Düzce, tarım ve sanayiden sonra yeni başarı hikâyesi arıyor

Yedi hafta boyunca Karadeniz Bölgesi’nin ekonomik kalkınmasını ve sosyal gelişimini anlattığımız yazı dizimizde bu hafta Düzce’deyiz. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde arka arkaya yaşanan iki büyük deprem felaketi sonrasında il statüsüne kavuşan Düzce dosyasını araladığımızda gördük ki; Türkiye’nin 81’nci ili olan şehir, dinamik yapıya sahip ekonomisiyle dikkat çekmektedir. Sanayi yatırımlarına doymuş olan bir kentin sıradaki hedefi ise turizm.

info@karadenizekonomi.com / 23.02.2021

Düzce, tarım ve sanayiden sonra yeni başarı hikâyesi arıyor

Büyük depremlerden en çok etkilenen yerlerden biri olan Düzce’de kent yaşamı büyük değişikliğe uğramıştır. Özellikle Düzce - Kaynaşlı merkezli ikinci deprem yarattığı hasar ve kapanan işyerleri dolayısıyla büyük üretim kayıplarına ve yüksek oranda işsizliğe neden olmuştur. Arka arkaya gelen bu iki büyük depremde resmi kaynaklara göre 3 bin 837 işyeri yıkılmış, 2 bin 573 işyeri orta hasarlı ve bin 606 işyeri de az hasarlı olmak üzere yaklaşık 8 bin işyeri hasar görmüştür. Ayrıca 350 adet büyük ve küçük sanayi kuruluşu da depremden büyük ölçüde etkilenmiştir.

Tarımsal üretimde fındık ayrıcalığı

Düzce geçmişten günümüze göç geçişkenliğinin fazlaca olduğu bir ildir. Bu da kent ekonomisine tarımsal üretim ya da fındık olarak yansımıştır. Doğu Karadeniz'den çeşitli nedenlerle göç edip batıya Sakarya, Düzce ve Bolu'ya yerleşenlerin üretim alışkanlıklarını beraberlerinde taşımalarıyla fındık, Batı Karadeniz Bölgesi için de önemli bir tarım ürünü haline gelir. Özellikle Düzce, fındık üreticisi iller sıralamasında ilk beş içinde yer alması da buna bağlıdır. Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 75' ini, fındık ihracatının da yüzde 80' ini tek başına gerçekleştirmektedir. Bu performansla ülkemizin gerek üretim, gerekse ihracat yönünden dünya piyasalarına tek başına hâkim olduğu nadir ürünlerin başında gelen fındıktan her yıl milyonlarca dolar kazandığımız ortadadır. Bu pastanın yüzde 27’lik kısmı Batı Karadeniz Bölgesi’nden sağlanırken Düzceli üretici de toplam üretimin yüzde 15’lik kısmını tek başına karşılamaktadır.

Kentte sanayileşme çabaları

İlk Organize Sanayi Bölgesi’ne Bolu’nun ilçesi olduğu dönemlerde yani 1996 yılında kavuşan kentte 8 yıl boyunca sadece üç fabrikanın faaliyette olması dikkat çekicidir. 2005 yılında teşvik kapsamına alınmasının ardından atağa geçerek bir biri ardına 5 ayrı OSB’nin kurulduğu ilde 8 bin 500 kişiye istihdam sağlanmıştır. Düzce merkezde 1996 yılında ilk kurulan Düzce Organize Sanayi Bölgesi (DOSB)’nin yanı sıra 2005 yılında yine merkezde ikinci OSB kurulmuştur. Daha sonra Gümüşova OSB ve Düzce-Akçakoca Demir Çelik İhtisas (OSB) faaliyetlerine başlamıştır. Son olarak Çilimli Orman Ürünleri ve Mobilya İhtisas OSB’nin devreye girdiğini görmekteyiz. Dolayısıyla Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Ankara ve İstanbul gibi iki önemli kentin arasında yer alan farklı kültürlerin buluştuğu bir kent olan Düzce, Ar-Ge ve inovasyona önem veren büyük firmalara ev sahipliği de yapmaktadır. Tekstilden metale, makineden otomotive, mobilyadan gıdaya kadar farklı sektörlerdeki işletmeler aynı zamanda Türkiye’nin en hızlı büyüyen ve en çok ihracat yapan firmaları olmalarıyla dikkat çekmektedir. Türkiye’nin ihracattaki ilk 1000 firması içinde biri araştırmaya katılmayan, biri adının açıklanmasını istemeyen iki işletmenin yanında Aycan Entegre Gıda A.Ş. yer almaktadır. İSO ilk ve ikinci 500 listelerinde de Erciyas Çelik Boru Sanayi A.Ş, Divapan Entegre, Aycan Entegre Gıda ve TB Sewtech Turkey Otomotiv Sanayi performanslarıyla göz doldurmuşlardır. 

Düzce’nin ekonomi ve yaşam endeksi verileri

Kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılasının 38 bin 221 lira olduğu kentte 76 ihracatçı firma ile 184 milyon 610 bin dolarlık ihracat rakamlarına ulaşılmıştır. Toplam ithalat verileri ise 118 milyon dolar civarındadır. İşsizlik oranının yüzde 8,7 olduğu ilde tarım üretimi yoğunluğu ihtisas kredisi performanslarına da yansımıştır. Tarım ihtisas kredilerinin 988 milyon lira olarak kullanıldığı ilde 7 milyon lira tutarında da turizm ihtisas kredisi kullanımı gerçekleşmiştir. İldeki turizm verilerine bakıldığında turizm işletme belgeli otel sayısı 7, toplam yatak kapasitesi 5 bin 554, yıllık turist sayısı da 134 bin kişi olarak belirlenmiştir.

İlin sağlık performansına baktığımızda ise 8 hastane, 863 yatak kapasitesi ve bin kişi başına düşen iki doktor oranını görmekteyiz. Bir üniversitenin eğitim verdiği Düzce’de üniversitede okuyan öğrenci sayısı da 27 bin kişiye ulaşmıştır.  

Cevdet Atay - Düzce Valisi

Sahip olduğumuz potansiyelle ulaşmak istediğimiz refah seviyesine emin adımlarla ilerliyoruz.

“İl statüsüne kavuşmasının 21. yılında Düzce, turizmi, ekonomisi, eğitimi ve mevcut potansiyelleriyle ulaşmak istediği refah düzeyine doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Kentimizin ekonomik, sosyal, kültürel ve beşeri yönden daha iyi yerlere gelmesi için kamu kesimi; özel kesim ve sivil toplum kuruluşları ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımız devam etmektedir. İlimizi daha güzel, daha müreffeh günlere taşıma gayreti içindeyiz. Altyapıdan üstyapıya, eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlerden spor ve kültür hizmetlerine varıncaya kadar her konuda önemli gelişmeler kaydetmiş bir kentteyiz. Birçok proje ve yatırım da devam etmektedir. Düzce’nin önümüzdeki yıllarda yeni yatırımlarla çok daha gelişmiş bir şehir haline gelmesi için her türlü çabayı gösterme gayretindeyiz.”

 

 

Düzce Belediye Başkanı – Dr. Faruk Özlü

Ekonomi ve sosyal yönüyle ilimizin kazanımlarını artırmak için üretmeye devam edeceğiz

 

65. hükümet döneminin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yapmış bir isim olan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, bir başka yönüyle yani araştırmacı ve uzman yönetici kimliği ile de Düzce’nin çehresini değiştirmek için yoğun çaba harcamaktadır. 1990’lı yılların Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndaki başarılı çalışmaları, Türk Uçak Sanayi A.Ş. (TUSAŞ), TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI), Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) ve Teknopark İstanbul ve Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş. (STM) gibi şirketlerde yönetim kurulu üyeliği ve başkanlık yapması edindiği bilgi birikiminin sonucudur. Türkiye’nin Sanayi Devrimi (Dijital Türkiye’nin Yol Haritası), Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş, Mega Endüstri Bölgeleri, Türk Koster Filosunun Yenilenmesi, Yerli Marka Otomobil, Sanayi Sitelerinin Taşınması, Teknoloji Üssü İzmir, Antarktika Bilim Üssü gibi projelerle Türkiye’nin sanayinin gelişimine sunduğu katkı da herkes tarafından kabul görmüştür. 2019 yerel yönetimler seçimlerinde Düzce Belediye Başkanı seçilen Özlü, şimdilerde temel belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra yönettiği kenti çok daha ileriye taşıyacak projelere kafa yoruyor.

“Düzce’yi sanayisi, üretimi, doğal güzellikleri, eğitimi, bilim ve teknolojisi ile örnek şehir haline getirmek için tüm enerjimizi ortaya koyduk. Göreve gelmemizin ardından modernize edilen ve güçlendirilen belediye iştirak şirketlerimizden BELTAŞ, bünyesinde ürettiği kilit parke, doğaltaş, asfalt, beton ve kum-mıcır ile Düzce’yi baştanbaşa donatmayı sürdürdü. Hazır Beton santralinde son teknoloji ve yüksek dayanımlı beton üretimi ile inşaat, endüstriyel yapılar, beton yollar ve daha birçok alanda 60 metreküp/saat üretim kapasitesi ile çalışan BELTAŞ, 2020 yılında 72,395 metreküp beton üretimiyle büyük sıçrama kaydetti. Hem üretiyoruz hem de ürettiklerimizle şehrimizi donatıyoruz. İşletmemizin modern hale getirilmesi ve güçlendirilmesinin ardından önemli yol kat ettik. Düzce’mize özgü hammadde ile üretimleri gerçekleştirilen taşlarımız kentimizin dört bir yanında kullanılıyor. Aynı zamanda bölgemize ve ülkemiz geneline de tanıtımı yaparak ciddi bir ekonomik girdi sağlama çabasındayız. Belediyemizin her bünyesinde 2021 yılında da daha çok çalışacağız.”

 

Düzce Ticaret Borsası Başkanı – Nurettin Karslıoğlu

Tarımsal üretimde iyiyiz, sanayi yatırımlarına doymuş bir kentiz. Sırada turizm var.

 “Tarım alanlarının yüzde 70’i, Akçakoca ilçesinin yüzde 90’ı fındık olan Düzce’de ve Düzce Ovası’nda her türlü ürünün yetiştiriliyor olması büyük avantajdır. Çok özel olan bu bereketli ve ekolojik topraklarda adeta ne ekilirse biçiliyor. Ama gelir kaynağı olarak bakıldığında tabi ki fındık ön planda. Ordu, Giresun ve Sakarya’dan sonra en fazla üretim yapılan il konumundayız ve toplam pastadan aldığımız pay yüzde 17 civarındadır. Yılda ortalama 110 bin civarında bir rekolteye sahibiz. İlimizdeki sanayi yatırımlarına baktığımızda da büyük bir ivme kat edildiğini gözlemliyoruz. Ve il ekonomisine olduğu kadar ülke ekonomisine katkı sunuyor. Ama diğer yandan şunu söyleyebilirim ki Düzce sanayi yatırımlarına doymuş bir kenttir. Aynı zamanda bir turizm şehrinde yaşıyoruz. Yaylaları, ören yerleri ve turistik bölgeleri ile bu yönünü öne çıkarmalıyız. Burada var gücüyle çalışan belediye başkanımız Dr. Faruk Özlü’ye de ayrı bir yer açmak isterim. Var gücüyle çalışan bilgi birikimini kente aktarmaktan geri durmayan ama gerektiği konularda tasarrufa giden sağduyulu bir belediye başkanımız. Ve bizim için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum.”

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar