Girdi Maliyetlerini Hafifletmek İçin Yeni Destekleme Modeli Önerisi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, 2022/2023 fındık ihraç sezonunu değerlendirdi.

info@karadenizekonomi.com / 3.08.2023

 Girdi Maliyetlerini Hafifletmek İçin Yeni Destekleme Modeli Önerisi

Cirav, 11 aylık dönemde 284 bin 216 Ton fındık ihracatı yapıldığını ve 1 Milyar 707 Milyon 680 bin dolar döviz girdisi elde edildiğini belirtti.En fazla ihracat yapılan ülkelerin Almanya, İtalya ve Fransa olduğunu vurgulayan Cirav, 2023 yılının ilk 7 ayında 153 bin 945 Ton fındık ihracatının gerçekleştiğini ve 968 Milyon 333 Bin dolar döviz girdisi sağlandığını açıkladı.Cirav, üreticilerin rahatlaması için fındık fiyatlarının önceden açıklanmasının önemli olduğunu belirtirken, girdi maliyetlerini azaltmak için yeni bir destekleme modeli önerdi. Cirav, tarafların sadece rekolte ve fiyat odaklı değil, aynı zamanda verimli üretim, kaliteli ürün ve sürdürülebilirlik konularına da odaklanmaları gerektiğini vurguladı.Cirav, rakip ülkelerin üretim veriminin arttığı bir dönemde sadece fiyat ve rekolte tartışmalarının ülke fındık üretimini tehlikeye attığını ifade etti. Ayrıca, enflasyon nedeniyle talebin düşmesi ve yeni sezonda kısmi durgunluk ile sipariş düşüklüğü beklentilerine dikkat çekti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar