Fındık alım fiyatları beğenilmedi

Fındık alım fiyatları, Ağustos 2023 itibarıyla yeni hasat dönemi için belirlendi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılan açıklamalarla güncel fındık alım fiyatları hem serbest piyasa hem de TMO'nun resmi alım fiyatları olarak kamuoyuna duyuruldu.

info@karadenizekonomi.com / 11.09.2023

Fındık alım fiyatları beğenilmedi

Bu gelişmeyle birlikte, fındık üreticileri ve sektör temsilcileri, fındık alım fiyatlarındaki değişiklikleri yakından takip etmeye başladılar.

Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, fındık alım fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Aydın, serbest piyasa fiyatlarının artış eğiliminde olduğunu belirtti. Özellikle şirketlerin ve alıcıların fiyat açıklamalarının, fındık üreticileri için merakla beklenen bir gelişme olduğunu ifade etti.

Ancak, Aydın'ın açıklamalarına göre, beklentilerin üzerinde bir fiyat açıklaması yapılmadı. Örneğin, Ferrero gibi büyük fındık alıcıları, fiyatı 80 TL olarak açıkladılar. Bunun, fındık üreticileri için yeterli olmadığını düşünen Aydın, kendi beklentisinin 84-85 TL civarında bir rakam olduğunu belirtti. Bu açıklamanın ardından, serbest piyasa fiyatlarında bir tepki gözlemlendi ve fiyatlar 76-78 TL aralığına kadar yükseldi.Aydın ayrıca, fındık rekoltesine ilişkin önemli bir noktaya da değindi. Şubat ayında açıklanan rekoltenin gerçeği yansıtmadığını ve fındık döllenme sürecinin olumsuz hava koşulları nedeniyle aksadığını vurguladı. Bu durumun, fındık üretimini olumsuz etkilediğini ve rekoltenin düşük çıkmasına neden olduğunu ifade etti.

 

Fındık üreticilerinin karşı karşıya kaldığı diğer bir sorun ise sel afetleri oldu. Aydın, mart ile temmuz ayları arasında yaşanan sel felaketlerinin, birçok köyde ve ilçede fındık üreticilerine zarar verdiğini belirtti. Bu faktörlerin bir araya gelmesiyle, fındık hasadının beklendiği gibi verimli geçmediğini ve rekolte tahminlerinin tutmadığını söyledi.

 

Ekim ayında fiyatlar 100 tl'yi aşabilir

 

Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, fındık alım fiyatlarının ilerleyen günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenen alım fiyatlarının üzerine çıkabileceğine inandığını dile getirdi. Aydın'a göre, Ekim ayının sonlarına doğru kilogram başına 100 TL'nin üzerinde bir fiyatın oluşması muhtemel. Bu tahminin temel nedeni, ihracat rakamlarının karşılanamayacak kadar yüksek olduğunu düşünmeleri. Aydın, ihracatçıların TMO'nun elinde bulundurduğu 80-100 bin ton fındığa güvenmelerinin yanıltıcı olabileceğini ve bu miktara dayanarak fiyatları belirlememeleri gerektiğini vurguladı. Aydın'ın tavsiyesine göre, fındık alıcıları, geçmiş yıllardaki gibi düşük fiyatlarla üreticiden fındık satın alarak, daha sonra yüksek fiyatlarla TMO'dan alım yapmamalılar. Bunun yerine, serbest piyasadaki fındık fiyatlarını göz önünde bulundurarak üreticilere adil teklifler sunmalılar. Üretici ve ihracatçılar, TMO'nun elindeki fındık miktarına değil, serbest piyasa fiyatlarına odaklanmalılar. Böylece TMO depolarının önünde bekleyenlerin sayısını artırmamış olurlar ve üreticiler daha iyi fiyatlarla fındıklarını satabilirler.

 

Murat Gürsoy

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar