Başarılı iş kadını Semrin Kaleli, girişimci kadınlara öncülük ediyor

Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı, Çorumlu başarılı iş kadını Semrin Kaleli, yaptıkları dernek faaliyetleriyle girişimci olmak isteyen kadınlara öncülük ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 14.03.2022

Başarılı iş kadını Semrin Kaleli, girişimci kadınlara öncülük ediyor

Sanayici ve ihracatçı olan Semrin Kaleli, Çorum İş Kadınları Derneği Başkanlığının yanı sıra DEİK’in Türkiye Zambiya Yönetme Kurulu ve Türkiye Makine İhracatçıları Birliği üyesi olarak görev yapıyor.

Kadınlara ilham olmasını ve toplumsal farkındalığın genişlemesini hedeflediklerini söyledi. Kaleli, “Günümüzden 7000 yıl öncesine kadar giden bir miras taşıyor çorum. Tarihe de meraklı biri olarak öğretim görevlisi arkadaşlarımla Hititliler üzerine konuşurken bir kraliçe keşfettim. Hitit kralı 3. Hattuşinin karısı Puduhepa. Bilinen ilk tarihi barış anlaşmasında mührü olan kadın puduhepa aynı zamanda. Günümüzle de öyle güzel denk geldi ki puduhepa projemiz. 7 Mart Pera Palas Otel’de projenizin lansmanını gerçekleştirdik. Haziran ayında çorumda daha büyük bir etkinlik yapmayı planlıyoruz” dedi.

Çorum’a katkı sunmayı istediklerini de sözlerine ekleyen Kaleli, “Çorum İş Kadınları Derneği olarak, kentimizin tarihi ve kültürel değerlerinin ulusal ve uluslararası tanıtımına da katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye ekonomisi olarak inişli ve çıkışlı bir dönem olduğunu söyleyen Kaleli, “Çorum ekonomisine gelecek olursak, Türkiye ekonomisi nasılsa Çorum da öyle inişli çıkışlı. Bizim ekonomimiz daha çok makine ve tuğla sanayi sektörüne dayalı. Coğrafi olarak ova olduğu için buna uygun bir kent. Ortaklık kültürü bir hayli gelişmiştir. Ne kadar coğrafi işaretlemesini denizliyle paylaşsakta leblebinin başkenti. Turizm konusunda biraz buruğuz. Çok değerli bir hazinenin üzerinde bir kent olmasına rağmen turizmin fırsatlarından faydalanamamış bir kentimiz var” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla da açıklama yapan Kaleli, “Atatürk, yeryüzündeki her güzel şeyin sahibi kadındır der. Gerçekten öyle. Toplumsal cinsiyet dediğimiz kavramı içselleştirdiğimizde, kadın ve erkeğin birbirini tamamlayan cinsiyetler olduğunu ve birbirleri var olduğu sürece yaşamın devam edeceğini idrak edebilirsek belki de kadınlar günü diye bir günü farkındalık için kutlamıyor olacağız. Toplumsal cinsiyet eşitliği dünyanın hiçbir yerinde istenen düzeyde değil” dedi.

2009- 2011 yıllarında Çorum’da Odalar Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığını yürüttüğünü söyleyen Kaleli, “Bizim ekonomik iyileşmemizin tek reçetesi var kadınların daha çok ekonominin içinde yer alması. 2014 yılı, 5 Aralık günü 10 tane arkadaşımla birlikte Çorum İş Kadınları Derneği’ni kurduk. 5 Aralık özel bir gün kadınlara seçme ve seçilme hakkının da verildiği gündür” dedi.

Dernek olarak eğitim faaliyetleri yaptıklarını ifade eden, “Eğitim faaliyetleri olarak geçen yıl iç işleri bakanlığı tarafından desteklenen bir proje yürüttük. Projenin ismi kadın için aş. Bu proje kapsamında evde üretim yapan yaklaşık 100 kadın girişimcimize özellikle e-satış yani e-ticaret konusunda strateji ve teknoloji eğitimleri verdik. Kadın esnaflarımıza kadın için para psikoloji programı düzenledik. Ses ver Anadolu diye bir projemiz var. Hitit uygarlığından ilham alarak geliştirdiğimiz bazı ürünleri evlerinde üreten kadınlarımız var. Benim gibi sanayici kadınların onlara desteğiyle beraber çalışma içerisinde olduğumuz bir projemiz var” diyerek son projesini açıkladı.

 

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar