Tüketici güven endeksi 1,9 oranında azaldı

Tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksine göre Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında azaldı.

info@karadenizekonomi.com / 20.12.2019

Tüketici güven endeksi 1,9 oranında azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında azaldı. Kasım ayında 59,9 olan endeks, Aralık ayında 58,8 oldu. Aralık ayındaki düşüşle birlikte, tüketici güveninde iki aydır üst üste gelen artış trendi de eksiye dönmüş oldu. TÜİK tarafından yayınlanan raporunda, aralık ayındaki düşüşte 'Tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklenti endeksindeki sert gerileme etkili oldu. Kasım ayında 77,9 olan endeks değeri, aralık ayında 74,6'ya kadar geriledi. Endeksteki bu seviye  bu yılın da en düşük seviyesi oldu.

Tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklenti endeksinin artması tüketici fiyatlarında düşüş beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış beklentisini gösteriyor. Yani tüketiciler, fiyatlarının değişimine ilişkin beklenti gelecek 12 aylık dönemde artışa işaret ediyor. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Kasım ayında 79,3 iken, Aralık ayında %2,1 oranında azalarak 77,7 oldu. Genel ekonomik durum beklentisi endeksi (gelecek 12 aylık döneme ilişkin) Kasım ayında 78,5 iken, Aralık ayında %2,5 oranında azalarak 76,5 oldu.İşsiz sayısı beklentisi endeksi (gelecek 12 aylık döneme ilişkin) Kasım ayında 58,8 iken Aralık ayında %2,9 oranında azalarak 57,1 oldu.Tasarruf etme ihtimali endeksi (gelecek 12 aylık döneme ilişkin) Kasım ayında 23 iken, Aralık ayında %3,5 oranında artarak 23,8 oldu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar