328 milyon nüfuslu  bu ülkede,  oy kullanan ABD yurttaşının oylamasına  ‘’popüler  oylama ‘’ adı veriliyor.ABD  Başkanı  bu oylamayla  seçilmedi,50 eyaletten seçilen 538   delegeden yeter  sayı olan 270 oyu  alan  J. Biden  ABD  Başkanı  oldu.Trump, son 40 yılda 2. dönem için seçilemeyen ilk başkan unvanını kazandı ( 1984’de  Reagen   525  delege çıkarmıştı ).

 

Kim nerede kazandı ?

Trump, yenik ve  umutsuz  ABD ‘linin  coğrafyasında  oy aldı. Kuzeyden güneye, Dakota’dan, Teksas 6 ve Iowa ‘dan  Louisiana ‘ya 4 toplam 10 eyalet ‘’banko’’ ona oy verdi. Florida’nın yerleşik Küba’lı  göçmenleri ‘’komünizm gelecek‘’ korkusuyla Trump’a yöneldi. Onların ‘’aşağıya itlmiş azınlıklar ‘’ olarak,  % 90 oranda Trump’ın arkasında durması nedenini irdelemek  gerekiyor.  Tabii, petrol zengini  Teksas ve Alaska  tercihlerini değiştirmedi, fosil enerji yanlısı Trump ‘ın yanında  durdu.

Biden, zengin batı yakası ( örnek Kaliforniya )  ve zengin doğu yakasında ( örnek  New York ) seçim aldı. Denebilir ki, ABD ‘nin her 2 yakasının  tamamı Biden‘dan yana idi.

ABD‘de ‘’ rust belt ‘’  adıyla bilinen   ‘’ çürümüş, posası çıkmış ‘’ olarak tanınan ülkenin orta  batısında kümelenen  12 eyaletinin çoğunda ( Örnek:Michigan )  Biden başarılı oldu . Ancak görülüyor ki,  Biden Trump’dan ‘’ oy çalmadı ‘’, aldığı oylar  seçime mektupla  katılanların oylarıydı.

 

Greenwish Üni.’den Prof. Mehmet Uğur ‘un işaret ettiği  gibi,  ABD ‘nin ilerici koalisyonu sayılan  CPDA ve DDC gibi örgütlerin  seçim sonucunda büyük emeği oldu. Keza,  siyahi ABD ‘lşlerim öldürülmesinden sonra  hak arayan yanlıların gösteri ve çıkışları da  Biden‘in oyları üstünde etkiliydi.  

 

İşin bir de aması  var...  

Oyların % 52-47 şeklinde ayırımı,  ABD’de  keskinleşen  bir bölünmenin açık işareti. Oy kullanabilecek seçmenin üçte birinin  sandığa gitmemesi ise ‘’yarınlarından yana umutsuz’’ olduğunun  işareti olarak kabul edilmeli. 

Bu oy dağılımı  ‘’ milliyetçilik ve muhafazakarlık ‘’ karışımından oluşan  Trumpizm ‘in  artık  ABD  ‘nin ülke içine  iyi sinmiş bir ideolojisi olduğunun göstergesi  sayılmalı.

Popülüzmin etkili aracı  olan ‘’ korku salmak ‘’ para etti. Latin  ve Küba  göçmenleri    onları her dönem taciz etmiş bir kişi  olan Trump’a  oy verdi. Adeta ‘’Stockholm  Sendromu ‘’ çalıştı.

ABD Dış İlişkiler Konseyi ‘nin etkili üyesi  R Haass’ın  sözleriyle  ABD ‘’  Tek Amerika / İki Ülke ‘’ şeklinde ‘’ iki  cepheye bölünmüş ülke ‘’  gerçeğiyle içiçe yaşayacak, burası kesin...

‘’ABD Başkanı olan ABD’nin Renklerini Yansıtır ‘’ diyen inanç  kanımca  artık  tarihe gömüldü.

 

46.Başkan olan  Biden‘in seçimden hemen sonra  ‘’ Bu görevi bir dönem yapacağım, sonrasında  devredeceğim‘’demesi,yeni bir demokratik gelenek oluşumu için anlamlıydı.

Oğlunun kanser tedavisi için gerekli parayı borç  alan Biden‘la, vergi ödememekle öğünen multi- milyoner  Trump arasındaki seçimde   Biden ‘in  kazanmasını,   dünya genelinde ‘’ demokrasi  umudu ‘’ nun korunmasında   bir ‘’ çoban yıldızı ‘’ olarak  kabul ediyorum.

 

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar