Ordu, gücünü üretimden alıyor, Gücünü üretimden alan büyükşehir; Ordu

Halka hizmet anlayışının temeline üretim, istihdam, ekonomik, sosyal, turizm ve kırsal kalkınmayı alan Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler’in liderliğindeki Ordu Büyükşehir Belediyesi, bu adımları atarken bir yanda da ezber bozan, güler yüzlü bir şehir olma misyonunu hayata geçirmeye devam ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 21.12.2022

Ordu, gücünü üretimden alıyor, Gücünü üretimden alan büyükşehir; Ordu

“Düşünen, Üreten, Yarışan Ordu” sözünü sadece klasik bir slogan kalıbında bırakmayan, aksine hayata geçirmek için her an çalışan Ordu Büyükşehir Belediyesi; hayata geçirilen ve uygulanacak projelerde de sevgiyi öncelikli kılarak güçlü, güvenli, güvenilir ve erdemli bir şehir oluşturuyor.

Üretimin gücüne inanan ve herkesin doğduğu kentte doyması için çalışmalarını bu yönde geliştiren Başkan Güler, tarımsal üretimin önemine her fırsatta vurgu yapıyor ve bu konuda da kararlı adımlarına her daim devam ediyor.

BÜYÜKŞEHİR BEELDİYESİ İLE YENİDEN HAYAT BULDU

Başkan Güler’in kırsal kesimdeki üreticilerin gelir kaynaklarını arttırmasını sağlamak, ürün çeşitliliğini desteklemek ve birim alandan daha fazla gelir edilmesi amacıyla başlattığı tarım hamlesi giderek büyüyor. Şehirde ulaşım, altyapı, turizm, üstyapı ve sağlık alanında birçok yatırımı hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, uygulamaya koyduğu tarım projeleriyle de vatandaşlara yeni gelir kaynakları oluşturdu. Dünyada ve Türkiye’de, tarımda makineleşmenin artması ve süregelen kentleşme sürecinin kırsal kesimdeki nüfus kaybını hızlandırması sonrası atıl duruma düşen topraklar, Büyükşehir Belediyesi’nin projeleriyle yeniden hayat buldu.

TOPYEKÛN KALKINMA HAMLESİ

Kent genelinde başlatılan tarım ve hayvancılık projeleriyle birlikte, kırsal kesimde yaşayan vatandaşların gelirleri artırılırken, insan emeği üreten bir güce dönüştü. Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinden yararlanan yüzlerce çiftçiyle kent genelinde topyekûn bir kalkınma hamlesi başlatıldı. İlçelerde, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, meyvecilik fidancılık, tavukçuluk gibi tarım ve hayvancılık faaliyetleri hız kazandı. Üreticilerin fındığa ek gelir kaynağı oluşturmak için yöneldiği projeler, kısa zamanda ana gelir kaynağı haline dönüştü.

“HERKES DOĞDUĞU YERDE DOYACAK”

“Doğduğun yerde değil, doyduğun yerde” sözü Başkan Güler’in göreve gelmesi ile birlikte yerini “Herkes doğduğu yerde doyacak” ifadelerine bıraktı. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ilk olarak Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kuruldu. Alanında uzman ziraat mühendisleri ve teknik personellerle birlikte ilk olarak hedefler belirlendi. İşte o hedefler de süreç içerisinde yerine getirilmeye devam ediyor.

FINDIK OLMAYAN İLÇELERE ALTERNATİF ÜRÜNLER

Özellikle fındık tarımının diğer ilçelere göre az yapıldığı Mesudiye ve Akkuş ilçelerinde korunga, yonca, fiğ, buğday ve arpa, nohut, mercimek ve patates gibi temel gıdaların ekimi desteklenerek alanları her geçen yıl daha da artırıldı.

FINDIK ALTI KABA YEM PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ

Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin kaba yem ihtiyacını karşılamak için fındık bahçelerinin altına kaba yem tohumu ekilmesi sağlandı. Kaba yem tohumları bir taraftan yetiştiricilerin yem maliyetini düşürürken fındık altındaki diğer yabancı otları baskılayıp kimyasal ilaç kullanımının da önüne geçti.

 

ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGINLAŞTIRILDI

Üreticilere toplamda 2 milyon 225 bin adet sebze fidesi dağıtılarak kentte örtü altında ve açık alanlarda sebze yetiştiriciliği teşvik edildi. ‘Üretici ile El Ele’ projesiyle kendi imkânlarıyla sera yapan 30 üreticiye toplam 2 bin 700 kilogram sera naylonu desteği verildi.

21 BİN 250 DEKAR ÂTIL TARIM ARAZİSİ HALKA AÇILDI

3,5 yılda 350 ton tohumla, 21 bin 250 dekar atıl tarım arazisine buğday, arpa, ata tohumu siyez buğdayı, yem bitkisi, patates, nohut, yeşil mercimek, soya fasulyesi ekilmesi sağlanarak üretime kazandırıldı. Önümüzdeki 2 yılda üretime açılacak atıl tarım arazileri hedefi ise 40 bin dekar.

İPEK BÖCEKÇİLİĞİ BAŞLATILDI 

Ordu’da, yılda sadece 35 günlük bir üretim süreci olan, pazarlama sorunu olmayan, özellikle kırsaldaki kadınlar ve küçük aile işletmeleri tarafından rahatlıkla yapılabilen bir tarım faaliyeti olan ipek böcekçiliği üretimi için üreticilere destekler verildi.

50 BİN KIRMIZI BENEKLİ ALABALIK

Aşırı ve yasak avlanma sonucunda su kaynaklarımızdaki balık varlığı ve çeşitliliğinin azalması nedeniyle kent genelinde farklı lokasyonlarda bulunan su kaynaklarına 50.000 kırmızı benekli alabalık yavrusu bırakıldı.

KARADENİZ’İN İLK BİYOİNOVASYON MERKEZİ

Karadeniz Bölgesi’nin ilk ve tek Biyoinovasyon Merkezi, Ulubey ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi’nde faaliyete başladı. İklimden bağımsız 365 gün üretim yapabilen doku kültürü laboratuvarında 50 metrekarelik alanda yılda 500 bin fidan üretebiliyor.

TARIMSAL ÜRETİME TAM DESTEK

Tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden de zengin olan Ordu’da bazı bitkileri kültüre almakla ilgili çalışmalara da ağırlık verildi. Bu kapsamda Ünye, Fatsa, Kabadüz ve Mesudiye gibi birçok ilçede yetiştiricilik yapan üreticilere 45.000 tıbbi ve aromatik bitki fidesi dağıtımı yapılarak, destek verildi.

Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazi üzerine toplam 1000 metrekarelik tam donanımlı ve iklimlendirmeli sera kuruldu. Bu seralarda mango, avakado, papaya, guava, ejder meyvesi, ananas, passiflora başta olmak üzere 25 tropik meyvenin denemesini yapılıyor. Ayrıca, yılda yaklaşık 500.000 fidenin üretimi ve dağıtımı Büyükşehir Belediyesi imkânları ile gerçekleştiriliyor.

SALEP ÜRETİMİNE YOĞUN İLGİ

Ordu Büyükşehir Belediyesi, salep yetiştiriciliğine de ağırlık verdi. 2 üreticiyle başlanan projede, yaklaşık 800 bin adet fide desteği sağlanarak kısa sürede 70 üreticiye ulaşıldı. Üreticiler, salep projesine yoğun bir ilgi gösterdi.

ORDU’NUN YENİ GÖZDESİ MAVİYEMİŞ

Tarımsal ekonomik gelir kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla, güçlü bir ticari ürün olan maviyemiş, çiftçilerin üretim kültürüne girdi. 2020 yılından bu yana üreticilere 15 bin maviyemiş ve 8 bin adet aronia fidanı desteği sağlanarak toplam 75 dekar bahçe oluşturuldu.

NARENCİYE BAHÇELERİ OLUŞTURULDU

İlave gelir getirici tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla Altınordu, Gülyalı ve Perşembe ilçelerinde mikro klimatik alanlarda kapama narenciye bahçeleri kurulması için 35 üreticiye portakal, limon ve mandalina fidanlarından oluşan toplam 2.000 narenciye fidanı dağıtıldı.

OKULLARA SERALAR KURULDU

Çocuklara doğa, toprak ve üretim sevgisini kazandırmak amacıyla 11 okula 50 m2’lik seralar kuruldu. 10.000 ilkokul öğrencisine 150.000 adet kabak, karpuz ve kavun tohumları; domates, hıyar, biber ve patlıcandan oluşan yazlık sebze fideleri dağıtıldı.

YUMURTA SATIŞI 35 MİLYONA ÇIKTI

Büyükşehir Belediyesi, Ordu ili Yumurta Üreticileri Birliğine verdiği destekle Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla organik yumurta pazar ağını genişletmesini sağladı. 50 bin civarı olan organik yumurta satışı, 2021 yılı sonu itibarıyla yıllık 35 milyona ulaştı.

YÜKSEK KALİTEDE SÜT ÜRETİMİ

Çiğ sütün kalitesini ve pazar değerinin artırmak amacıyla günlük 25 ton süt toplama kapasitesine sahip 9 adet süt evi ve 30 üreticiye 10 adet 200 kg, 20 adet 300 kg kapasiteli ev tipi süt soğutma tankları dağıtıldı. Fındık altı otlarını yemi ve yem bitkilerini en iyi şekilde değerlendirerek yüksek kalitede süte dönüştürebilen 300 adet jersey ırkı süt sığırı dağıtımı gerçekleştirildi. 

KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ BAŞLADI

Keçi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla 11 yetiştiriciye et ve süt verimi yüksek toplam 211 adet damızlık Halep Keçisi dağıtıldı. Proje kapsamındaki hayvan sayısı 450’ye yükseldi.

MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ CANLANDI

Son yıllarda gerileyen manda yetiştiriciliğinin yeniden yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla 16 aile işletmeye toplam 64 damızlık manda dağıtıldı. Proje kapsamındaki hayvan sayısı 150’a yükseldi. Manda sütünden yöresel ürünler üretimine yönelik çalışmalar ise devam ediyor. Uygulanan projelerle üreticilere dağıtılan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar çoğalarak sayısı toplamda 3.000’e ulaştı.

ARICILIKTA LİDER OLAN ORDU’YA BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ

Arıcılıkta Türkiye’de ilk sıralarda gelen Ordu’da, arı sütü, polen, propolis gibi katma değeri yüksek arı ürünlerinin üretimi desteklendi. 150 kadın kursiyere arı sütü eğitimi verildi. 100 üreticiye 1.000 adet montajlı polen toplama tuzağı dağıtıldı. Üretimi desteklenen ürünlerin pazarlamasını da destek sağlandı. Birçok ürün ORTAR şirketi tarafından alınarak piyasaya sürüldü.

YÖRESEL ÜRÜNLERE MARKA DEĞERİ

İl kültürüne ait coğrafi işaretli ürünlerin sayısının arttırmak ve pazar değerini yükseltmek amacıyla başlatılan çalışmalar sonucunda Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Sakarca Mıhlaması, Ordu Melocan Kavurması ve son olarak da Ordu Galdirik Kavurma mahreç işaretli ürün olarak tescillendi. İl genelinde coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 11’e çıktı. 

FINDIKTA REFORMİST ADIMLAR

Başkan Güler, fındığın hem kapsülü hem de kabuğundan yararlanmak ve ekonomiye katma değer katacak yeni projeleri hayata geçiriyor. Fındıktan çikolata üretimi gerçekleştiren çalışmaya imza atarak Kybele markasını ortaya çıkaran, kapsülünden yem üretimini gerçekleştirecek makine imalatını sağlayan Başkan Güler, birçok sektörün ham maddesi özelliğini taşıyan fındık kabuğundan aktif karbon üretimi yapacak tesisin temelini attı.

FINVER PROJESİNDE BÜYÜK BAŞARI

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki ORTAR AŞ. tarafından 2 yıl önce başlatılan Fındık Verimliliği Projesi’nde (FINVER) büyük başarı sağlandı. 2 yıl önce dönümde ortalama 50-70 kg ürün elde edilirken, FINVER projesi sonrası dönümden 110 kg ürün elde edildi.

TÜRKİYE’NİN EN TATLI PROJESİ

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Gülyalı ilçesinde kurulan ve Türkiye'nin "en tatlı" projesi olarak nitelendirilen Çikolata Park’ta üretilen butik çikolatalar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kentin turizm ve ekonomisine katkı sunmak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında oluşturulan Çikolata Atölyesi'nde ise kadınlar tarafından üretilen ürünler daha sonra şehrin farklı noktalarında satışa sunuluyor.

ÜNYEPORT GELİŞİYOR

Başkan Güler’in girişim ve çabalarıyla büyütülen, rıhtım sayısı arttırılan ve tarihinde ilk defa Ordu-Rusya arasında Ro-Ro seferlerinin başladığı Ünye Limanı’ndan kruvaziyer gibi yüksek tonajlı gemilerin yararlanması için su derinliği arttırılıyor. Ulusal ve uluslararası nitelik kazanması için Ünye Limanı’nda yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Rıhtım uzunluğu ve derinliği açısından büyük yüksek tonajlı ve kruvaziyer gibi gemilerin girişine elverişsiz olan Ünye Limanı yapılan büyütme ve kapasite artırma çalışmaları ile standartlara uygun hale getiriliyor.

ORDU KENDİ TEKNESİNİ ÜRETİYOR

Ordu’da deniz faaliyetlerini artırmak amacı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde başlatılan çalışmalar artarak devam ediyor. Yelken, kano gibi su sporlarını Ordu’ya tanıtan Büyükşehir Belediyesi, şimdi ise tekne üretimi ile denizleri daha hareketli hale getiriyor.

ŞEHİR, TEMİZ ENERJİ İLE BULUŞUYOR

Enerji alanında da çığır açan çalışmalara imza atan Ordu Büyükşehir Belediyesi; güneş, rüzgâr enerji santrali ve çöpten elektrik üretiminin yanı sıra dalgadan enerji üretmek amacıyla da çalışmalar gerçekleştiriyor. Çaybaşı ilçesinde bulunan İlküvez Katı Atık Çöp Depolama Tesisinde ise çöpten elektrik üretimi sürüyor. Başkan Güler, tesiste her gün ortalama 260 ton organik atıktan elde edilen metan gazının elektriğe dönüştürülmesiyle günlük 7 bin hanenin elektrik tüketiminin karşılandığını vurguladı. Başkan Güler, hedeflerinin çöpten elektrik üretimiyle 30 bin konuta ulaşmak olduğunu dile getirdi.

SU SAYACINDA REFORM

Teknolojiyi her alanda kullanarak vatandaşlara verilen hizmet kalitesini artırmak için klasik belediyecilik anlayışından farklı bir yöntem izleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatı ile Ordu Büyükşehir Belediyesi, elektronik su sayacını kendisi üretiyor. Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan ORYAZ tarafından tasarlanan SUVER 2020 isimli su sayacının üretimi Fatsa’nın Bolaman mevkiinde OSKİ’nin Ek Hizmet Binasında kurulan tesiste devam ediyor.

SOSYAL MARKET İLE UZAKLARI YAKIN EDİYOR

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Altınordu ilçesinde hayata geçirilen Sosyal Market’in online sipariş sistemi sayesinde 19 ilçedeki vatandaşlar ihtiyaçlarını kolaylıkla sağlıyor. Türkiye’deki diğer örneklerinden farklı bir sistem ile çalışma yürüten Ordu Büyükşehir Belediyesi, kurdukları online sipariş sistemi ile kentte ulaşılmadık kapı bırakmıyor.

19 İLÇENİN ALT YAPISI SİL BAŞTAN

OSKİ 3,5 yıllık süre zarfı içerisinde yaptığı çalışmalarla Ordu’yu şantiye alanına çevirdi. 19 ilçede alt yapıdan üst yapıya birçok projeyi hayata geçiren OSKİ, gerçekleştirdiği yatırımlarla vatandaşların hayatlarını kolaylaştırırken, diğer yandan modern alt ve üst yapının temellerini atarak verimli bir iki yılı geride bıraktı. 3,5 yılda 1.340 km’lik içme suyu hattını vatandaşın kullanımına sundu. Yapılan yeni içme suyu hatları ile birçok bölgede su sorunları çözülerken yapılan bu çalışmalar vatandaşlardan tam not aldı. OSKİ, kuraklık tehlikesine karşı ilçelerde başlattığı gölet ve su alma yapıları çalışmalarında önemli bir başarı elde etti. Şehirdeki olası su sorununa karşı, toplam kapasitesi 250 bin metreküp olan 61 adet gölet ve su alma yapısı inşa edildi. OSKİ, ayrıca 30 adet sondaj kuyusu açarken 14 yeni kuyu içinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 1 adet içme suyu arıtma tesisini de şehre kazandıran OSKİ, 46 adet içme suyu deposunu hizmete sundu.

OSKİ ekipleri, önemli altyapı çalışmalarını da hayata geçirdi. OSKİ, iki yıllık süre zarfından 19 ilçede 204 km’lik kanalizasyon hattı yaparak altyapıda köklü bir değişim gerçekleştirdi. Öte yandan OSKİ, içme suyu hatlarında oluşan kayıp ve kaçakları bünyesinde bulundurduğu teknolojik cihazlarla önleyerek belediyeye önemli oranda tasarruf sağlıyor.

3,5 YILDA 1700 KM ASFALT

Başkan Güler’in ulaşım hamlesi, kentin kaderini değiştirdi. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 2019-2022 yılları arasında 1700 kilometre yolu asfalt ve betonla buluşturdu. Vatandaşların yıllar süren hayalleri gerçek oldu. 19 ilçede kurduğu şantiyelerle ilin çehresini değiştiren Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, belirlenen program çerçevesinde, mahalle ve grup yollarında standardı yüksek, konforlu bir ulaşımın kapılarını araladı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar