Piyasalarda İran depremi! Altın fırladı

ABD ile İran arasında yaşanan gelişmeler sonrası geçen hafta 306’yı gören gram altın fiyatları bu hafta düşüşe geçse de sürecin belirsizliği fiyatlardaki dalgalanmanın biraz daha devam edeceğini gösteriyor.

info@karadenizekonomi.com / 20.01.2020

Piyasalarda İran depremi! Altın fırladı

ABD ile İran arasında yaşanan gelişmeler altın fiyatların dalgalanmalar yaratıyor. Geçen hafta 306’yı gören gram altın fiyatları bu hafta düşüşe geçse de sürecin nasıl devam edeceği belirsiz. Altın fiyatlarının sürprize açık olduğunu belirten Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Erman Enginyurt, “Amerika ile İran’ın arasındaki iyimser durum karşısında yani en azından savaş söylemleri olmadığı için fiyatlar biraz düştü.  Ama bu düşüşün ne kadar olacağı belli olmaz. Çünkü sürecin nasıl ilerleyeceği belirsiz.” dedi.

Yeni düzenleme kuyumcuların işini hafifletti

Sektöre dair değerlendirmelerde de bulunan Enginyurt, yeni yapılan düzenleme ile 1400 lira olan fatura düzenleme mecburiyetinin 4 bin 200 liraya çıkarılmış olmasının kuyumculara büyük kolaylık sağladığını vurgulayarak, “Bin 200 lirayı geçen bir satış yaptığımızda fatura kesme mecburiyetimiz vardı. Çoğu kuyumcu elektronik sistem kullanmadığı için faturayı elle kesmek zorunda kalıyor. Bir cumhuriyet altının fiyatı 2 bin lira haliyle her alışveriş için fatura kesiliyor. Bu da vakit alan bir durumdu yeni düzenleme kuyumcular için büyük kolaylık oldu” diye konuştu.

Taksit sayısı komisyon ücretlerini arttırdı

Taksit sayısının 4’den 8’e çıkarılmasının komisyon ücretleri nedeniyle sektöre bir artısının olmadığını da sözlerine ekleyen Enginyurt, “  4’ün 8 oluşunun hiçbir farkı olmadı. Netice itibariyle bizim sattığımız ürünün karlılığı yüzde 2, bankanın 4 taksite aldığı makas farkı ise yüzde 8.  İnsanlar komisyon ödemek zorunda kaldığı için fiyat artıyor bu da kötü bir algı yaratıyor. 4 taksitte yüzde 6 gibi bir komisyon ödemek zorunda kalınıyor ise 8 taksitle bu oran 13-14’lere çıkıyor.” değerlendirmesinde bulundu. NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar