Yıldız: “Anadolu’da sanayi hamlesi için sorunlar çözülmeli”

Türkiye’nin ve Ordu’nun sanayisini ve sorunlarını değerlendiren ASKON Ordu İl Başkanı Uğur Yıldız, büyükşehirlerdeki sanayilerin Anadolu’ya gelmek, yeni yatırımlar yapmak, iş ortakları bulmak istediklerinin ancak Anadolu illerinde yeterli OSB ve sanayi alanı bulamadıklarını açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 28.05.2022

Yıldız: “Anadolu’da sanayi hamlesi için sorunlar çözülmeli”

Karadeniz Ekonomi Sohbetlerine konuk olan Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Ordu İl Başkanı Uğur Yıldız,  Türkiye gündemini, sanayici ve iş insanlarının sorunlarını ve Ordu’nun sanayisini değerlendirdi. Dernek olarak amaçlarının Anadolu’da kalkınma hamlesi yaparak sanayicileri Anadolu’ya çekmek olduğunu vurgulayan Uğur Yıldız, devletin Anadolu’da sanayiciyi çekecek OSB, altyapı ve diğer yatırımları yapması gerektiğini söyledi. Anadolu illerinde sanayiciler ve iş insanları için yeterli OSB ve sanayi alanı bulunmadığını vurgulayan Yıldız, acilen sanayiciye yer gösterilmesi ve uzun yıllardır bekleyen OSB‘lerin hayata geçmesi gerektiğini açıkladı.

 

“Ülkemiz, tedarik üssü yanında üretim üssü de olmalı”

Türkiye iç piyasasında iş yapan firmaların ham madde ve emtia fiyatlarında artışlardan dolayı çok ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Yıldız, bu sorunların çözüm noktası olarak ülkemizin tedarik üssünün yanı sıra üretim üssü haline de getirilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, “Ağır sanayi, enerji, yüksek teknolojilik ürünler, katma değeri yüksek ürünler üretilmeli. Türkiye'de sanayicimize bu konularda son on yılda devlet aracılığıyla çok ciddi destekler verdi. Üretim kapasitesini arttırması için yeni sektörlere girebilmesi için ciddi destekler oldu. Tabii ki bunlar on yıl sonra karşılığını alacağımız süreçler. Bu süreçte de bizim biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor. Dünyada şu anda çok ciddi bir tedarik sıkıntısı var” dedi.

 

“Amacımız sanayiyi Anadolu’yaymak”

ASKON’un bugün dünyada ve ülkemizde yaygın şube ağlarıyla 8 binin üzerinde iş insanını bulundurduğunu açıklayan Yıldız, “İş adamları vasıtasıyla 1 milyonun üzerinde de istihdam sağlamaktır. Aynı zamanda ASKON ülkemize 10 milyar doların üzerinde rakamlarıyla ülkemizin ekonomisine de katkıda bulunan bir STK'dır. Tabii ki hedefimiz bu rakamları daha da yukarıya çıkartmak” dedi. ASKON’un milli ekonomi ve iş adamlarının ulusal ve uluslararası alanda en güçlü ve ilk akla gelen temsilcilerinden biri olduğunu da sözlerine ekleyen Yıldız, 100’ün üzerinde farklı sektörde de faaliyet gösterdiklerinin altını çizerek, “ASKON'un en büyük amaçlarından bir tanesi de Sanayi Devrimi'ni Anadolu'dan başlatmaktır. Bu çok önemlidir. Çünkü sanayi ülkemizde belli illerde sıkışmış durumdadır. Ve ülkemizin genel planlamasında da sanayinin Anadolu'ya yayılarak nüfus yayılmasını da doğru bir oranda gerçekleştirebiliriz. Tabii ki bunun için yerelde organize sanayilerimizin, altyapılarımızın işte daha sonra yine konuşacağız tren yollarımızın hepsinin de sağlanması gerekiyor” dedi.

 

“Ordu’da ortaklık kültürü oluşmalı”

ASKON olarak Ordu'ya yatırımcı ve sanayici getirmek istediklerini söyleyen Yıldız, Ordu’da ikinci Organize Sanayi probleminin henüz çözülmediğini ve bu yüzden de yatırımcıların ve sanayicilerin yer bulamadığını açıkladı. Ordu’ya gelecek yatırımcının tek başına yatırım yapmasını istemediklerini de açıklayan Yıldız,  “Anadolu aslanlarının getirdiği yatırımcı tek başına Ordu'da bir sanayi kurup işletmesine devam etsin de istemiyorum. Aynı zamanda Ordu'dan bir ortak alsın yanında istiyorum. Ordulu bir iş insanıyla ortaklık kurarak kollarını burada büyütsün istiyorum. Yani Ordu'nun iş insanlarını büyüterek sanayimizi büyütmek istiyorum. Yani ortaklık duygusunu yaşatmak olabilir” diyerek Ordu’da iş dünyasında ortaklık kültürü oluşmasını da istediğini sözlerine ekledi.

 

“Ordu’da kamulaştırma ve OSB sorunu var”

Ordu’nun kamulaştırma ve OSB sorununa da değinen Yıldız,  “Ordu’da şöyle bir problemimiz var. Kamulaştırma problem ve yatırımcıya yer gösteremiyoruz. Yani yine bizim İstanbul'dan üzerinden iki tane yatırımcımız Ordu'ya gelmek istedi. Ordu Organize Sanayi’nde zaten yer yok. İkincisi yapılmamış. Fatsa Organize Sanayi’yi gösteriyoruz ancak Fatsa Organize Sanayi'de ikinci etapta yer kalmamış. Üçüncü etap kamulaştırması devam ediyor. Yer gösteremiyoruz. Bu sefer Günümüzde de çok hızlı refleks alabileceğimiz, hemen imalata geçebileceğimiz yerler arıyor iş insanları. Çünkü çok ciddi bir talep var. Hızlıca arıza oluşturmak istiyoruz bunun için de eğer yer yoksa o zaman başka alternatif şehirlere yöneliyorlar” açıklamasında bulundu.

Şehrin önde gelenlerinin Ordu’nun sorunlarına çözüm noktasında birleşmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Şehrimizin önde gelenleri, STK başkanları bir araya gelerek aradaki sorunları unutarak tabii ki şehrimiz için ne yapılması gerekiyorsa mücadele edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar