5.04.2024

Kar payı stopajı neden düşürülmüştü?

Büyüklerimizin eşref saatine denk gelince bonkörlükleri sınır tanımıyor. Sermaye şirketlerinin dağıttığı kar payları, Türkiye'de yerleşik kurumlara ödenenler hariç stopaja tabi.

Türkiye'de yerleşik gerçek kişi ortaklarla yurt dışında yerleşik gerçek kişi ve tüzel kişi ortaklara ödenen kar paylarından ise yüzde 10 oranında vergi kesiliyor.

Stopaj oranı çok uzun yıllardır yüzde 15'di. 2021 yıl başında yüzde 10'a indirildi.

Kamuoyunda bir indirim beklentisi olduğunu hatırlamıyorum.

Yabancı ortaklara ödenen stopaj Türkiye'de nihai vergileme, ayrıca beyanname verilmesi, ilave vergi ödenmesi gerekmiyor.

Stopaj oranın 5 puan düşürülmesi, kar payını alan ortağın yerleşik olduğu ülkede vergiye tabiyse Türk hazinesinden o ülkenin hazinesine bir aktarımı ifade ediyor. Vergiye tabi değilse, yabancı ortağın cebinde kalıyor.

Türkiye'de yerleşik gerçek kişilerin elde ettiği kar paylarının belli bir tutarı aşınca beyanı gerekiyor. Beyan edildiğinde, kar paylarının yarısı istisna tutuluyor, kalan yarısı vergi tarifesine göre yüzde 40'a kadar vergilendiriliyor, stopajın tamamı mahsup ediliyor.

Stopaj oranı yüzde 15’ken beyanname verildiğinde yaklaşık yüzde 5 ilave vergi ödeniyordu. Yüzde 10'a düşürüldüğünde şimdi ilave ödenecek vergi yüzde 10'a kadar çıkıyor.

Nihai olarak ödenecek vergi değişmese de beyan edilerek ödenecek kısım artıyor. 5 puan vergi bir yıl geç ödeniyor.

Yaşadığımız yüksek enflasyonu düşündüğünüzde verginin geç ödenmesinin hazineye maliyetini hesaplayabilirsiniz.

Neden bu değişikliğe gerek duyuldu?

Vergi tekniğinin zorladığı söylenemez.

Muhtemelen birileri, karar vericileri oranın düşürülmesiyle iyi şeyler olacağına ikna etmiştir.

Belki borsayı uçuracak, belki yabancı sermayeyi coşturacak demişlerdir.

Ne dersiniz, her ne idiyse bu değişikliğin hedefi, gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılıyor mudur?

Yoksa unulup gitmiş midir?

Kar payı vergilemesi konusu açılınca değinmeden geçemeyeceğim…

Her hangi bir yıl elde edilen kar payları izleyen yılın Mart ayında beyan ediliyor, vergisi aynı yıl Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.

Şirketler yıl içinde, ara dönem net karının yarısıyla sınırlı olarak avans kar payı dağıtabiliyorlar. Avans kar payı hesap dönemi kapanıp, kar/zarar çıkartıldıktan sonra izleyen yıl yapılacak kar dağıtımı sırasında ödenecek kar paylarından düşülüyor.

Avans kar payları ödendiği yılın geliri olarak izleyen yıl değil, ödendiği yıl karının dağıtıldığı yılın geliri olarak bir sonraki yıl beyan ediliyor.

Örneğin, 2023 yılında stopaj kesildikten sonra ödenen kar payları, 2024 yılında değil, 2025 yılında beyan edilecek, vergisi ödenecek. Mevzuat böyle!

Ücretler ödendiğinde vergisi kesiliyor. Verginin tümünün değil de yarısının kesildiğini, kalan yarısının 2 yıl sonra ödendiğini düşünebiliyor musunuz?

Popülizm yapmak değil derdim. ‘Mevzuat böyle’ deyip geçmeyelim, tutarsızlıkları, adaletsizlikleri gözden kaçırmayalım.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar