KTÜ fındık toplama-kurutma makinesi geliştirecek

Karedeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, üniversite olarak hedeflerinin fındık kurutma ve toplama makinasını geliştirmek olduğunu belirterek bu yönde çalışmalara hız verdiklerini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 11.10.2021

KTÜ fındık toplama-kurutma makinesi geliştirecek

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı: En Büyük Hayalim Fındık Toplama Makinası Yapmak  

 Karedeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ Sosyal Tesislerinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı yaptı. Çuvalcı, üniversite bünyesinde yapımı süren kapalı otopark, Diş Hekimliği Fakültesi, Çocuk Hastanesi inşası ile bilgi verirken söz konusu yatırımların en kısa sürede bitirilmesi konusunda yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Bölgenin yöresel ürünleri olan çay ve fındık için bilimsel çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çuvalcı, şunları kaydetti: "Fındık konusunda bir kurutma cihazı tasarımı bölgeye uygun yapan var çok büyük endüstriyel ölçeklerde büyük fındık fabrikaları yapıyor ama benim düşüncem acaba köylerde prototip yapsak millet hiç harmana götürmese o merkezlerde belli bir fonunu tarım kredi desteklese, bölge insanı da biraz katkı sunsa buna benzer kurutma makineleri lazım. Bunu geliştirmek istiyoruz. Bu konuda hocalarımıza fon sağlıyoruz. Benim en büyük hayalim fındık toplama makinesi. Biz fındığı daldan topluyoruz. Fındığı vakumla toplayan makineler var. Buna akademik yönüyle bu cihazları nasıl geliştiririz diye uğraşıyoruz. 300 bin lira fon sağlıyoruz, yeter ki hocamız fındık kurutma ve toplama cihazı yapsın. Ama ekonomik olacak, düşük olacak, insanların kullanımına uygun olacak. Ucuz ve insanların kullanacağı şekilde olacak."


 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar