1-7 MART GİRİŞİMCİLİK HAFTASI Karadeniz'in İlham Veren Girişimcilik Hikayeleri: Başarıya Ulaşanlar…

Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak, 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan "Girişimcilik Haftası" kapsamında bölgenin önde gelen iş insanlarıyla keyifli ve öğretici röportajlar gerçekleştirdik.

info@karadenizekonomi.com / 4.03.2024

 1-7 MART GİRİŞİMCİLİK HAFTASI Karadeniz'in İlham Veren Girişimcilik Hikayeleri: Başarıya Ulaşanlar…

 

Bu özel haftada, Karadeniz'in çeşitli sektörlerinde başarıyı yakalamış girişimcilerin deneyimlerinden ve tavsiyelerinden önemli notlar derledik.

Finansal zorluklar, pazarlama stratejileri ve rekabetin yoğunluğu gibi konuları ele alan girişimciler, kendi hikayelerinden yola çıkarak girişimcilik yolculuğunun ne denli heyecan verici ve zorlu olduğunu bizlere aktardılar.Bölgenin deneyimli iş insanları sabır, azim, sürekli öğrenme ve risk alma gibi temel özelliklere vurgu yaparak genç girişimcilere ve girişimcilik yolculuğuna adım atanlara önemli tavsiyelerde bulundular. Mentorluk ve doğru network oluşturmanın da önemini vurgulayan girişimciler, gençleri cesaretlendirme ve onlara ilham verme misyonunu başarıyla yerine getirdiler.

İşte girişimcilik haftası vesilesiyle bölgenin girişimcilik potansiyeline ışık tutmak ve gençleri cesaretlendirmek amacıyla sektörde adını duyurmuş girişimcilerin deneyimlerinden ve tavsiyelerinden önemli notlar:

 

 

Ordu Pidesini Türkiye'ye ve Dünyaya Tanıtan Başarı Hikayesi

Samet Aktaş: Sorun değil.çözüm ürettik

 

Ordu'da küçük bir pide restoranından başlayarak Aktaşlar Lezzet Grubu'nun hızlı büyüme süreci, ikinci kuşak gençlerin yönetimi devralmasıyla kabuklarını kırdı. Şube sayısını artırarak ve donuk pide pazarına hızlı bir giriş yaparak Türkiye'nin en büyük zincir mağazalarının raflarına giren Aktaşlar, Ordu pidesini dünyaya tanıtmayı hedefliyorlar.

Yönetim Kurulu Üyesi Samet Aktaş, Aktaşlar Lezzet Grubu'nun hikayesini paylaşırken, işlerinin baba mesleğiyle başladığını ve bu işi sevmenin önemli bir etken olduğunu belirtiyor. İşlerini babadan devraldıktan sonra kendi ayakları üzerinde durduklarını ve kendi kararlarını aldıklarını vurgulayan Samet Aktaş, girişimcilikte irade ve çözüm üretme yeteneğinin önemine dikkat çekiyor.

 

‘’Risk almak önemli ‘’

Aktaşlar Lezzet Grubu'nun karşılaştığı zorluklar hakkında konuşan Samet Aktaş, her girişimcinin yaşadığı zorlukların normal olduğunu ve çözüm üretme iradesinin önemli olduğunu vurguluyor. Başarının tesadüf olmadığını ve emekle elde edildiğini belirten Aktaş, başarısızlıkların da girişimcilik yolculuğunun bir parçası olduğunu söylüyor.

Risk almamanın girişimcilikle uyuşmadığını ifade eden Samet Aktaş, başarısızlıkların tecrübe kazandırdığını ve bir sonraki adımlarında bu tecrübelerden faydalandıklarını belirtiyor. İkinci nesil olarak işletmeyi devraldıktan sonra daha yenilikçi bir bakış açısına sahip olduklarını ifade eden Aktaş, işlerini en iyi şekilde yapma hırsı ve azmiyle hareket ettiklerini söylüyor.

Genç girişimcilere tavsiyelerde bulunan Samet Aktaş, kolay para kazanmanın önemli olmadığını vurgulayarak, kendilerine iyi bir network oluşturmalarını, insanlarla fikir alışverişi yapmalarını ve azimlerini hiç kaybetmeden hedeflerine doğru ilerlemelerini tavsiye ediyor.

 

 

 

 

 

 

Karadeniz’de Bir İlki Gerçekleştirdi

Fırat Karadeniz: Çocukluktan beri hayalim üretmekti!

 

Ordu'da faaliyet gösteren girişimci Fırat Karadeniz, güneş enerjisi temizleme robotuyla teknolojik bir ilki gerçekleştiriyor. Kendi şirketi tarafından üretilen bu yenilikçi robot, Karadeniz’de tek olma özelliği taşıyor. Güneş enerjisi panellerini otomatik olarak temizleyen ve uzaktan kontrol edilebilen bu robot, sektörde önemli bir atılımı temsil ediyor.

Ayrıca, güvenlik ve otomasyon sistemleri sektöründe 20 yıldır hizmet veren bir isim olarak da bilinen Fırat Karadeniz, kendi firmasını kurarak bu alanda faaliyetlerine devam ediyor. Şirketi, kepenk sistemleri, fotoselli kapılar, otomatik bariyerler, kartlı geçişler, turnike sistemleri gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor. Karadeniz'in şirketi, sektörde takdir ve beğeni topluyor.Fırat Karadeniz, çocukluk hayalinin üretmek olduğunu belirtti. Girişimcilik için bir tetikleyici ararken, bir mühendis arkadaşının önerisiyle güneş enerjisi panelleri temizleyen robotun üretimine karar verdiklerini ifade etti. Başlangıçta zorluklarla karşılaştıklarını dile getiren Karadeniz, özellikle maddiyatın işletme için en büyük engel olduğunu vurguladı. Ancak kendi imkanlarıyla, 3D yazıcılar kullanarak ve parçaları kendilerinin üreterek bu engeli aşmaya çalıştıklarını belirtti.

 

‘’Tasarım ve Hayal Gücü, Başarının Anahtarı’’

Üretim sürecindeki zorluklara rağmen, Karadeniz'in vurguladığı en önemli nokta, tasarımın ve hayal gücünün başarı için kritik bir faktör olduğuydu. Tasarım yeteneğinin, bir ürünü hayal etme, kurgulama ve sonuca ulaşma sürecindeki önemini vurgulayan Karadeniz, bu sürecin başarıya giden yolun en önemli adımlarından biri olduğunu ifade etti.

Karadeniz, işe başlarken en büyük temennisinin, başarılı ya da başarısız olunsa dahi bu işi yapmaya devam etmek olduğunu belirtti. Girişimcilik yolculuğunda karşılarına çıkan her zorluğa rağmen, hedeflerine ulaşmak için kararlılıkla ilerlediklerini ifade etti. Ürünlerini piyasaya sunduklarında ve karşılığında gelir elde ettiklerinde yaşadıkları mutluluğun tarif edilemez olduğunu belirtti.Son olarak, genç girişimcilere cesaret veren Karadeniz, üretme yeteneğinin keşfedilmesinin ve inançla hareket etmenin önemini vurguladı. Ülke ekonomisine katkı sağlamak adına üretmeye ve başarmaya devam etmek gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin İlk Sertifikalı Organik Pekmezli Fındık Kreması Üreticisi:

Nuray Candan: Ticari zorluklara rağmen başardım

 

 

2008 yılında Türkiye'deki organik gıda sektörünün dar olduğu bir dönemde işe başlayan Nuray Candan, Almanya'yı örnek alınarak yola çıktı. Karadeniz'in fındık yetiştiren bir bölgesinde olduklarından fındığa katma değer eklemeyi hedeflediler. Türkiye'de ilk sertifikalı organik pekmezli fındık kremasını üreterek sektöre adım attılar.

 

İlkelerle Başarıya Adım Adım

Başlangıçta birçok araştırma ve fizibilite çalışması yapmalarına rağmen, ticari anlaşmalar sırasında yaşadıkları zorluklara rağmen pes etmediler. Maliyetlerin beklentilerin altında olması, ticaretteki ilk zorluklardan biriydi. Ancak bu durum onları yıldırmadı, aksine daha çok çalışmaya ve tanıtıma odaklanmaya devam ettiler.Nuray Candan, işlerini düzgün yapmanın ve her gün aynı heyecanla çalışmanın başarıya ulaşmanın anahtarı olduğunu vurguluyor. Azimle çalışmak, dürüstlük ve risk almaktan korkmamak gerektiğini belirtiyor. Başarının ilk günkü heyecanla ve özveriyle ilerlemekten geçtiğine inanıyor.

 

Naturka Organik Gıda'nın başarı hikayesi sadece Türkiye ile sınırlı kalmıyor. İhracat faaliyetlerine odaklanarak Almanya, Kıbrıs, İngiltere ve yakında Amerika gibi ülkelere ihracat yapmayı planlıyorlar. Farklı ülkelerde üretim yapma ve ürünlerini dünya pazarlarına sunma hedefiyle ilerliyorlar. Risk alarak bu yolda ilerlemeye kararlılar ve başarıyı yakalamak için çalışmalarını sürdürüyorlar.

 

 

Türkiye'nin Önde Gelen Treyler Üreticisi

İbrahim Öztürk: Saha Deneyimi Önemli

 

Türkiye'nin önde gelen treyler üreticilerinden biri olan ÇARSAN, 2001 yılında sadece 300 metrekarelik bir alanda hayata geçirildi. Ahmet Öztürk, merhum Hayati Uyanıkoğlu ve merhum Ahmet'in liderliğinde kurulan firma, sadece iki treyler üreterek mütevazı bir başlangıç yaptı. Ancak, zaman içinde büyüyen talep ve firma, büyük bir başarı hikayesine dönüştü.

‘’Her zaman İnovasyon Odaklı Olduk ‘’

 

ÇARSAN'ın Genel Müdürü İbrahim Öztürk, girişimcilik serüvenini babasının yanında başladığını ve sonrasında şirkette yönetim pozisyonlarına yükseldiğini paylaşıyor. Şirketin başlangıcından bu yana yaşadığı evrimi anlatan Öztürk, ÇARSAN'ın önceleri kamyon üstü araç üretimi yaptığını, ancak 2004 yılında treyler üretimine geçtiğini belirtiyor. Öztürk, markalarını tanıtmak ve pazarlamakta yaşadıkları zorluklara rağmen, günümüzde firma olarak büyük bir başarı elde ettiklerini vurguluyor.Ancak, şu anda yaşadıkları en büyük zorlukların başında Rusya pazarında yaşanan ödeme sorunları olduğunu ifade eden İbrahim Öztürk, bu durumun sektörel bir problem olduğunu dile getiriyor. Girişimcilikte her dönemin farklı sorunlarla geldiğini belirten Öztürk, risk almadan başarılı olmanın mümkün olmadığını ve şirket olarak sürekli inovasyon ve yenilik üzerine çalıştıklarını paylaşıyor.

 

Öztürk ayrıca, Türkiye'nin eğitim sistemindeki eksikliklere de değiniyor ve okullu ve alaylı olarak ayrılan iki sınıf insanın birleştirilmesi gerektiğini savunuyor. Kendi çocuğunu da işe alarak ona saha deneyimi kazandırmak istediğini dile getiren İbrahim Öztürk, çıraklığın önemini vurgulayarak, gelecek nesillere deneyim ve bilgi birikimi kazandırmak adına saha çalışmalarının önemine dikkat çekiyor.

 

 

 

Şantiyede Bir Kadın

Dilara Ateş: İnşaat Sektöründe Kadın Olmak Zor

 

Fatsa’lı Dilara Ateş, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İnşaat bölümünde aldığı eğitimle inşaat sektöründe önemli bir adım attı. 5 yıl süren deneyimli bir kariyerin ardından kendi işyeri DA Yapı İnşaat'ı kurdu. Firma, 4 yıldır müşterilerinin talepleri doğrultusunda tadilat, tesisat, dekorasyon, onarım, mimari tasarım ve proje uygulama alanlarında hizmet veriyor.

 

İnşaat sektörüne nasıl girdiğini paylaşan Ateş, babasının yönlendirmesiyle bu alana ilgi duyduğunu ve üniversite eğitimini inşaat üzerine tamamladığını belirtti. "Üniversitede inşaat okurken, sektörün bitmeyen bir potansiyele sahip olduğunu düşündüm. Babamın tavsiyesiyle bu alana yöneldim ve kendimi geliştirdim" diyen Ateş, kariyerinin başlarında çalıştığı firmalarda deneyim kazandığını ve sonrasında kendi işini kurmaya karar verdiğini ifade etti.

Girişimcilik hayatında karşılaştığı zorluklardan bahseden Ateş, özellikle kadın olmanın inşaat sektöründe bir engel oluşturduğunu söyledi. Ancak bu zorluğu aşmak için çaba gösterdiğini ve insanlara kendini kanıtlamak adına yoğun bir çalışma temposuyla referanslarını oluşturduğunu vurguladı. "Kesinlikle çok çalışmak öncesinde ciddi bir efor sarf etmeniz gerekiyor. Bu sektörde kendinizi ispatlamanız için bilgi, deneyim ve tecrübeyle kendinizi insanlara göstermeniz gerekiyor" diyen Ateş, başarıya giden yolun bu şekilde olduğunu dile getirdi.

‘’Cesaretle Risk Alın’’

Risk analizi yaparken kaybedecek bir şeyinin olmadığını belirten Ateş, bu nedenle girişimcilik yolculuğuna cesaretle adım attığını ifade etti. "Biraz bilgiye ve tecrübeye dayalı tabii ki risk almak gerekiyor. Eğer hedeflerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız, kimseye altın tepsiyle sunulmuyor. Büyük riskler almanız gerekiyor" diyen Ateş, genç girişimcilere özgüvenle adım atmaları tavsiyesinde bulundu.Son olarak, inşaat sektöründe kadın olarak tutunmanın zorluklarına değinen Ateş, kadınların detaycı ve yenilikçi yapısının bu alanda avantaj sağladığını dile getirdi. "Kadınlar detay isteyen bir işte daha başarılı olabilirler. Detaylara takıldığımızda yapılan hatayı da yapılan güzel işi de daha detaylı görebiliyoruz ve bu da başarıyı beraberinde getiriyor" diyen Ateş, kadın girişimcilerin sektördeki yerlerini güçlendireceklerine inancını dile getirdi.

 

 

Asel GÜRSOY - Yaren KAYA

 

 

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar