Amasya dünyaya açılıyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ‘Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarlarının kalıcı listeye girmesi için Amasya Valiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliği ile protokol imza töreni gerçekleştirildi.

info@karadenizekonomi.com / 16.09.2020

Amasya dünyaya açılıyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ‘Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarlarının kalıcı listeye girmesi için Amasya Valiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliği ile protokol imza töreni gerçekleştirildi. İmza törenine, Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ve protokol üyeleri katıldı.

Kültürel mirası ve yaşam zenginliği

Törende konuşan Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, insanoğlunun belirli dönemlerde yaşadığı alanları değerli kılıp, gelecek kuşaklara kültürünü taşıyacak büyük eserler ve izler bıraktığını belirterek, “yaşam alanlarımızın zenginliği, medeniyetimizin izleri olan bu değerli eserleri korumak ve gelecek kuşaklara aynıyla aktarmak bu açıdan önemli bir sorumluluktur. Zira salt ulusal kültürümüzün bir parçası olmayan bu yapılar aynı zamanda dünya mirası olarak nitelendirilmektedir. Dünya mirası ise geçmişimizden bize kalan, günümüzde onunla birlikte var olduğumuz ve gelecek kuşaklara bırakacağımız mirasımızdır. Kültürel ve doğal mirasımızın her biri, yeri doldurulamaz hayat ve ilham kaynaklarıdır” ifadelerini kullandı.

9 farklı medeniyet yüzlerce eser

Amasya’nın 8 bin 500 yıllık tarihinde ev sahipliği yaptığı dokuz farklı medeniyet ve bu medeniyetlere ait yüzlerce eserle 2015 yılında geçici listeye girmeye hak kazandığının altını çizen Sarı, Harşena Dağı ve Kral Kaya Mezarları’nın şehrin en önemli görsel ve tarihi zenginliklerinden olduğunu söyledi ve ekledi. “Bu alanlar üzerinden Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Mirası listesine girmek bizim açımızdan çok önemli görülmektedir. Zira son olarak altı yıl önce geçici listeye alınmış olan Göbeklitepe’nin daimi listeye alınmasıyla UNESCO’nun Türkiye toprakları içerisinde kültür mirası listesine aldığı kültürel ve doğal varlık sayısı 18'e yükselmiştir. Daimi listeye girmeye hak kazanmış bu sınırlı sayıdaki kültürel ve doğal alanın içerisinde Amasya’mızın da yer alması kent turizmini doğrudan etkileyecektir.”  KARADENİZ EKONOMİ

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar