Amasya Genelgesi’nin 102’nci yılı

Milli mücadelenin rotasının belirlendiği en önemli kilometre taşlarından olan Amasya Genelgesi 102 yaşında. Bir diğer adı Amasya Tamimi’nin kaleme alınmasıyla 22 Haziran 1919 tarihinde ulusun bağımsızlığı ve milli mücadele yolunda bir adım daha atıldı. 

info@karadenizekonomi.com / 23.06.2021

Amasya Genelgesi’nin 102’nci yılı

Amasya görüşmeleri sonrasında yayımlanan ve ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesi olan Amasya Genelgesi, 1919 yılında büyük önder Mustafa Kemal’in kurtuluş mücadelesini başlatmak için hız verdiği çalışmaların ilk çıkış noktasıdır. 12 Haziran 1919'da arkadaşlarıyla birlikte Amasya'ya gelen Mustafa Kemal, silah arkadaşları Ali Fuat Paşa, Refet Bey ve Rauf Bey ile bir bildiri hazırlayıp Kazım Karabekir Paşa ve Mersinli Cemal Paşa da onaylarını gönderir. İhtilal bildirisi niteliği taşıyan Amasya Genelgesi'nde, Sivas Kongresi'nin toplanacağı duyurulmuştur. Genelge'nin en önemli özelliği ise Türk milletini ancak halkın azmi ve kararlılığının kurtaracağının vurgulanmış olmasıdır.

Amasya Genelgesi’nin maddeleri

1. Ulusun birliği ve bağımsızlığı büyük risk altındadır.

2. İstanbul hükümeti aldığı sorumlulukla başa çıkamıyor, bu durum milletimizi gitmiş gibi gösteriyor.

3. Ulusun bağımsızlığı ancak kararlılığı ve inancı ile kurtarılabilir.

4. Ulusların amaçlarına ulaşmak ve halk haklarını savunmak için, kısıtlama ve denetimden uzak bir ulusal komiteye sahip olmalıyız.

5. Her halükarda en güvenli yer olan Sivas'ta kongre yapacağız.

6. Bu amaçla, Hak Savunma Cemiyeti (Müdafaa-i Hukuk) ve İlhak Reddetme (Redd-i İlhak) tarafından her ilden üç kişi temsilci olarak seçilecektir.

7. Her halükarda temsilciler yolda gerçek kimliklerini kullanmamalı ve bu genelge ulusal bir sır olarak saklanmalıdır.

8. Doğu yakasındaki iller için 10 Temmuz'da Erzurum'da bir kongre yapılacaktır. O tarihe kadar diğer temsilciler Sivas'a ulaşırsa doğu illerindekiler Sivas'a taşınacak.

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar