Doğu Karadeniz, 2023'te Fındık İhracatında Rekor Kırdı: 1 Milyar Dolar Barajını Aştı!

Doğu Karadeniz'den geçen yıl 156 bin ton fındık ihracatıyla 1 milyar 21 milyon dolar gelir elde edildi.

info@karadenizekonomi.com / 2.02.2024

Doğu Karadeniz, 2023'te Fındık İhracatında Rekor Kırdı: 1 Milyar Dolar Barajını Aştı!

Doğu Karadeniz bölgesinde faaliyet gösteren firmalar, 2023 yılında fındık ihracatında etk impression bırakan bir başarı elde etti. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, bölgeden geçen yıl 156 bin 171 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 20 milyon 904 bin dolar gelir elde edildi. İhracat, önceki yıla oranla miktar bazında yüzde 14 azalma gösterirken, gelirde ise yüzde 4'lük bir artış kaydedildi.

Doğu Karadeniz, fındık ve mamulleri sektöründe en fazla ihracatı Almanya, İtalya ve Fransa'ya gerçekleştirdi. Almanya'ya 237 milyon 858 bin dolar, İtalya'ya 214 milyon 469 bin dolar ve Fransa'ya 67 milyon 964 bin dolarlık fındık ihracatı yapıldı.

DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, fındığın Türkiye için önemli bir tarımsal ürün olduğunu belirtti. Cirav, sürdürülebilirliğin önemine vurgu yaparak, fındıkta ürün arz güvenliği ve fiyat istikrarının kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Cirav, küresel çikolata firmalarının faaliyet gösterdiği bölgelerdeki tüketim alışkanlıklarının artmasıyla yeni pazarların oluştuğuna dikkat çekti. Ayrıca, yeni ihracat pazarlarına yönelik alım ve ticaret heyeti programlarına ağırlık verileceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği yapılarak ürün verimini artırmaya odaklanılacağını belirtti.

2024 hedefleri konusunda Cirav, enflasyonist baskıların azalmasının ve talepteki artışın, fındık ihracatına olumlu yönde etki edeceğini öngörerek, sektörde bir önceki yıla göre artış yaşanacağını ifade etti. Özellikle Avrupa piyasalarındaki toparlanmanın, en büyük ihraç pazarlarından biri olan bu ülkelere olan ihracatta artışa neden olacağına inanıyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar