ASO Başkanı Özdebir: “Yerli üretimde seferberlik ilan edilsin”

Enflasyon, kurdaki oynaklık ve yüksek cari açığın Türkiye ekonomisinde yapısal soruna dönüştüğünü söyleyen Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yerli üretimde seferberlik ilan edilmesini istedi.

info@karadenizekonomi.com / 30.05.2022

ASO Başkanı Özdebir: “Yerli üretimde seferberlik ilan edilsin”

Enflasyon seviyesindeki artışın üreticinin fiyat yapabilme kabiliyetini azalttığını dile getiren Özdebir, gıda konusuna ise enflasyonu arttırıcı yönüyle değil, güvenlik yönüyle bakmak gerektiğini bildirdi. Özdebir, gelinen noktada bir seferberlik ilan edilip, ithal edilen malların yerli üretimi için yatırım ve dönüşümün gerçekleştirilmesini önerdi.

ASO Mayıs ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Nurettin Özdebir, enflasyonu kontrol etmeye çalışan politika tercihlerinin küresel resesyon kaygılarını her geçen gün artırdığını bildirdi. Merkez bankalarının parasal sıkılaştırmaya devam ettiğini belirten Özdebir, küresel piyasalarda şartların her geçen gün zorlaştığını aktardı. Hükümetin biraz geç kalmakla birlikte bir yılı aşkın süredir ithal ikamesi üretimine yönelik çalışmalar yaptığını kaydeden Nurettin Özdebir, “Bütün dünyada korumacı tedbirler artıyor, bizim de bu korumacı tedbirlerimizi artırıp yerli sanayimizi güçlendirecek, onun güç toplamasına destek olabilecek ve ithalatımızı sınırlayabilecek tedbirleri almamız, gümrüklerimizi biraz daha sıkı tutmamız gerekir” diye açıkladı.

Dış gelişmeler piyasanın yönünü belirlerken, içerde yüksek enflasyon ve artan ikiz açığın ekonomik aktiviteleri zorlaştırmaya devam ettiğini söyleyen Özdebir, “Enflasyon, dolarizasyon, döviz kurlarında oynaklık ve yüksek cari açık ülkemiz ekonomisinde yapısal bir soruna dönüşüyor. Ekonomi yönetimi yapısal sorunların çözümü noktasında yetersiz kalmış, yapısal dönüşüme ve üretime odaklanılması zaruri hale gelmiştir” dedi.

Enflasyonun yarattığı belirsizliğin, yatırım konusunda çekingen davranılmasına neden olduğunu vurgulayan Özdebir, bunun üreticinin fiyat yapabilme kabiliyetinin de ciddi anlamda azalttığını söyledi. Artan üretim maliyetiyle birlikte işletme sermayesi ihtiyacının da artmayı sürdürdüğünü ifade eden Özdebir, üretim için işletme sermayesi açığını kapatabilecek finansman araçları geliştirmek gerektiğini vurguladı.

Altyapı yatırımlarının çoğunu tamamlayan Türkiye’nin acil şekilde ithal edilen ürünlerin üretimi için acil hamle yapması gerektiğinin altını çizen Özdebir, gerekirse bütün yatırımların bir kenara bırakılıp ithal edilen malların yerli üretimi için dönüşüm gerçekleştirilmesini istedi. Özdebir, cari açık vermeden ihracata dayalı bir büyüme stratejisinin ise içinde bulunulan konjonktürde zor göründüğünü söyledi. Gıda arz güvenliği ve tarımsal üretimin en önemli gündemi oluşturduğunu ifade eden Nurettin Özdebir, gıda güvenliği ve gıda bazlı enflasyon artışını kontrol altına alınabilmesi için bilimsel tarım politikalarına geçişin zaruret halini aldığını anlatırken, desteklerin ekim mevsiminden önce açıklanmasını önerdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar