Olam Progıda’dan ‘sürdürülebilir tarım’ vurgusu
Olam Progıda, Sakarya ve Ordu’da her yıl düzenlediği Tedarikçi Toplantısı’nda sürdürülebilir fındık üretimine destek veren tedarikçileri ile buluştu. Toplantının bu seneki konusu “Akıllı Tarım, Geleceğe Varım” sloganı ile tarımda dijitalleşme oldu.
info@karadenizekonomi.com / 2.03.2020
Ordu’ da yapılan toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Olam Progıda Genel Müdürü Hakan Karakaş üretimde globalliği korumak için sürdürülebilir tarımın önemine ve bunun için teknolojiyi kullanmanın gerekliliğini vurgulayarak şunları söyledi; “Aydın’ın Koçarlı ilçesinde ‘Akıllı köy teknoloji 4.0’ın’ uygulandığı köylerde verimin 7 kat artığı görüldü. Teknolojiyi kullanmayı bilmemiz gerek. Geçmişte telefonlara olmayacak bir şey gibi bakardık, ama şu an akıllı telefonlar çıktı. Bizlerde bu teknolojiyi tarıma aktarmamız gerekiyor. Örneğin; Amerika’da biçer döverler telefonlara bağlı durumdadır. Makineler telefon komutuyla çalışıyor. Bunlar şimdi fantastik gibi gözükse de ileri de olacak şeylerdir. Bu da verimi arttırmak için fırsattır.”
Sakarya’daki toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Olam Progıda Kocaali Bölge Müdürü Erkan Güldiken gelişen teknolojiden, endüstride 4.0’a geçilmesinden ve bu gelişmeler tarım açısından değerlendirildiğinde tarımda verimi arttırırken aynı zamanda maliyeti düşüreceğinden bahsetti.
Dijital çözümler kârlılığı artıracak
Toplantılarda Sakarya’da Vodafone Dijital Tarım Çözümleri Satış Müdürü İbrahim Sert, Ordu’da Vodafone Dijital Tarım Çözümleri Satış Müdürü Kadir Bozca konuk konuşmacı olarak yer aldılar. Bozca ve Sert, tarımda birbirinden farklı dijital çözümleri kullanarak daha kaliteli, verimli tarım yapılabileceğini ve bunun neticesinde karlılığın artacağına dikkat çekti. Tarımda dijital çözümler ile birlikte havanın durumunu tespit ederek, toprağın nemini ölçerek ve analizini yaparak ve toprağın hangi dönemlerde sulamaya, gübrelemeye ihtiyacı olduğunu aynı zamanda fındık zararlılarının tespitini yaparak önlem almayı ve üründe oluşacak zararı engellemeye yarayan dijital sistemleri katılımcılarla paylaştı. Doğru zamanda toprağı ve ürünü beslemenin tarımdaki verimi artıracağını ve tasarruf sağlayarak üretici dostu bir teknoloji olduğunu dile getirdi.
Sürdürülebilirlik çalışmalarına devam edeceğiz
Toplantıların kapanış konuşmasını Olam Progıda Ülke Müdürü Sn. Ufuk Özongun yaptı. Özongun Olam’ın 66 ülkede 210 fabrikası olduğunu ve dünyanın en büyük tarım şirketlerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye’de 3 fındık fabrikasının yanı sıra Susam fabrikasından tahin üretiminden, Olam’ın dünya çapından ticaretine yaptığı onlarca ürününü Türkiye’de ticaretinin yapılmasına kadar birçok alanda faaliyetleri olduğunun altını çizdi.Özongun, “Sürdürülebilirlik konusunu sadece fındık sektöründe değil, başta gıda sektörü olmak üzere tüm sektörlerde duymaya başladık. Son dönemde popüler olan Sürdürülebilirlik kavramı bizim ve fındığımızı ihraç ettiğimiz firmaların da ana gündemi haline geldi. Artık firmalar her geçen yıl sürdürülebilir ürün taleplerinin miktarlarını artırıyorlar. Bu bağlamda hem yerel hem uluslararası sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, bakanlıklar, ISKUR, üniversiteler ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.