İmar sorununu çözdük, Gülyalı’nın önünü açtık

2,5 yıl boyunca 220 hektar alanda imar uygulaması yaptıklarını söyleyen Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe yatırımcıları Gülyalı’ya davet etti. Tepe; “Gülyalı Belediyesi’nin kurulduğu günden bu yana yaptığı toplam imar uygulamasını 2,5 yılda bitirdik ve yatırımcının önünü açtık.Gülyalı coğrafi konum açısından da iki ili birbirine bağlaması özelliği ile Ordu ve Giresun’un yükseliş merkezi olabilecek ve uzun yıllar Karadeniz’e hizmet verebilecek bir ilçe. İstanbul’a 1,5, Ankara’ya 1 saat uzaklıktayız. Potansiyeli çok yüksek bir ilçe’’dedi. 

info@karadenizekonomi.com / 15.11.2021

İmar sorununu çözdük, Gülyalı’nın önünü açtık

 

 

2 bucuk yılda ki en büyük basarım;KUTUPLAŞMAYI BİTİRİDK!

Göreve geldiği 2019 Mart ayından bu zamana kadar sadece Gülyalı’da değil bütün Karadeniz’de takip edilen bir başarı yakalayan Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe bugüne kadarki görev sürecini Genel Yayın Yönetmenimiz Murat Gürsoy’a değerlendirdi. İmar uygulamalarından spora, turizmden kültür sanata, altyapı çalışmalarından sosyal sorumluluk projelerine kadar birçok alanda faaliyetlerini sürdürdüklerini ileten Başkan Tepe, 2022 ve 2023 yıllarıyla birlikte Gülyalı’nın adının Karadeniz’de ve Türkiye’de çok daha fazla duyulacağını söyledi. Başkan Tepe bitirilecek projelerle ilçenin Ordu ve Giresun arasında yükselen bir yapı olacağını ifade etti.

Borcun ödenmesiyle Gülyalı Belediyesi’nin kredi limitleri yükseltildi

25 yıllık borcu kapatmayı nasıl başardınız?

Belediyelerin borcu olur. Bu borç ödenir. Önemli olan bu borcun karşılığında bir işin olması. Bu yaptığınız işin bir yandan da aldığınız krediye, yaptığınız borca karşılık gelmesidir. Buralar hizmet makamlarıdır. Hizmet olan yerde borç olur, bu borçta ödenir. Bizim son 25 yıldır, vergi dairesine birikmiş borcumuz vardı. Bu borç yaklaşık 2,5 trilyona yakın bir borç idi. Yeni yapılandırmadan faydalandık. Elimizdeki arazileri takas yöntemiyle mali hazineye devrederek bu borcumuzdan kurtulmuş olduk. Bu araziler maliye hazinesine kayıtlı olmanız gereken arazilerdi, araziler bizde gözüküyordu. Bu süreç, 2 yıllık bir yazışma sürecinin ve bürokrasinin sonucu. Borç sarmalından kurtulduk. Borcun ödenmesiyle Gülyalı Belediyesi’nin kredi limitleri yükseltildi. İller Bankası bizden kesinti yapıyordu. Bu kestiği kısımda borcun faizinin faizine gidiyordu. Ana borçtan düşmüyordu. Artık daha çok önüne bakan, daha çok hizmet üretecek alana geçiş yapıyoruz. Benim tek başıma yapacağım bir şey değil bu. Bütün Gülyalı’nın başarısıdır. Borçla gündeme gelen Belediye Başkanı değil de yaptığı işlerle gündeme gelen bir başkan olmak isterim. Bu süre zarfında hem bu borcu öderken hem de hizmetleri aksatmadan arttırarak devam ettik.

Gülyalı’da insanlara vermeyeceğimiz en ufak bir hesabımız yok

Belediye Başkanı olduğunuzdan bu zamana kadar hangi stratejileri izlediniz?

Bizim işimiz insanları mutlu edebilme sanatıdır. İnsana dokunan, katma değer yaratan, kadına istihdam yaratan bütün projelere destek olduk. Temel amacımız insanların iyi ve kötü günlerinde onların yanında olmaktır. Dolmuşçulara ve taksicilere akaryakıt desteği sağladık. Sağlıkçılara misafirhane destekleri sağladık. Balıkçılıkla geçinen bir ilçeyiz. Bu dönemde onları da yalnız bırakmadık. Bütün ürünlerimizi Gülyalı’dan almayı özen gösteriyoruz. Gülyalı’da insanları en çok istedikleri ayaklarının çamurdan kurtulmasıdır. Yağmurun yağmadığı her gün biz beton yol inşa ediyoruz. Sorunu neşter vurup tamamında yürütmeyi hedefliyoruz. Eski belediye binamızı Kültür Bakanlığı’na tahsis ettik. Orda kütüphane açılacak duruma geldi. Yöresel pazarımızı bitirdik ve orada satış yapılabilir hele getirdik. Oraya Gülyalılı kadınların ürettiği ürünleri satabilecekleri yeni bir alan hazırlıyoruz. Hiçbir ücret talep etmiyoruz. Ailede kadın güçlü olursa bu tüm toplumu etkiler. Eğitim konusunda tüm talepleri karşılıyoruz. Gençlerimiz spor yapsın diye Gülyalı Turnasuyuspor’a ve tenis kulübümüze aylık nakdi yardımlar yapıyoruz. Katılımcı, şeffaf, hesap verebilir bir yapı oluşturduk. Her ayki belediye meclisi toplantılarımızı bir mahallede gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız tüm ihaleleri sosyal medya hesaplarımızda yayınladık. Gülyalı’da insanlara vermeyeceğimiz en ufak bir hesabımız yok. Önümüzdeki dönemde katlanarak devam edecek hizmetlerimiz. Her şeyi gerçekleştirebiliriz fakat İhtiyacımız olan tek şey iyi bir iletişim.

Gülyalı Belediyesi’nin kurulduğu günden bu yana yaptığı toplam imar uygulamasının daha fazlası 2,5 yılda bitirdik.

Gülyalı’da yatırımcıya yer gösterebiliyor musunuz?

Turna Suyu Mahallesi’nde ciddi bir yapılaşmamız var. O yapılaşmalarımızın bitimiyle birlikte inşaat sektörü daha da hareketlenecek. Yatırımcının en büyük talebi imar uygulamasının bittiği alanlardır. 220 hektarlık alanda imar uygulaması yaptık. 2,5 yılda bunları gerçekleştirdik. Gülyalı Belediyesi’nin kurulduğu günden bu yana yaptığı toplam imar uygulamasını 2,5 yılda bitirdik. Bunlar doğrudan istihdamdır. Ekonomiye ve şehrin doğrudan gelişimine etkisi olan işlerdir. İstihdam yaratacak iş adamlarının, bir şeyler yapmak isteyen kişinin ilk bakması gereken şey imar durumudur. Çok büyük bir alanda bunları çözdük. Bütün yatırımcıları Gülyalı’ya davet ediyoruz. Yatırım, turizm alanlarımızla yapılacak her yatırımın öncüsü olacağız. Gülyalı coğrafi konumu, iki ili birbirine bağlaması özelliği ile Ordu ve Giresun’un yükseliş merkezi olabilecek ve uzun yıllar Karadeniz’e hizmet verebilecek bir ilçe. İstanbul’a 1,5, Ankara’ya 1 saat uzaklıktayız. Çok büyük yükselişlere imza atabilecek potansiyele sahip. Yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Şehirde yaptığımız şeffaf yöneticilik anlayışı ile daha da ileriye gideceğiz.

Ordu Tanıtım Günleri’nde stant açtınız, gözlemleriniz nelerdi?

4 gün boyunca İstanbul’da Ordu rüzgârı esti. İnsanlar Ordu tanıtım günlerine akın etti. Çok güzel bir organizasyon oldu. Gülyalı’da yaptığımız tüm çalışmaları gurbette yaşayan hemşerilerimiz ilgiyle takip ediyorlar. Süreci an ve an biliyorlar. İstanbul’dan ayrı İstanbul’u düşünmek, İstanbul’dan ayrı Ordu’yu düşünmek yanlış olur. Geleceği hep beraber birlikte planlamalıyız.

Balıkçı Barınağı Projesi  Elimizden Alındı

Balıkçı barınağı ve Turna Suyu Yaşam Vadisi’nde son durum nedir?

Balıkçı Barınağımız ile bir tane numune yapıp görücüye çıkarttık. Ardından Türkiye’de hiç alışık olmamış bir durumla karşı karşıya kaldık. Gülyalı Balıkçı Barınağı bundan 36 yıl önce Gülyalı Belediyesi’ne Bakanlar Kurulu kararıyla devredilmişti. 36 yıl sonra Cumhurbaşkanımızın imzaladığı kararnameyle Gülyalı Belediyesi’nden alınıp Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne devredildi. Projemize sekte vurulmuş oldu. Oradaki projeyi yarım kaldı. Çok beğenilmişti ancak yarım kaldı. Projede herkesten akıl almıştık. Turna suyu Yaşam Vadimizi 4 edat halinde çalışıyoruz. 1. Etapta proje çalışmaları bitti. Alt yapı çalışmalarının yüzde 50’sini tamamladık. Toprak dolgu işlemlerini geçtiğimiz yıllarda tamamlamıştık. Şimdi temiz içme suyu, kanalizasyon ve elektrik alt yapısını tamamıyla tamamladık. Bisiklet ve yürüyüş yollarının şu an baskı betonlarını döktük. İşin peyzaj tarafına geçtik. Piknik yapacakları, çocukların dilediğince oynayabileceği 5 bin metrekarelik bir alan oluşturduk. Sadece Gülyalı’nın değil Ordu ve Giresunlu vatandaşlarında ziyaret edeceği bir proje olacak.

Çikolata park ve Kano park Gülyalı’ya neler katıyor?

Çikolata park süreci bizden önce başlamıştı ancak atıl durumdaydı. Açılışı yılan hikayesine dönmüştü. Bize devredilirse 2 ay içinde açılışını yapabileceğimizi söylemiştik. Bizler Büyükşehir Belediyesi’nden alanın devreni istedik ancak belediye bu devri uygun bulmadı. Kendileri bu alanda çalışmak istediler. İnsanların yürüyüş yapabilecekleri bir alana kavuşulmuş oldu. Kano Park ile beraber de entegre olduktan sonra çok daha fazla insanın buraya gelip rahatlıkla hafta sonunu geçirebilecekleri alan dönüştü. Gülyalı’ya yapılan her yatırım aynı zamanda Ordu ve Giresun’a da yapılmış demektir. Gülyalı bunun için fırsat. Yerli turist alanında günü birlik turist sayımız her geçen gün artıyor.

 

Liyakatsiz insanlar var onlar bizim heyecanımızı öldürmüyor

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı ile iletişiminiz nasıl?

Gülyalı’nın bir tane değil iki tane belediye başkanı var. Bunlardan birisi benim diğeri de Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler. Görev alanlarımız elbette farklı. İşlerin koordineli bir şekilde yürümesi için bizler elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ciddi bir yol aldık. Bazı insanalar bulundukları siyasi partilerin onlara verdikleri koltuklara sımsıkı sarılarak hareket ettiklerinde bizim işimiz zorlanıyor. Ordu’yu ve Gülyalı’yı seven insanlarla bir sorun yaşamıyoruz. Uyum içinde çalışmak zorundayız. Zorlandığımız süreçlerde oluyor. Liyakatsiz insanlar elbette var ama o insanlar bizim heyecanımızı öldürmüyor.

Kültür-sanat alanında nasıl projeler yapıyorsunuz?

Milli Bayramları çok büyük coşkuyla kutluyoruz. Çocuklara bayramı unutmamak adına farkındalık adına farklı çalışmalar yapıyoruz. Gülyalı’da son 2 konserimiz Selçuk Balcı ve Çelik ile muhteşemdi. Burada amaç konser yapmak değil, bayramı kutlamak. Bizim olan değerleri unutmadan onlara sımsıkı sarılmak ve bunları gelecek nesillere aktarmaktır. Bu coşkuyu beraber yaşamalıyız. Tiyatro alanında çalışmalar yapıyoruz. Spor konusunda yasanın bizlere vermiş olduğu yetkinin en üst seviyesinde destek olan bir belediyeyiz. Yol, su elbette ihtiyaç. Bunun yanında kültür-sanatta bir ihtiyaç pandeminin bitişiyle çok daha güzel etkinlikler yapacağız.

Gülyalı’da kutuplaşmayı bitirdik

Bugüne kadar en büyük başarınız neydi?

En büyük başarımız; Gülyalı’da şeffaf, katılımcı bir yerel yönetim oluşturduk. İnsanlar Gülyalı Belediyesi’nde neler oluyor bunları biliyorlar. Aramızda hiçbir mesafe yok. Her yaş grubuyla güzel ilişkiler kurmak. Gülyalı’da kutuplaşmayı bitirmek için çalıştık ve bunu başardık. Bütün yaptığımız işlerde önceliğimiz insanların istihdam yaratabilecek işleri yapabilmek. İstihdam belediyelerin tek başlarının yapabileceği bir durum değil. Merkezi hükümet ile beraber iş birliği içerisinde çözülebilmesi mümkün olan bir konu. İşsizliği Gülyalı’da çözeceğiz demek doğru bir söylem olmaz. Böyle bir imkânımız yok. Merkezi hükümete yardımcı olabilir.

2022’de hak ettiğimiz yatırımları alacağız

2022’deki hedefleriniz neler?

2022’de Turna suyu Yaşam Vadimiz ’in birinci etabını tamamlamak istiyoruz. Gülyalı’ya yepyeni alternatif bir cadde açıyoruz. 2022’de doğalgazın kazması vurulacak. Merkezde kombinin düğmesine basabilecek duruma gelmeyi düşünüyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ile dış cephe giydirme işimiz olacak. Kapalı Spor Salonu’nun bulunacağı 7720 metrekare alanı Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bedel olarak verdik. Orada Spor Salonu ve Gençlik Merkezi yapılacak. Turna Suyu spor’un kullanacağı sentetik bir sahayı onlara kazandıracağız. Bunların hepsinin yer tespitlerini yaptık. Gülyalı 2022’de kamu, yerel yönetim ve özel işletme yatırımlarıyla hak ettiği payları aldığı, çok daha ileriye umutla baktığı bir yıl olacak.

Yeni yıl mesajınız nedir?

Yeni yıl herkese sağlık huzur getirsin. Hiçbir çocuk istediğinden mahrum kalmasın istiyorum. Her aile çocuğuna istediğini alabildiği bir yıl olsun istiyorum.

 

HALİL YILMAZER / KARADENİZ EKONOMİ

 

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar