RÜSUMAT NO:4 GELECEĞE TAŞINIYOR

2019 yılında göreve başladığında Rüsumat No:4 Gemisi’nin kahramanlık destanını gelecek kuşaklara aktarmak için çalışma yapacaklarının sözünü veren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, bu sözünü yerine getiriyor.

info@karadenizekonomi.com / 2.02.2022

RÜSUMAT NO:4 GELECEĞE TAŞINIYOR

Kurtuluş Savaşı sürerken Yunan gemilerini atlatmak için batırılıp Ordu halkının dayanışması ile tekrar yüzdürülerek dünya denizcilik tarihine geçen Rüsumat No:4 Gemisi Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla geleceğe taşınıyor.

Altınordu sahili Ayışığı Meydanı’nda yapımı süren Rüsumat No:4 Gemisi Teşhir Alanı ve Açık Hava Müzesi Projesi’ni inceleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Kahraman Ordu’muza çok yakışacak projemizin açılışını, 1. Rüsumat Karadeniz Sempozyumu ve Kent Şenlikleri gibi etkinlikler eşliğinde, hemşehrilerimiz ile birlikte gerçekleştireceğiz. İlimize hayırlı olsun” dedi.

“PROJEMİZ RÜSUMAT’IN VE ORDU’MUZUN KAHRAMANLIK HİKAYESİNİ ÖLÜMSÜZLEŞTİRECEK”

Rüsumat No:4 Gemisi Teşhir Alanı ve Açık Hava Müzesi Projesi kapsamında Altınordu sahili Ayışığı Meydanı’nda başlatılan çalışmalara hız verildi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, tarihi kaynaklardan yararlanılarak ilk etapta geminin birebir replikasının inşa edileceği projede gemiye ulaşımı sağlayan ahşap Karadeniz takaları, ahşap yürüyüş yolu, peyzaj düzenlemeleri ve gemi etrafında süs havuzunun yer alacağını belirtti.

Başkan Güler sözlerine şöyle devam etti:

“Ordu’muzun ve isimsiz kahramanlarının fedakarlıklarını onurlandırarak dayanışmanın, cesaretin, inancın ve direnmenin evrensel gücünü hatırlatmak için Rüsumat destanını, müze ve anıt park projesi ile ölümsüzleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Hafızalardan silinmeyecek öyküsü ile Rüsumat’ın ve Ordu’muzun kahramanlık hikayesini ölümsüzleştirecek eserimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hamidiye kruvazörü ile Ordu’ya gelişi esnasında karaya ayak bastığı yer olan Altınordu Sahili Ayışığı Meydanı’nda yer almasıyla ayrı bir anlam kazanacak.”

YÜZDE 60’I TAMAMLANDI

Yüzde 60’ı tamamlanan proje kapsamında atölyede hazırlanan gemi parçaları, şantiye alanında birleştirilerek iskeleti oluşturuldu. Geminin oturacağı havuz alanında temel imalatı tamamlandı. 83 m2’lik havuz makine dairesinin temel imalatı tamamlandı. Havuzun sağ ve sol kısımlarında kalan alanın, temel imalatı ile perde duvar imalatları devam ediyor. Atölyede üretimi tamamlanan ahşap takalar ise havuz inşaatının tamamlanmasından sonra proje alanına getirilecek.

NİSAN AYINDA HİZMETE SUNULACAK

Nisan ayında tamamlanarak hizmete sunulması amaçlanan projede havuzda kalan kaba imalatlar tamamlanarak, havuzun zemin kaplamaları yapılacak. Havuz içinde mekanik tesisat ve aydınlatma sistemi kurulacak. İskeleti oluşturulan gemi tamamlanarak içi müze haline getirilecek. Havuzun tamamlanmasıyla birlikte gemi havuzun içine alınacak. Havuz etrafında yürüyüş yolu ile çevre aydınlatmaları yapılacak. Karadan gemiye ulaşımın sağlanması için ahşap takaların üzerine de bir yürüyüş yolu yapılacak.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar