2.04.2023

Ekonomik kriz’de psikolojik denge

Ekonomi, bireylerin ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayan mal ve hizmetlerin üretimi, tüketimi, ulaşımı gibi faaliyetleri düzenler. İşletmelerin temel bileşeni bireyler ve çalışma gücüdür.

Bireyi konu alan psikoloji biliminin işletme ekonomisi ile yakın ilişkisi vardır. İşletmelerdeki ekonomik krizlerin olumsuz gelişmeler doğrultusunda çalışan bireylerin ve işverenin ruh sağlığını doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir. Bu etkilerin başında gelen etkiler; çalışanlar için işsizlik; işveren için gelir dağılımındaki dengesizlik, hedeflere ulaşamama ve gelir sağlanan para biriminin değer kaybetmesi ihracat oranındaki düşüşlerle beraber sosyoekonomik düzeyde düşüş ve şirket genelinde ekonomik kaygıların yaşanmasına sebep olmaktadır.  Ekonominin olumsuz yöndeki hareketliliğiyle beraber işverenin duydukları stres ve kaygı nedeni ile çalışandan beklentilerinin arttığı bir dönem olabilir. Çalışanların, işveren tarafından mobbinge maruz kalmasına neden olabilir. Bu unsurların göz önünde bulunduğu durumlar çalışanların, çalışma ortamında sunulan konforunu kaybetmesine neden olur. Bireyler işlerini kaybetmekten dolayı da sürekli bir kaygı yaşayabilir. İşsizlik kaygısı yaşayan bireylerin bu kaygısı farkedildiği noktada iş alanında olmayan ek görev ve sorumluklar verilmektedir Bu mobbing, umutsuzluk, çaresizlik, yılgınlık, hayattan keyif alamama gibi pek çok duygudurumunu beraberinde diğer psikosomatik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Hayatımızda psiko ekonomik alanda inişler çıkışlar olabilir. Zorlukları aşıp, geçmişi ardımızda bırakıp yenilik sağlamak biz bireylerin görevidir.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar