Rektör Akdoğan: “Mühendislik Fakültesi’yle Üniversitemizi taçlandıracağız”

Üniversite ve Sanayici işbirliği ile Teknopark kuracaklarını açıklayan Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan, “Ordu’da bir teknik lise var, iki yıllık Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu da var. Mühendislik Fakültesi’ni de açarak bunu taçlandırmak istiyoruz" diyerek Mühendislik Fakültesi için de başvuruda bulunduklarını söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 12.04.2022

Rektör Akdoğan: “Mühendislik Fakültesi’yle Üniversitemizi taçlandıracağız”

Karadeniz Ekonomi Sohbetlerine konuk olan Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan, Ordu Üniversitesi’nin geldiği son durum hakkında bilgiler verirken Şehir Hastanesi ve fakülteler hakkında bilgiler verdi. Ayrıca Üniversite’ye Mühendislik Fakültesi istediklerini de söyleyen Akdoğan, Üniversite içerisinde Teknopark’ı hayata geçireceklerini de açıkladı.

Rektör Akdoğan, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy’un sorularına ise şu cevapları verdi:

 

Ordu Üniversitesi’nin geldiği mevcut durum nedir?

Ben 2.5 senedir Ordu Üniversitesi rektörlüğü görevindeyim. Üniversitemiz 2006 yılında kuruldu. Bugün itibariyle 17 bine yakın öğrencimiz bulunurken 1000’e yakın öğretim görevlimiz, 350 civarında memurumuz, 350 civarında işçi, hizmetli kardeşimiz görev yapmaktadır. Üniversitemizde 13 fakülte ve 10 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Bugün itibariyle üniversitemiz tercih edilen bir üniversite konumundadır. Karadeniz’de ulaşım açısından önemli bir konumda olan bir üniversitedir. Bine yakın öğretim elemanımız var ve bir o kadar da bizim üniversitemize gelmek isteyen hocalarımız var. Bunda da coğrafi koşullar, ulaşım, eğitimi, kalitesi çok önemli. İmkânımız olsa başvuru yapan her hocayı üniversitemizin bünyesine almak isterim.

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ne gibi eksiklikler var? Neler yapılması gerekiyor?

Bu konuya son derece önem veriyorum. Ben Ordu’da sağlığa çok önem veren birisiyim. Hasta için şehir dışında tedavi görmenin ne kadar zor olduğunu yaşamış biri olarak biliyorum. Bu şehirin sağlık sorununu hep beraber dayanışma içerisinde çözmeliyiz. Bende elimden geleni yaptım, yapıyorum yapmaya devam edeceğim. Amacımız, ihtiyacı olan insanların sağlık için şehir değiştirmesini engellemek. Benim dönemimde fakülteye giren 53 doktor arkadaşımız da ellerinden geleni yapıyorlar. Bu arkadaşlarımızı alırken şunlara dikkat ediyoruz: birincisi bizim üniversitemizde kalıcı olması ve ikincisi insanlarımıza 7/24 emek vermesi. Bunu gözlemliyoruz. Buradan bütün sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Hepsi de ayrı ayrı çok güzel tutumda insanlar. Bir örnek vermek istiyorum Kardiyoloji bölümüne Dr. Fatih Akkaya geldi. Ordulu kendisi. Geçenlerde bir delikanlı kalp pilinin zayıfladığını ve değişmesi gerektiğini söyledi. Dr. Fatih beyi arayıp bilgi verdim ve doktorumuz genci arayarak pilini değiştirdi. Kalp ameliyathanesi açtık. Bu şehirde herkes sağlık hizmeti alabiliyor, daha da iyi şekilde alacaklar. Biz bunları üniversitemizin eğitim sağlık kültür vakfı üzerinden yaptırttık.

Şehir Hastanesi konusunda da çok çabalarınız oldu. Ne zamana yetişecek hastane?

Bizim Şehir Hastanesinin yapımı ile ilgili hiçbir bağlantımız yoktur. Orası tamamen Sağlık Bakanlığı ve Valiliğin denetim ile kontrolünde. Biz üniversite olarak, sağlık bakanımızın bizi araması sonrasında, üniversitenin içerisinde 350 dönüm boş alan olduğunu ve hastane yapma koşuluyla o alanı verebileceğimizi söyledim. Yönetim kurulundan da onay aldık. Ancak üniversite olarak protokole şunu yazdık, şuanda eğitim araştırma hastanesinde hem sağlık bakanlığının hem de üniversitemizin doktorları çalışıyor. Biz bunun aynen devam etmesini talep ettik. Ordu Şehir Hastanesi’nde bu durum devam edecek. Bizim tıp doktorlarının yetiştiği bir binaya ihtiyacımız var bunu da yapar mısınız dedik. Önce hastanenin içerisine yerleştirmeyi planladılar, sonra başka bir bina olarak yapılması planlandı ve şuanda %80’i bitti. Hatta oradan Ordu Çevreyolu geçiyor. Tüneller açılıyor. Dolayısıyla hastaneyle yol birbirini tamamlıyor. Şehir Hastanesi’nin Nisan 2023’te bitmesi planlanıyor.

***Ordu’da Mühendislik Fakültesi’nin kurulma isteği gündemden düşmüyor. Bunun müjdesini verecek misiniz? Ordu Üniversitesi olarak hangi yeni yatırımlar ve bölümler planlıyorsunuz?

Bizim 47 yıldan beri açık, 45 yıldan beri de eğitim öğretim faaliyeti yapan hemen denizin kenarında sahilde teknik bilimler meslek yüksekokulumuz var. Orada Karadeniz’in çoğu ilinde bulunun mühendislik fakültelerindeki ekipmanlar mevcut. Çok da değerli hocalarımız var. Altyapı gayet güzel. Bu temennimi yüksek mercilere ilettim. Trabzon, Samsun, Giresun’da olmayan yeni mühendislik dallarının burada açılması hususunda da temennilerimi ilettim. İstiyoruz ki Ordu’da bir teknik lise var, iki yıllık Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu da var. Mühendislik Fakültesi’ni de açarak bunu taçlandırmak istiyoruz. Bu fakülteyi hayata geçirirsek şehire çok olumlu yansıyacaktır. Biz dosyamızı hazırladık, kararı çıkarttık, benim imzam ile YÖK’e gönderdik. Ankara’dan olumlu bir sonuç bekliyoruz.

İlk yaptığımız programda sayın rektörüm, öğrencilerin yabancı dil sınavı için başka illere gittiğini söylemiştik. Bunun çözüme kavuşmasını rica etmiştik. Müjde geldi ilimizde ilk yabancı dil sınavı yapılmış. Sizden dinleyelim süreci?

Ben Ordu’yu seven biriyim. Ordu’nun her alanda diğer büyükşehirlerde ne varsa burada da olmasını isteyen biriyim bir Ordulu olarak. Baktım ki bu yabancı dil imtihanı daha öncelerden hep Ankara’da yapılırdı. Önemli de bir sınavdır. Daha sonrasında büyükşehirlere de verildi. Ben ÖSYM başkanımıza yabancı dil sınavının Ordu’da da yapılmasını, burada yeterli altyapının olduğunu bildiren bir yazı yazdım. Daha sonra makamımda ziyarete geldi. Telefonla da görüştük. ÖSYM başkanımız ve ekibi tüm illerde bu sınavın yapılmasına karar verdiler. Çok da iyi oldu.

Üniversite sanayici iş birliği için neler söylemek istersiniz?

Şimdi Teknopark kuruyoruz. Üniversitenin içerisinde bir binada Teknoparkı kuruyoruz. Şuanda çalışmalar devam ediyor. Ordu Üniversitesi’ndeki hocalarla, girişimci, iş insanı arasında çok yakın bir iş birliğinin olmasını arzu ediyoruz. Üniversitemizde kendi alanlarında donanımlı hocalarımız var, aynı zamanda Ordu’da bilgili ve tecrübeli iş insanı ve fabrikatörlerimiz var. Bunlar bu bilgi ve pratiği bir araya getirdiğimizde Ordu’nun kalkınması adına çok iyi olacaktır. Geçen hafta Perşembe günü saat 2’de bir toplantı düzenledik. Orada Ordu’nun fabrikatör ve iş insanlarını davet ettik. Aynı zamanda valimiz ve büyükşehir belediye başkanımız da katıldılar. Mevcut durum, iş birliği, potansiyel ve neler yapılabilir. Bunları değerlendirdik. Karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu. Kısa orta ve uzun vadede neler yapılacağına dair planlama yapıldı. Bunlar böyle bir araya gelmekle olur. Hiç kimse tek başına büyük işler başaramaz. Ben Ordu’nun çok iyi bir potansiyeli olduğuna ve işbirliğiyle çok iyi sonuçlara ulaşacağına inanıyorum. Amacımız bu şehire bizim ve hocalarımızın katkısı olması. Mesela ziraat fakültemiz var. 60 dolayında hoca, 20 dolayında profesörümüz var. Her fakültemizin hocalarıyla dönem başında toplantılar yapıyorum. Eğitim fakültemizde çok kıymetli hocalarımız var milli eğitim müdürlüğümüzle iş birliği içerisindeyiz. İlahiyat fakültemiz müftülükle, teknik bilimlerimiz sanayicimizle iş birliği içerisinde. Kimyacılar, biyologlar, gıdacılar herkes birbiriyle iş birliğinde. Bizim kendi kendine yeterli olmaktan daha ileri adım atmamız lazım. Fındıkta, balda, çilekte, fasulyede kendi kendimize yetmemizin daha da dışına çıkmamız lazım. Bakın bizim üniversitemizde geçenlerde Doğu Karadeniz üniversitelerinin Rektörlerini ağırladım, üniversitemize hayran kaldılar. Binaların bakımlarını, coğrafisini çok beğendiler. Teknopark kurulunca işler daha da güzel olacak inşallah. Bu işler Ar-Ge’lerle gelişir. Dünyada en gelişmiş devletler Amerika, Almanya, Fransa, Japonya, Çin gibi devletlerden doktoralar yaptırılıyor, yetiştiriliyor. Bir Ordu’da neden yetişmesin? Ben bu şehirli ve rektör olarak üniversitemizi sahiplenmiş durumdayım. Bu şehirde her anlamda potansiyel var. Bu şehirde daha çok üretim yapmak, teknolojiye, tarıma sağlığa daha çok yatırım yapmak gerekir. Kalkınmaya yönelik her alanda potansiyeli kullanmak gerekir. Ordulu kardeşlerime şunu söylüyorum: Hepimiz için, ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için üretmeliyiz. Ben üniversitemizin A takımında, süper ligde olmasını cani gönülden arzu ediyorum.

Fındık ülkemizin petrolü. Fındık denince dünyada Türkiye, Türkiye’de de Ordu akla geliyor. Katma değerli ürün üretmek gerekiyor. Bu ürünlere geçmek için de inovasyon gerekiyor. Siz de üniversiteye rektör olduğunuzda KDV’li ürünleri artıracağız demiştiniz. Söz sizde?

Fındık konusunda üniversitemiz öğretim üyeleri tarafından, TÜBİTAK, DOKAP, DOKA, Avrupa birliği, bakanlık gibi fon kaynaklarından destek alarak çok sayıda proje üretilmiştir. Bizim Ziraat Fakültesi’ndeki hocalarımız bu işi biliyorlar. Eğer biz bu hocalarımızla sanayicimizle bir araya getirirsek fındık konusunda neler yapılacağına dair kafa yorarsak Ordu ekonomimize çok olumlu yansıyacaktır. Fındıkla ilgili ciddi çalışmalarımız var. Pandemide bir durgunluk oldu ama bundan sonraki süreç daha hızlı işleyecektir. Turizm Fakültemizi de açtık. Gastronomi bölümünü faaliyete geçirdik. Ordu’da turizm işi yapanlarla da temaslarımız devam ediyor. Ramazandan sonra da inşallah geniş katılımlı bir toplantı yapacağız. Böylece turizm işi yapanlara da nitelikli eleman yetiştiriyoruz.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Ordu güzel bir şehir, Ordu’da çok güzel bir üniversite var. Çocuklarını gönül rahatlığıyla insanlar yollayabilirler. Çocuklar burada mutlular. Biz de bu ülkeye hayırlı evlat ve başarılı, üretken bireyler yetiştirmek noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Herkese teşekkürler, hayırlı ramazanlar diliyorum.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar