Borsadan katma değer yaratacak proje

Ordu Ticaret Borsası başkanı Ziver Kahraman, gerçekleşen genel kurulda güven tazeleyerek 3. kez seçildi. Kahraman, bölge ve ülke ekonomisi için büyük projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadı.

info@karadenizekonomi.com / 24.10.2022

Borsadan katma değer yaratacak proje

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, “Fındık kabuğunu ekonomiye daha fazla kazandırmak istiyoruz. Bu doğrultuda da Ordu fındık üretiminin yarısının kabuk olduğunu düşündüğünüzde, aşağı yukarı 1 milyar dolar ek gelir sağlamış olacağız. Bu 1 milyar dolar olan ekonomik gelirin en az 17- 18 katı anlamına geliyor” dedi.

Kahraman, Türkiye’nin fındık sektöründe daha da ileriye götürecek yeni bir proje için çalışmaların sürdüğünü müjdeledi. Başkan Kahraman, katma değeri yüksek proje hayata geçtiğinde 1 milyar dolar olan ekonomik gelirin en az 17- 18 katına çıkacağını ifade etti.

“MOTTOMUZ FARK YARATMAK”

“Ordu Ticaret Borsası olarak mottomuz fark yaratmak” diyen Başkan Kahraman, “16. yüzyılın başında buharın bulunmasıyla başlayan sanayi devrimi, sanayi 1,2,3 ve 4.0 dediğimiz endüstri 4.0 ile beraber tamamlanmıştır. Robotların hakim olduğu bir dijital sistem, robotların da artık robotları yaptığı bir sistem. Biz Ordu Ticaret Borsası ve gücünü üyelerinden alan bir kurum olarak, tarımda devrim yapma noktasında düşüncelerimiz oluştu. Bildiğiniz gibi fındığın içini farklı sektörlerde ve yerlerde kullanıyoruz. Fındığı ortalama 200 ülkeye pazarlama yapıyoruz. Fındığın içinin dışında bir de kabuğu var. Dolayısıyla kabuğunun da ekonomiye kazandırılması noktasında Ordu Ticaret Borsası olarak bir çalışma içerisindeyiz. Yaptığımız fizibilite çalışmaları sonucunda, Ordu fındık üretiminin yarısının kabuk olduğunu düşündüğünüzde, aşağı yukarı 1 milyar dolar ek gelir sağlamış olacağız. Bu 1 milyar dolar var olan ekonomik gelirin en az 17- 18 katı anlamına geliyor. Yani burada üreticimiz fındığın içinden elde etmiş olduğu geliri, 18 kat daha artırarak kendi gelir hanesine koyacak. Ülke geneli olarak baktığımızda, üretimin yarısını kabuk olarak düşünürsek bu da aşağı yukarı 4-5 milyar dolar ek gelir demektir. Bu durumun 2 artısı var. Biri üreteceğimiz kokopitin hammaddesi Hindistan cevizinin, topraksız tarımda kullandığımız kokopitin ithalatına verdiğimiz 4-5 milyar doları artık kendi kaynaklarımızla karşılayacağımız gibi hem üretime hem de istihdama büyük katkısı olacak” dedi.

 

“NE İSTİYORSAK ONU ÜRETEBİLECEĞİZ”

Kokopit hakkında da bilgi veren Kahraman, şu ifadelere yer verdi: “Kokopit, topraksız tarımın hammaddesidir. Artık bir ürünü üretmek için toprağın besin elementlerine ihtiyacımız yok. Hangi ürünü üreteceksek, o ürünün ihtiyacı olan besin elementlerini kokopite zerk ederek, iklimlemeyi de yaparak hangi bölgede ne üretmek istiyorsak onu üretebileceğiz. Bu kokopiti de fındığın kabuğundan yapacağız. Bu gücü nereden alıyoruz, Ordu Ticaret Borsası üyelerinden alıyor. Üyelerim adına ben gelecekte daha güzel şeyler yapacağımıza eminim.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar