Doların Yükselmesi Üreticiye Yaradı

Son günlerde döviz fiyatlarında yaşanan hareketlilik fındık fiyatlarını da etkilemeye başladı. Uzun süredir serbest piyasada 24-25 lira civarında seyreden fındık fiyatları doların 13 liranın üzerinde seyretmesiyle birlikte 29 liraya kadar yükseldi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, ‘’ Fiyatların artış göstermesi gayet normaldir. Hem üretici açısından hem de bakım, gübreleme ve diğer faaliyetlerinin devam etmesi açısından da fayda sağlayacaktır ” dedi ve gelecek yıla ilişkin ilk işaretlerinde oldukça iyi olduğunu söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 6.12.2021

Doların Yükselmesi Üreticiye Yaradı

“Fındıkta stratejiyi ithalatçı belirliyor”

Başkan Edip Sevinç, Karadeniz Ekonomi ’ye yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı. “Artan döviz fiyatlarında Türk Lirası’nın (TL) Euro ve Dolar karışında değer kaybetmesiyle fındık fiyatlarının TL bazında artış göstermesi gayet normal bir durumdur. Fiyat artışının döviz artış oranıyla paralel olmasını isteyen kesimler bu isteklerinde haklı olabilirler ancak bunun pratikte böyle olması mümkün değildir. Türkiye olarak fındık ürününü ihraç ediyoruz. Karşı tarafta bir alıcı var ve bu alıcının da kendine göre stratejileri var. Keşke stratejiyi biz istediğimiz şekilde yönetebilsek ama bunu yapamıyoruz. Fiyatların 30 TL’ye kadar çıkması gayet normaldir hem üretici açısından hem de bakım, gübreleme ve diğer faaliyetlerinin devam etmesi açısından da son derece önemlidir” dedi.

“Gelecek yıla ilişkin ilk işaretler olumlu”

Gelecek yıla ilişkin ilk değerlendirmelerinde oldukça önemli olduğunu dile getiren Sevinç; “Bu yıl fındığın rekoltesi çok yüksek. Geçtiğimiz yıldan da devrin yüksek olduğu bir sezonun içerisindeyiz. Burada önemli olan elimizdeki stokun tüketilmesidir. Şu an önümüzdeki yıla ilişkin ilk işaretler olumludur. Ancak daha çok zaman var. Yine iyi bir rekolte ile beraber dünya fındık tüketimindeki payımızı yükseltir ve bize rakip olmaya başlayan diğer ülkelerin iştahını kapatabiliriz” açıklamalarını yaptı.

HALİL YILMAZER / KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar