Şimşek: “Sanayicinin keyfi yok”

Sanayiciler, son bir yılda santrallerde yüzde 638, sanayide yüzde 549 ve konutlarda yüzde 93 artan doğalgaz fiyatlarının üretimi engelleyeceğini, bu seviyedeki enerji maliyetlerinin kapasite kullanımını düşüreceğini vurguluyor.

info@karadenizekonomi.com / 11.04.2022

Şimşek: “Sanayicinin keyfi yok”

Doğalgaz ve elektriğe gelen son zamlar, organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere sanayi üretimini etkilemeye başladı. Sanayiciler, enerji maliyetlerindeki yüksek oranlı artışların nihai ürün fiyatlarını yükselteceğini ve enflasyon riskini büyüteceğini belirtiyor.

 

“Sanayici anında zam yapamıyor”

Zamlardan dolayı sanayicinin keyfinin kaçtığını açıklayan Ordu Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Murat Şimşek, “Doğalgaza son 1 yılda yüzde 500 zam yapılmıştı zaten. Elektrik zammı da yine 1 yılda yüzde 250 zam olmuştu. Son zamla doğalgaz zammı yüzde 500’ü geçti. Birçok darbe ve kriz gördüm ama bu yaşıma kadar ticari hayatımda böyle bir zam görmedim. İnsanlar şöyle algılıyor size zam geldiyse ürettiği ürüne de zam yapsın. Anında zam yapamıyor sanayici. Serbest piyasa koşulları var, rekabetçi piyasalar var. Hemen aynı anda zam yapmak çok zor. Hal böyle olunca sanayici o farkı kapatana kadar cebinden gidiyor. Sanayicinin keyfi yok” dedi.

 

"Zamlar, üretim kapasitelerini düşürüyor"

Zamlardan dolayı üretimin düştüğünü de söyleyen Murat Şimşek, “Her gün bir zam var ve yapılan zamlar büyük zamlar. Sanayicinin kazandığı para, doğalgaz, elektrik ve mazotla bitiyor. Cebine bir şey koyamıyor şuanda.  Yılbaşından bu yana enerji fiyatları 8 kat artmış durumda. Maliyetlerde neden olacağı artışla fiyatlara yansıması da bu yönde olacak. İster istemez üretimi de etkileyecek ve üretim kapasitelerinde doğal olarak düşüşler yaşanacak. Alım gücü de düşecek” dedi.

 

“Savaş ihracatçıyı olumsuz etkiledi”

Rusya- Ukrayna Savaşı’nın ihracatçıyı olumsuz etkilediğini de belirten Murat Şimşek, “Bizim Ordu OSB’de Rusya ile de Ukrayna ile de ticaret yapan arkadaşlarımız var. Sorunlar şunlar bazı arkadaşlarımız sipariş almış, sevk edememiş stok kalmış ya da malını satmış, parasını alamamış transfer yasağı var. Baktığınız zaman iki taraf için de tetikliyor ihracatı. Dünyada bu iki ülkede kanallar kapalı olduğu gibi bizde de kapalı. Sanayicimiz başka pazarlar arıyorlar çözüm olarak” ifadelerini kullandı.

 

"Fiyatların oturması zaman alacak"

Türkiye’de değil dünya genelinde üretim maliyetlerinin son iki yıldır arttığını ifade eden Murat Şimşek, “Pandemi dönemiyle birlikte hammadde fiyatlarında başlayan artışların hız kesmeden devam etti. Bu olumsuzluğun üzerine bir de Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte körüklenen petrol fiyatları eklendi. Ham petrol tarihi zirveler yaptı. Enerji fiyatlarında yaşanan artış doğal gazla da devam etti. Elbette ki, tüm bu artışlar üretim maliyetlerini etkileyecektir. Tüm dünyada hammadde ve enerjide yaşanan artışların makul seviyelere gerilemesi gereklidir; ancak bu fiyatların oturması zaman alacak gibi gözüküyor” açıklamasında bulundu.

 

MURAT GÜRSOY

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar