Yaşar Makina 120 liralık tesisinin ruhsatını aldı

Karadeniz Bölgesi’nin en büyük makine üreticileri arasında yer alan Yaşar Makina Samsun’da kurduğu 120 milyon liralık yeni tesisinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatını İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş’tan aldı.

info@karadenizekonomi.com / 10.01.2022

Yaşar Makina 120 liralık tesisinin ruhsatını aldı

Öz kaynaklarını kullanarak Samsun’da 120 milyon liralık bir yatırıma imza atan Yaşar Makine yeni tesisinde kontak çalıştırdı. Firma yeni yatırımı ile 10 milyar dolar ihracat rakımını 50 milyar dolara çıkartmayı hedefliyor.

Samsun’un Terme ilçesinde kurulu fabrikasında taleplere cevap vermekte zorlandıklarını fark ederek böyle bir yatırımı hayata geçirdiklerini söyleyen Yaşar Group Ceo’su Mustafa Polatcan; “Eski tesis ile yenisini kıyasladığımızda hem alan kapasitemizi yüzde 100 büyüteceğiz hem de üretim kapasitemizi yüzde 200 artıracağız. Çünkü burada robotik sistemlere entegre edilmiş otomatik tezgahlar kullanacağız. Bant usulü sistemlerle üretim hattımızı daha hızlı hale getireceğiz. Az önce de belirttiğim gibi adım adım büyümeyi tercih ettiğimiz için Terme’deki mevcut tesisi tam olarak dizayn edemedik. Yeni tesis 25 bin metrekare kapalı alanda üretim hattı tamamıyla ihracata dayalı ve otomasyon sistemiyle kurmayı planladı. Yüksek mühendislik izlerini taşıyacak bu üretim tesisinde insan odaklı otomasyon sistemi geçerli olacak. Burada amacımız istihdamı azaltmak değil. Var olan istihdamla daha fazla üretim yapabilmek.  Yani 300 kişi ile 500 makine yapar durumdan yine aynı istihdam kapasitesiyle bu sayıyı ayda bin makine üretir hale getirmek.  Böylece dünya üzerindeki pazar payımızı ve eş zamanlı olarak kalite standardımızı da artırmak istiyoruz” dedi.

Bilimsel çalışmaların ve Ar-Ge’nin daha öne çıkacağı bir tesis olacağını söyleyen Polatcan; “Beyaz yakalı çalışan sayısı da fazla olacak. Bununla birlikte ilk 5 yılda ihracatta partner ülke sayımızı 60’dan 100’e çıkarmak gibi bir hedefimiz olacak.  Yılda ortalama 10 milyon dolar ihracat yapmaktayız. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu rakamı 50 milyon dolara çıkarmayı hedef olarak belirledik. Bütçemizin önemi bir kısmını Ar-Ge çalışmalarına ayırıyoruz.  Hatta makinelerimizin ömür testi ve gelişimini saplamak için kendimize ait pirinç fabrikası bile kurduk. Bir pirinç fabrikası yapılırken müşterilerimiz nelerle karşılaşıyor ne yaşıyor bunu anlamak istedik. Üretilen makinelerin pazara çıkmadan önce ömür testleri ve kalite kontrolleri yapılıyor. Enerji tüketimi ve kapasite testleri de aynı şekilde. Bir yıl boyunca bu testleri kendi fabrikamızda test ettikten sonra pazara hata riskini minimize ederek ürün sunuyoruz. Bir sonraki yılın Ar-Ge’sini bir önceki yıldan başlatıyoruz. Her kıtada 5 farklı ülkede şirketlerimiz var. Dünya pazarına ürün dağılımını şubelerimizin olduğu ülkelerden sağlıyoruz” açıklamalarını yaptı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar