Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Konkordato Alarmı!

Mart ayıyla birlikte tekstil ve hazır giyim sektörleri, konkordato ilan eden sektörler arasında ilk sıraya yükseldi.

info@karadenizekonomi.com / 22.04.2024

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Konkordato Alarmı!

Türkiye'nin sanayi ve ihracatında önemli bir yere sahip olan bu sektörlerde geçen yıl başlayan istihdam kaybı ve işletmelerin kapanması, bu yılın ilk çeyreğinde zirveye ulaştı. Özellikle tekstil sektöründe toplam konkordato ilanlarının yüzde 10'u gerçekleşti. Bu oran, giyim, halı ve iplik gibi diğer kategorilerle birlikte değerlendirildiğinde yüzde 15'e kadar yükseldi.

Giresun merkezli Şimal Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Alan, sektörde yaşanan bu durumu değerlendirerek, girdi maliyetleri ve işçilik maliyetlerinin yüksekliğinden, fiyatların beklenen seviyede olmamasından ve kurun istenilen düzeyde olmamasından kaynaklandığını belirtti. Alan ayrıca, sektördeki kurumsal firmaların imalatlarını yurtdışına kaydırdığını ve Türkiye'nin ihracat anlamında rekabet edemediğini ifade etti.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Alan, seçimler sonrası piyasalarda beklenen kur oynamasının gerçekleşmediğini, bu durumun tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini dile getirdi. Ayrıca, İsrail-İran savaşı gibi uluslararası gelişmelerin de sektör üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Alan, geleceğe dair öngörülerini paylaşırken, sektörün durumunun her yıl biraz daha kötüye gittiğini belirtti. İplik fiyatlarında hızlı zam yapıldığını ve bu durumun tekstil sektörünü doğrudan etkilediğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'den gelen tepkilerin sektör üzerindeki etkilerini de yakından takip ettiklerini ifade etti. Sektör temsilcileri, rekabetin artması ve maliyetlerin yükselmesiyle birlikte işletmelerin zor durumda olduğunu ve önümüzdeki dönemde alınacak tedbirlerin büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

Asel GÜRSOY

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar