2.08.2020

Fındıklı bayram

Karadeniz insanı fındık fiyatlarının açıklanmasıyla Kurban Bayramı’na “fındıklı bayram”  tadında girdiler desek yanlış olmaz.

Karadeniz insanı fındık fiyatlarının açıklanmasıyla Kurban Bayramı’na “fındıklı bayram”  tadında girdiler desek yanlış olmaz. Bayramının hemen sonrasında bahçeye girecek olan fındık üreticisi rekolte ve fiyat tartışmaları derken fındık toplamaya başlamadan ürününün fiyatını öğrenmenin mutluluğu içinde adeta çifte bayram yapacak. Hükümet bu yıl tarımsal ürün fiyatlarını açıklarken beklentilerin çok üzerinde gelen rakamların, üreticisinden sanayicisine tüm paydaşları mutlu ettiğini söylersek gerçekçi bir yaklaşım olur. O nedenle ki bölge insanı için Kurban Bayramı “fındıklı bayram çikolatası” oldu.

Cumhurbaşkanının fındık açıklamasını kısaca hatırlayalım.

Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamayla 2020 fındık fiyatlarını duyurdu. Erdoğan, fındık alım fiyatını yüzde 50 sağlam iç esasına göre Giresun kalite kabuklu için 22,5, levant kalite kabuklu için 22 lira olarak belirlediklerini söylerken geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin 16,5-17 lira kilogram fiyatı üzerinden alıma çıktığını, bu sayede düşme eğilimi gösteren fındık fiyatlarının sezon içinde 18-20 lira civarında seyrettiğini anımsattı.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yüzde 50 sağlam iç esasına göre Giresun kalite kabuklu fındık için Toprak Mahsulleri Ofisimizin kilogram alış fiyatı 22,5 lira, levant kalite kabuklu fındık için ise bu fiyat kilogramda 22 liradır. Ayrıca yüksek randımanlı fındık tesliminde ortalama kilogram başına 1 lira, alan bazlı mazot ve gübre desteği olarak da yine kilogram başına 2 lira destekleme ödemesi yapıyoruz. Böylece fındık üreticisinin kilogramdaki kazancını 25-25,5 lira düzeyine yükseltmiş oluyoruz."

Şimdi gözler yabancı alıcıda

Yabancı alıcının TMO fiyatlarından sonra hangi fiyatla sezona giriş yapacağının büyük önem kazandığını öngörümüzden sonra fındıkla ilgili sözlerimize Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç’in ifadeleri ile noktayı koyalım. Sayın Sevinç yaptığı son açıklamada, “bundan sonra tartışmaların bitmesi gerektiğini ve artık iş yapma zamanının geldiğini” söylemişti. Biz de bu sözlere tamamen katılıyoruz.

 

TMO hububatta fiyatlar uygunken ithalat yapmalı

Un sanayisi paydaşları sağlıklı bir piyasa oluşması adına hububat fiyatlarının tekrar dengeye oturabilmesi için TMO’nun bir miktar hububat ithal etmesi gerekiyor görüşünü hafta içine basına deklare etmişlerdi. Bizde bu görüşü tekrar hatırlatalım istedik. Hububatta fiyat dengesinin sağlanması ihracatımızdaki rekabet düzeyinin korunması için de gerekli. Dünyada fiyatlar şu anda uygun iken TMO ithalat yapabilir. Hasat döneminde ithal ürün satışı yapmasa bile piyasayı regüle edebilmesi ve sanayiciye güven vermesi için bu faaliyet oldukça önemlidir. Sektörde genel olarak bu yönde daha sonra atılacak bir adım, geç kalmamıza ve yurt dışında fiyatların aşırı artmasına vesile olacak görüşü hâkim.

Kurban Bayramı ülkemize ve milletimize sağlık, esenlik ve huzur getirsin. Her şey bayram tadında olsun.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar