Giresun'da Gıda Sektörüne Yeni Bir Soluk: GATAM Açılıyor!

Giresun'da Gıda Sektörüne Yeni Bir Soluk: GATAM Açılıyor!

info@karadenizekonomi.com / 8.03.2024

Giresun'da Gıda Sektörüne Yeni Bir Soluk: GATAM Açılıyor!

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yürütülen INNOFOOD Projesi’nin bileşeni olarak, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Giresun Ticaret Borsası iş birliğiyle kurulan Gıda Araştırma ve Test/Analiz Merkezi - GATAM’ın açılış töreni, 9 Mart 2024 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır'ın teşrifleriyle gerçekleştirilecek.

 

INNOFOOD Projesi kapsamında hayata geçirilen Giresun Gıda Araştırma ve Test/Analiz Merkezi - GATAM, 880 metrekare kapalı alana sahip modern bir tesiste hizmet vermeye başlayacak. 52 adet modern laboratuvar cihazı ile donatılmış olan GATAM, bölgedeki gıda işletmelerinin ve ihracatçıların ihtiyaç duyduğu analizleri akredite olarak yapma imkanı sunacak.

 

Giresun Ticaret Borsası bünyesinde yer alan GATAM’dan, Giresun ve öncelikle yakın bölgelerdeki başta fındık üreticileri ve işletmeleri olmak üzere çay, sebze-meyve, arı ürünleri ve su ürünleri üreten gıda üreticileri faydalanabilecektir. Bölgedeki KOBİ’ler ihtiyaç duydukları aflatoksin, yağ asitleri gibi ileri seviye analizler ile yaş kimyasal analizler ve mikrobiyolojik analizler yaptırabilecekler. Ayrıca tüm gıda ürünlerinde bölgede yapılamayan ağır metal ve element analizleri ile pestisit analizleri de hızlı ve güvenilir şekilde yapılabilecektir.

 

GATAM'ın Sunduğu Avantajlar

•             Artan Gıda Güvenliği: GATAM'ın analiz hizmetleri, bölgedeki gıda ürünlerinin güvenliğinin artmasına katkıda bulunacaktır.

•             Kolay İhracat İmkânı: GATAM'ın akredite analizleri, bölgedeki gıda üreticilerinin ürünlerini daha kolay bir şekilde ihraç pazarlarına sokmalarını sağlayacaktır.

•             Daha Düşük Maliyetli Analizler: GATAM'ın uygun fiyatlı analiz hizmetleri sayesinde bölgedeki gıda üreticileri ürünlerinin analizlerini daha düşük maliyetle yaptırabilecekler.

•             KOBİ'lerin Gelişmesine Katkı: GATAM'ın analiz hizmetleri, bölgedeki KOBİ'lerin ürünlerini daha kolay bir şekilde ihraç edebilmelerini ve bu sayede gelişebilmelerini sağlayacaktır.

 

Modern Ekipman ve Deneyimli Kadro

GATAM, modern ekipman ve deneyimli personelden oluşan bir kadroya sahiptir. Uluslararası standartlara uygun altyapısıyla hızlı ve güvenilir analiz sonuçları sunan GATAM, Giresun'un ve bölgenin gıda sektörünün gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır.

 

•             1 milyon Avroluk Giresun Ticaret Borsası Gıda Araştırma ve Test/Analiz Merkezi binası inşası tamamlanmıştır.

•             1,7 milyon Avroluk laboratuvar ekipmanları alımı tamamlanmıştır.

•             İlk etapta 7 personel ile faaliyetlere başlanmıştır.

•             İlk yıllarda minimum 2.500 civarında analiz yapılması hedeflenmektedir. İlerleyen yıllarda ise verilen hizmetler ve geliştirilecek projelerle 5.000 – 10.000 civarında analiz yapılması hedeflenmektedir.

•             GATAM Kimyasal, Enstrümental ve Mikrobiyolojik Analiz Birimlerinden oluşmaktadır.

•             Laboratuvar gıda ve yem analizlerinde T.C. Tarım Orman Bakanlığı ve TÜRKAK ISO IEC 17025 Uluslararası Laboratuvar Akreditasyonuna uygun olarak hizmet verecektir. Onay başvuru süreçleri devam ediyor.

•             Giresun’da özellikle fındıkta; aflatoksin, yağ asitleri gibi ileri seviye analizler ile yaş kimyasal analizler ve mikrobiyolojik analizler yapılabilecektir. Ayrıca laboratuvarda bulunan ICP MS cihazı sayesinde tüm gıda ürünlerinde bölgede yapılamayan ağır metal ve element analizleri de yapılacaktır. Yine laboratuvarda bulunan LC MS MS cihazı ile pestisit analizleri hızlı ve güvenilir şekilde yapılabilecektir.

•             200 bin Avro bütçeli, günlük 1.500 kg fındık kurutma kapasiteli yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı, enerji sarfiyatını minimize eden Pilot Ölçekli Fındık Kurutma Sistemi sayesinde fındığın uygun şekilde kurutulması sağlanacaktır. 2024 Ağustos itibari ile faaliyete başlaması planlanmaktadır.

 

Tarih: 9 Mart 2024 Cumartesi, Saat: 08:30

Yer: GTB GATAM, Güre Mah. GİRESUN

Editöre Not:

INNOFOOD Projesi nedir?

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilen INNOFOOD projesi, gıda sektörünün bölgesel rekabet gücünün artırılmasına yönelik araştırma ve inovasyon tesislerinin geliştirilmesini kapsıyor. Böylece, ülkemizin kalkınmada öncelikli bölgesi olarak tanımlanan ve Sinop-Hatay boylamının doğusunda yer alan 12 Düzey II bölgesinde güçlü ve rekabetçi bir gıda ve içecek sektörünün oluşması hedefleniyor. INNOFOOD, gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren KOBİ ve girişimleri desteklemek için; Ar-Ge, inovasyon, pilot işleme hatları ve test/analiz laboratuvarları kuran kapsamlı bir altyapı yatırımı ve kapasite geliştirme projesidir. Proje ile gıda ve içecek sektöründeki KOBİ’ler ürün kalitesini ve güvenliğini iyileştirecek, Ar-Ge temelli ürün ve üretim teknolojisini geliştirecek ve katma değerli ürünlerle ulusal/uluslararası rekabet gücünü artıracak.

INNOFOOD Projesi, yüzde 85'i Avrupa Birliği ve yüzde 15'i Türkiye Cumhuriyeti tarafından eş finanse edilen, 27 milyon Avroluk bütçeyle Türkiye'nin gıda ve içecek sektörüne yönelik AR-Ge ve inovasyon odaklı bir proje olarak dikkat çekiyor. Proje, Türkiye'nin dört farklı bölgesinde altı farklı bileşenden oluşan kapsamlı bir altyapı yatırımı ve kapasite geliştirme projesi olarak KOBİ'leri ve girişimleri destekliyor.

 

INNOFOOD Projesi 4 farklı bölgede 6 farklı bileşenden oluşuyor:

1.           Gebze’de kurulan Gıda İnovasyon Merkezi. 5 bin 800 metrekare kapalı alana sahip olan merkezde 9 adet pilot ölçekli gıda işleme hattı ile ileri gıda inovasyon laboratuvarı

2.           Gıda ve İçecek sektöründe yer alan tüm aktörler için bir iletişim ağı ve kümelenme platformu olan Türkiye Gıda Inovasyon Platformu, TÜGİP

3.           Giresun’da, 880 metrekare kapalı alana sahip, 52 adet laboratuvar cihazının yer alacağı Giresun Ticaret Borsası Gıda Araştırma Test ve Analiz Merkezi - GATAM

4.           Şanlıurfa’da, 400 metrekare kapalı alana sahip, 48 adet laboratuvar cihazının yer aldığı Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi – ŞUTSO GAAM

5.           Giresun’da, günlük 1.500 kilogram fındık kurutma kapasiteli, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı, enerji sarfiyatını minimize eden Pilot Ölçekli Fındık Kurutma Sistemi

6.           Son bileşen olarak da, Gaziantep’te 1,5 milyon Avroluk saatte 1000 kg işleme kapasiteli Pilot Ölçekli Fıstık İşleme Hattı

 

Ayrıntılı bilgi için  https://tugip.org.tr/ resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Instagram:          instagram.com/tugip.food

LinkedIn:             linkedin.com/tugip

 

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 800 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir mali destek programıdır.

2007 yılından bu yana yürütülen Program ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde sanayicilerin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünü arttırarak ekonomik kalkınmanın sağlanması ve AR-GE altyapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Rekabetçi Sektörler Programı hakkında ayrıntılı bilgi için rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar