FINVER Fındığa İyi Geldi

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Fındık Verimliliği (FINVER) projesi ile fındıkta verimi artırmanın yanı sıra fındık bahçelerinden birçok yeni ürün elde ederek şehrin zenginleşmesini ve dışa bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 5.07.2021

FINVER Fındığa İyi Geldi

 Daha önce 'Fındığa Büyükşehir Eli Dokunuyor' ve 'Fındık Dalda, Aklın İşçide Kalmasın' projeleri ile büyük ses getiren Büyükşehir Belediyesi, FINVER Projesi ile fındık üretimine katkı sağlıyor. 300 dönümlük fındık bahçelerinde hayata geçirilen proje ile âtıl vaziyette olan fındık bahçelerinin bakımı Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılırken gerçekleştirilen çalışmalarla fındık bahçelerinde yeni gelir getirici ürünlerin oluşması sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi ve ORTAR A.Ş. tarafından iş birliği ile yürütülen proje ile üreticilere fındıkta verimi artırıcı çalışmalarla ve fındık bahçesinde yapılabilecek ürünler gösterilerek örnek olunması hedefleniyor.

 “Fındık Üretimine Katkıda Bulunmak İstiyoruz”

Amaçlarının fındık üretimine katkı vermek olduğunu belirten Başkan Güler, “Başlattığımız FINVER projesi ile bahçesine bakmakta zorluk çeken farklı farklı üreticilerimizin 300 dönümlük bahçesini bir araya getirdik. Yaptığımız çalışmalarla amacımız Ordu’da ve başarılı olunması durumdan diğer bölgelerdeki fındık üretimine katkıda bulunmak. 1000’er dönümlük işletmeler oluşturarak verimlerini artırıp bahçe sahipleriyle de mukavele yaparak bu artışları onlara sağlamak ve onlarla paylaşmak istiyoruz. Bahçelerin bakımlarının ve üretimi artırmanın yanı sıra ilave fındık altı ürünlerle de gelirler oluşturuyoruz” dedi.

“Fındık bahçesindeki her şeyden yaralanıyoruz”

 Proje kapsamında yapılan çalışmalarla fındık üretiminin yanı sıra birçok gelir elde edici ürün oluşturulduğunu ifade eden Başkan Güler, “Daha önceleri ısırgan ilaçları ile otları öldürüp oradan verim bekliyorduk, çevreye zarar veriyorduk ve sağlığa zarar veren zehirli atıkların yağmurla içme suyuna karışarak yeniden içmiş oluyorduk. Tüm bunların önüne geçmek için bahçelere koyun ve kaz getirdik. Bahçelerden çıkan otları toplayarak yem haline getiriyoruz. Bu sayede toprağı öldürmeden toprağın altı nemli kalarak hesaplamalara göre her bir dönümün altında 15 ton su kalmış oluyor. Bu sayede hem kuraklığa karşı bir çalışma yapmış oluyoruz hem de otu ete, otu süte, otu yumurtaya çeviriyoruz. Böylece bir fındık bahçesinde çok sayıda ürünle gelir elde etmiş oluyoruz. Ve tüm bu çalışmaları yaparken fındığında verimini artırıyoruz. Fındık bahçesinin her şeyinden yararlanırken hayvancılığı da teşvik ediyoruz. Bahçelerine bakamayan vatandaşlarımızın bahçelerine bakarak ekonomiyi de büyütmüş oluyoruz” diye konuştu.

 “Artık Klasik Belediyecilik Yok”

Klasik belediyeciliğin dışında kaynakların daha iyi kullanılması, şehrin zenginleşmesi ve dışa bağımlılığın azalması yönünde çalışmaları hayata geçirdiklerinin altını çizen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Bu çalışmalarla Belediyeciliğin ne işi olabilir diye merak edenler oluyor. Artık klasik belediyecilik yok. Belediyecilik asfalt, kaldırım yapmakla çöp toplamakla sınırlı değil. Sosyal belediyecilik var. Ekonomi ile birlikte yaşam standartlarının artması var. Kaynakların daha iyi kullanılması, şehrin zenginleşmesi, dışa muhtaç olmaması ve en önemlisi çevre ve gıda güvenliği konusunda çalışmalar yapmak. Tüm bunları Türkiye’de uygulayan bir belediye olarak bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar