Aidat toplamıyoruz, kâr payı dağıtıyoruz

Ordu İkinci Sanayi Sitesi İşletme Kooperatif Müdürü Kartal Yüksel, “Ait toplamak yerine, 2 yılda bir ortaklarımıza kâr payı dağıtıyoruz. Son olarak; geçen yılın temmuz ayında esnaflarımıza 1 milyon TL kar payı dağıttık. Bunun dışında her yıl yeni bir iş yeri yatırımı yapıyoruz” dedi

info@karadenizekonomi.com / 1.05.2023

Aidat toplamıyoruz, kâr payı dağıtıyoruz

1980 yılında Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın projesiyle ve bütçesiyle yapımına başlanan Ordu İkinci Sanayi Sitesi, 2008 yılına kadar yapı kooperatifi olarak devam etti. 2008 yılından bugüne kadar da işletme kooperatifi olarak çalışmalarına devam ediyor. 500 işyerinin bulunduğu sitede, yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

Kooperatif, Türkiye'de Kocaeli ile birlikte kâr payı dağıtan iki yapıdan biri olarak da dikkat çekiyor. Ordu İkinci Sanayi Sitesi İşletme Kooperatif Müdürü Kartal Yüksel, “Kooperatifler bütçelerini aidat toplayarak yaparlar, biz de ise tam tersi. Biz de kuruluş planlanırken gayrimenkul bırakılmış kuruluşa. Bu sayede 2 yılda bir ortaklarımıza kâr payı dağıtıyoruz. Aidat toplamıyoruz, kâr payı dağıtıyoruz. Son olarak; geçen yılın temmuz ayında esnaflarımıza 1 milyon TL kar payı dağıttık. Bunun dışında her yıl yeni bir iş yeri yatırımı yapıyoruz” dedi.

 

OTOPARK SORUNUMUZ VAR

Ordu İkinci Sanayi Sitesi’nin daha da cazip hale gelmesi adına çalışmaların sürdüğünü de ifade eden Yüksel, “PTT'miz uzun süredir hizmet veriyor. 3 tane de ATM'miz var. Bütün bankaların genel müdürlükleri ve bölge müdürlükleri ile görüştük ve gerekli resmi yazıları yazdık. ATM konusunda biraz sıkıntı yaşıyoruz ancak talep etmeye devam edeceğiz. Ordu ekonomisinin yüzde 80'i Karapınar Mahallesi'nde olduğu için onların talep etmesi gerekiyor ama öyle bir talep yok bankalardan. Site içerisinde sigortacı şirketleri, alışveriş merkezi, restoranlar da hizmet veriyor. Marketimiz, berberimizle sanayi esnaflarımız ve misafirlerimiz zaman kaybetmeden işlerinin yüzde 80'inini halledebiliyorlar. Sanayi sitemizdeki en büyük sıkıntımız şu an için otopark. Altınordu Belediyemiz ile birlikte mevcut bütün otoparklarımızda iyileştirme yapmamıza rağmen bu sorunu hala aşamadık. Sanayi sitemizin ortasında büyük bir alanımız var. Bu alanın katlı otoparka dönmesi gerekiyor. İşletme kooperatifine geçildiği zaman biz bu ortak kullanım alanlarını, yerel yönetimlere bırakıyoruz ve talep ediyoruz. Günün şartlarında sanayinin ihtiyaçları neyse onlarla birlikte bu ihtiyaçları gideriyoruz” diye konuştu.

 

KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ PLANLANMALI

Ordu’nun artan nüfusa paralel olarak yeni sanayi alanlarına ihtiyaç duyduğunu kaydeden Yüksel, “Eski Sanayi Sitesi kentsel dönüşüm kapsamına giriyor ve yakında kapatılacak. Kentsel dönüşüm çalışmalarının da 1,5 yıl içinde başlayacağı söyleniyor. Orada 68 esnafımız var ve yüzde 80’i kiracı. Orada kentsel dönüşüm ile yapılan anlaşmada dükkân sahipleri, mülk sahipleri memnun oluyor ama içinde bulunan kiracılara yer gösterilmiyor. O yüzden oradaki insanların mağdur edilmemesi gerekiyor. Kaldı ki şehrimiz büyüyor. Bu küçük sanayi sitelerinin 150 dükkânı Şahincili Mahallesi'nde, 50 dükkânı Kumbaşı'nda olmalı. Vatandaşlar, ufak bir arıza için sanayi sitemize gelmemeli. En kısa mesafede sıkıntılarını çözebilecek küçük sanayi siteleri planlamamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

 

YENİ İŞYERLERİ BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Yeni Sanayi Sitesi için talepler almaya başladıklarını belirten Yüksel, şu ifadelere yer verdi: “Bizim sanayi sitesinde; 75, 100, 150 ve 400 metrekare olmak üzere 4 farklı türde dükkân var. En fazla talep edilen dükkân 100 metrekare. 100 metrekare bir dükkânın kirası, sanayi sitemizde mevkiine göre 9 bin lira ile 13-14 bin lira arasında değişiyor. Bulancak'ta bir dükkânın kirası 3-5 bin TL arası. Esnafımızın yüzde 80'ikiracı. Esnafımızın günlük maliyeti bin TL iken; Bulancak'taki, Piraziz'deki veya Perşembe'deki bir esnafın günlük maliyeti 300-400 TL. Bizim Yeni Sanayi, Eski Sanayi, Ata Sanayi'deki esnaflarımızın diğer sanayi siteleri ile rekabet etmesi bu şartlarda çok zor. Üretimi destekleyeceksek, bir an önce bu dükkânları yapmamız gerekiyor.”

 

Murat Gürsoy

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar