Amasya İş Dünyası, Amasya’nın sorunlarını Konuştu

Amasya TSO Yüksek İstişare Kurulunda Amasya iş dünyasının talepleri, sektör temsilcilerinin sorun ve çözüm önerileri konuşuldu.

info@karadenizekonomi.com / 20.01.2022

Amasya İş Dünyası, Amasya’nın sorunlarını Konuştu

Amasya Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sarı ve Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç’ın katılımı ile Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı yapıldı.

Toplantıda, yaptıkları projeler hakkında Kurul üyelerini bilgilendiren Belediye Başkanı, Amasya ekonomisine can katacak Teleferik, HES, Hilton Otel projeleri ile müjdesini toplantıda vermiş olduğu Yeşilırmak Projesini paylaştı.

Amasya iş dünyasının talepleri hakkında görüş alışverişinde bulunulan toplantıda, sektör temsilcilerinin sorun ve çözüm önerilerini dinlenildi.

ATSO Başkanı Murat Kırlangıç yaptığı konuşmada şunları söyledi;

 “Pandemi gölgesinde bir yılı daha geride bıraktık. Her zaman olduğu gibi bu süreçte de Amasya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin sorunlarını anlatmaya devam ettik. Çözümleri için her platformda yer almaya, çözüm üretmeye gayret ettik.

TOBB Ekonomi Şurası, TOBB Konsey toplantıları gibi Cumhurbaşkanı ve Bakanların katılım gösterdiği toplantılarda üyelerimizin ve bölgenin sorunlarını muhataplarına şahsen anlatma imkânı bulduk.

Değerli Misafirler, Amasya turizmine ivme kazandıracak, şehrimizin marka değerini yükseltecek olan Harşena Kalesinin Unesco dünya mirası asil listesine alınması için yürütülen faaliyetler durdurulmuştu.

4 yıla yakın süren uzun bir aranın ardından, turizmci kimliği olan, UNESCO’nun Amasya’ya ve Amasya turizm sektörüne neler katabileceğini çok iyi bilen Belediye Başkanımız ile birlikte yeniden başlayan çalışmalara, biz de Amasya Ticaret ve Sanayi Odası olarak maddi ve manevi tüm imkânlarımızla destek olmaya çalışıyoruz.

Marka şehir olmanın en önemli kriterlerinden biri de tescilli yöresel ürünlere sahip olmaktır. Bu amaçla şehrimizin tarihiyle kültürüyle yoğrulmuş yöresel ürünlerine coğrafi işaret almak için çalışmalar başlattık. 6 adet ürün için başvuru yaptık.  Diğer taraftan hali hazırda tescilli olan Amasya Çiçek Bamyasının AB nezdinde de tescillenmesi adına AB Coğrafi İşaret başvuru çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız.

Uzun bir aranın ardından yeniden düzenlenen İzmir’deki Travel Turkey fuarına Valiliğimiz, Belediyemiz ve Ticaret ve Sanayi Odamız ile oluşturulan güçlü bir konsorsiyum ile katılım sağladık.

Antalya’daki Yörex Yöresel Ürünler Fuarı’nda coğrafi işaret tescili olan ürünlerimiz ile boy gösterdik. Katıldığımız bu fuarlarla maddi ve manevi tüm desteğimizi ortaya koyarak, hem ürünün hem üreticinin yanında olduk.

Sadece tanıtım yetmez dedik. İç pazarda zaten bir şekilde kendine yer bulan ürünleri neden dış ticarete kazandırmayalım dedik. Bu amaçla odamız bünyesinde, Ticaret Bakanlığı – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Amasya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile İhracat Destek Ofisi’ni ilimize ve üyelerimize kazandırdık.

Şu an ihracat yapan 22 üyemiz var. İhracat potansiyeli olan 40 ın üzerinde firmamız var. İhracat Destek Ofisi kapsamında yapılacak çalışmalarla biz bu potansiyeli gerçeğe çevirerek, ihracatçı firma sayımızı ve ihracat rakamlarımızı arttırmak istiyoruz. Biliyorsunuz yakın zamanda ihracat rakamları açıklandı. Geçen yıla oranla %50 artışla yaklaşık 72 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat geliri biliyoruz ki gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Gümrüklemelerini İstanbul, İzmir, Samsun ve Mersin gibi limanlardan yapan firmalarımız çoğunlukta olduğundan, ihracat rakamlarının açıklananın çok çok üstünde olduğunun altını çizmek istiyorum. Düzenlenen son müşterek konsey toplantısında Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a, bizim gibi Anadolu şehirlerinin karşı karşıya kaldığı bu önemli sorunu iletme imkânı buldum. Sayın Muş, önümüzdeki dönemde, ihraç ürünlerinin üretildiği yerde gümrük kaydının yapılacağı bir düzenlemenin sözünü verdi. Bu düzenlemenin yapılıp hayata geçirilmesi ile inanıyorum ki, Amasya’mızın gerçek ihracat rakamları ortaya çıkacaktır. Bu rakam bizim tahminlerimize göre 200 milyon $’ın üzerinde olacaktır. 

Değerli Başkanım ve Yüksek İstişare Kurulumuzun değerli üyeleri; Belediye başkanımızın iş dünyasının içinden gelmesi, bizlerden biri olması, kapılarını iş dünyasına her an açık tutması, sorunlarımızı kolayca anlatabilmemiz ve sıkıntılarımıza hızla çözüm bulabilmemiz, iş dünyamız için önemli bir avantaj.

İş dünyamız son 2 yıldır çok zor bir süreçten geçiyor. Bu zor süreçte kamunun iş dünyasına bakışı ve yaklaşımı, atacağımız adımlarda kendimizi daha da güvende hissetmemizi sağlamıştır.

Özellikle Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sarı, bu pandemi sürecinde kira almaması, yeni açılan iş yerlerinden ruhsat ücreti almaması, suyu ucuz kullandırması gibi destekleri ile iş dünyamızın rahat nefes almasına yardımcı olmuştur.  Kentin çehresi ve vizyonunda yaptığı değişiklikler, gençlere yönelik projeleri ve faaliyetleri Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat takdim ettiği “Genç Dostu Şehirler Ödülü” ile taçlanmıştır. Öte yandan Engelsiz Şehirler Fikir ve Proje Yarışması sonucunda “Mehmet Amcanın Misafiriyiz Projesi” ile Sayın Emine Erdoğan’ın elinden aldığı ödül yürüttüğü projelerinin ulusal anlamda da değer ve karşılık gördüğünü göstermiştir.

Ayrıca çevreci kişiliği ile Türkiye’de bir belediye bünyesinde kurulan ilk HES’i inşa ederek, şehrimizin hizmetine sunan, Amasya için projeler geliştiren ve o projeleri hızlı bir şekilde hayata geçiren, şehrimizin her alanda kalkınması için mücadele eden Amasya sevdalısı Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sarı’ya Amasya İş Dünyası adına teşekkür ediyorum.” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar