DOKA’dan 310 Milyon TL'lik Destek Paketi! Son Başvuru 9 Şubat

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpınar, ajansın bölgesel kalkınma hedeflerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 5.02.2024

DOKA’dan 310 Milyon TL'lik Destek Paketi!  Son Başvuru 9 Şubat

Akpınar, 2010 yılında kurulan DOKA'nın bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek amacıyla faaliyet gösterdiğini belirtti.

Akpınar, DOKA'nın özel önem verdiği turizm sektörünün bölge ekonomisindeki rolüne vurgu yaptı. Turizmde yapılan tanıtım ve yatırım organizasyonlarıyla, araştırma-strateji geliştirme çalışmalarıyla bölgedeki projelere 1.1 milyar TL mali destek sağlandığını açıkladı. Yabancı turist sayısının 2010'da 30 bin civarında iken, 2022 itibariyle 1.586.354'e ulaşmasıyla Trabzon'un nüfusa göre en fazla turist çeken ilk 10 şehirden biri haline geldiğini ifade eden Akpınar, geceleme sayısındaki artışın yanı sıra bölgedeki otel sayılarında da önemli bir artış yaşandığını dile getirdi. 2011 yılında 2 olan 5 yıldızlı otel sayısının 2023'te 15'e yükselmesi, bölgenin turizm potansiyelinin arttığının bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

Akpınar, bölgedeki turizm yatırımlarının 2011-2023 yılları arasında 24.4 milyar TL'lik yatırım ve 83 bin kişilik istihdamı içerdiğini belirterek, turizmin bölge ekonomisindeki etkisini vurguladı. Hedef ülkelerden charter seferlerinin ve tarifeli uçuşların sayısındaki artışın turist sayılarına olumlu katkı sağladığını belirten Akpınar, 2023'te Trabzon'dan 8000 dış hat uçuşu olduğunu ifade etti.

Turizmin bölge ekonomisi için taşıdığı önemi vurgulayan Akpınar, 2024 hedeflerine odaklanarak turistlerin bölge illerine daha dengeli dağılmasını sağlamayı ve turizm değer zincirinin her bir bileşeninde kalite ve niteliği artırmayı amaçladıklarını belirtti. Akpınar, özellikle spor ve sağlık turizmi gibi farklı türlerde ve hedef pazarlarda bölgeyi küresel bir destinasyon olarak konumlandırmak için çaba harcayacaklarını sözlerine ekledi.

Sanayi Gelişimi İçin Yeni Stratejiler Belirleniyor

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpınar, bölgede sanayinin gelişimi için katma değer ve nitelikli insan kaynağının odaklandığı bir ekonomik dönüşüme ihtiyaç olduğunu da  belirtti. Akpınar, bölge sanayisinin ülke ortalamasının altında geliştiğini ve 2010 yılından itibaren organize sanayi bölgeleri sayısının artmasına rağmen kişi başına düşen OSB alanının Türkiye ortalamasının oldukça altında olduğunu ifade etti.

DOKA'nın bölge için belirlediği hedefler arasında su ürünleri, gemi inşa, mobilya, asansör ve gıda ürünleri imalatı gibi kümelenme potansiyeli taşıyan sektörlere odaklanmak bulunuyor. Akpınar, mavi ekonomi alanında bölgenin uzmanlığının olduğunu ve bu alanda önemli projeler geliştireceklerini vurguladı.

Akpınar, kurumsal ve beşeri sermayenin kapasitesinin artırılması amacıyla teknik destek programlarını kullanacaklarını ve özel sektörün verimliliğini, ihracat ve yenilik kapasitesini artırmak için çalışacaklarını belirtti. Ayrıca, ekonomik kalkınmanın sosyal kalkınma ile eşgüdümlü yürütülmesine inandıklarını ifade eden Akpınar, bölgede yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları çözmeye yönelik projeler geliştireceklerini söyledi.

310 Milyon TL'lik Destek Paketi! Son Başvuru 9 Şubat

DOKA Genel Sekreteri, gelecek dönemde bölge ekonomisinin dijital ve yeşil dönüşümüne katkı sunacak program ve projeleri hayata geçireceklerini belirterek, yerel aktörlerin işbirliğiyle Doğu Karadeniz'i turizmde, sanayide, ihracatta ve sosyal kalkınmada markalaşmış bir bölge haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Bu amaçla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2019 yılından beri uygulanan ve Kalkınma Ajansları üzerinden güdümlü proje yöntemiyle yürütülen SOGEP programı kapsamında bölge genelinde 2024 fiyatlarıyla yaklaşık 310 milyon TL’lik bir kaynağı harekete geçirdiklerini belirterek 2024 yılı için ise 9 Şubat tarihine kadar ön başvuruları almaya devam edeceklerini belirtti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar