Yatırımcısını bekleyen kent Gümüşhane

İsmi, toprağından çıkan gümüş madeni ile müsemma Gümüşhane ekonomisi, katma değerli tarımsal ürünleri ile de ülke sıralamasındaki yerini yukarıya taşımanın mücadelesini verirken bu yükselişte en büyük pay sahiplerinden biri hiç kuşku yok ki Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay. Karadeniz Ekonomi Dijital Platformları’na konuk olan Gümüşhane TSO Başkanı Akçay, kentin ihracat ve vergi rakamlarındaki performansını daha da arttırmak için OSB’deki 30 parselin yatırımcıya oldukça cazip koşullarda sunulacağını söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 9.08.2021

Yatırımcısını bekleyen kent Gümüşhane

Ülkemizin yatırım bekleyen 23 cazibe ilinden biri olan Gümüşhane’de karar vericiler el birliğiyle kentin gelişimine katkı sunarken Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Akçay’a ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Kentin kalkınması için toparlayıcı bir rol üstlenen Akçay, bundan birkaç ay önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Hisarcıklıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Karadeniz Bölge toplantısına katılarak 6 maddeden oluşan taleplerini iletmekle kalmayıp aynı zamanda gelişmelerin takipçisi de oldu.

Kente damga vuran Gümüştaş Madencilik

Gelişmişlik bakımından 76 il içinde 66'ncı sırada yer alan Gümüşhane’de ekonomi yakın zamana kadar öncelikli olarak tarıma dayalı olmakla birlikte ismini gümüş maden yataklarından alan kente Gümüştaş Madencilik çok şey katmış görünüyor. Yakın geçmişe kadar kayda değer ihracat rakamları bile olmayan kente Gümüştaş Madencilik’in neler kattığını başarılı başkan şu sözlerle anlatıyor. “İlimizde kurulu firmanın ihracat potansiyeli oldukça üst düzeydeydi ancak merkezi İstanbul’daydı. Bu topraklardan çıkan ürünlerin şehrin çok uzağında İstanbul’da kayıt altına alınmasını istemediğimiz için yetkililerle yaptığımız görüşmeler sonucunda merkez burada taşındı. 2017 yılından itibaren ihracatta 80’inci sırada olan ilimiz 60’ncı sıraya kadar yükseldi. Bu aslında bizim için şöyle bir sorumluluğu da beraberinde getirdi. Ülkenin kalkınması için daha çok çalışıp daha çok üretmemiz gerekiyor. Tüketen bir şehir olmaktan çıktık, üreten istihdam yaratan ve ihracat yapan bir kent olduk. Her ne kadar pandemi ile geçen son iki yıllık süreçte ihracatta düşüş olmakla birlikte 2023 yılı ihracat hedefimiz 100 milyon dolar olacak.”

Yerel lezzetler; pestil ve köme

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörlerinde de ihracat yapan kentin bir başka markası da yerel bir tat, tarımsal bir ürün olan pestil ve köme. Kentte yeni teknolojiyi kullanarak pestil ve köme ile gıda sektöründe faaliyet gösteren 30 civarında işletme, kapasite artırımları yaparak ihracata yöneliyor.

Tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgesi

Büyüyen ve gelişen bir şehir olan yolunda ilerleyen Gümüşhane, olağanüstü güzellikteki coğrafyasının handikaplarına rağmen pek çok başarı hikâyesine de ev sahipliği yapıyor. İnsana ve çevreye saygılı madenciliğin yanı sıra gıda sektöründeki başarılarını turizmle perçinlemek isteyen Gümüşhane’nin tarım ve hayvancılık alanında da büyük bir ivme kat ettiğini söyleyen Akçay, “Türkiye genelinde Tarım Bakanlığı’nın teşviklerini nüfus ölçeği bakımından en iyi kullanan illerden birisiyiz. 2021 yılında bakanlığın açmış olduğu teşvik ve desteklerden 58 projeyi geçirme başarısını gösterdik. Bu Türkiye ortalamasına bakıldığında bir rekordur. Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işletmelerin yüzde 80’i Tarım Bakanlığı’nın verdiği teşviklerle kurulmuştur. Çarpan etkisiyle 5 binin üzerinde istihdam sağlanmıştır. Ülkenin zenginleşmesi için daha çok istihdam ve üretim için var gücümüzle çalışıyor ve yatırımcılarımızı buraya davet ediyorum. Altyapısı tamamlanmış, hiçbir eksiği olmayan OSB’mizde 65 parselin 35’inin tahsisi gerçekleşti. Şu anda boş olan 30 parselimiz için ülke genelindeki iş adamlarına ve Gümüşhaneli hemşerilerime sesleniyorum. Burada sizleri bekleyen 30 boş parselimiz var ve sudan ucuz” ifadelerini kullandı. REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar