Madenlerimizin Siyanürle Çıkarılmasına İzin Vermemeliyiz

Ordu Mimarlar Odası Başkanı Havva Güner Eriş, “Fatsa'daki maden ocağının yeniden açılmasına engel olmayı, maden çıkarma çalışmalarında doğayı zehirleyen siyanürden vazgeçilmesini ve zarar gören tüm o çevrenin rehabilite edilmesini istiyoruz. “ dedi.

info@karadenizekonomi.com / 5.03.2024

Madenlerimizin Siyanürle Çıkarılmasına İzin Vermemeliyiz

 

Çevre bilimciler İliç'te yaşanan felaketin doğaya verdiği zararları ancak 500 yılda telafi edilebileceğini ve siyanürün sadece su ve toprağı değil havayı da kirlettiğini günlerdir anlatıyorlar, yazıyorlar. Bu nasıl bir kabus, nasıl bir faciadır ve bu faciaya göz göre göre nasıl izin verilir gerçekten anlamak mümkün değildir.

ABD’DE SİYANÜR MADENCİLİĞİ YASAK

Konunun uzmanı kişiler ve STK'lar madenlerimizin çıkartılmasına karşı değiller, Mimarlar Odası da öyle. Bizler madenlerimizi en az madenler kadar hatta madenlerden daha değerli olan doğamızı kirletmeden onu katletmeden çıkarılmasını savunuyoruz. Özellikle 2000li yıllardan başlayarak birçok gelişmiş ülke parlementoları siyanür madenciliğini yasaklamıştır. ABD, Çekya, Macaristan gibi...

BERGAMA GİBİ OLMAMALIYIZ

Ordu ve Fatsa Çevre Derneği'nin Fatsa'daki maden ocağı için verdikleri mücadeleyi kutluyoruz. Ancak kendilerini ziyaret ettiğimizde maden ocağının kapatılmasının bir kazanım olmadığını, yine ruhsatlandırma yapılarak açılabileceğini, en son alınan mahkeme kararının ocağın işletilmesini şimdilik durdurduğunu , yeni bir işletme ruhsat başvurusu talebi yapıldığı takdirde yeniden açılabileceğini anlattılar. Böyle bir ihtimal olabileceği durumuna örnek olarak da Bergama maden sahasının 41. kez işletme ruhsatı kararı ile çalıştırıldığını belirterek, son derece haklı nedenlerle endişe ve kaygı içinde olduklarını ifade ettiler.

FATSA’YA DESTEK OLALIM

Mimarlar Odası Ordu Şubesi olarak kamusal sorumluluğumuz gereğince Ordu Çevre Derneğinin endişe ve kaygılarını anlıyor, onları desteklediğimizi belirtmek istiyor ve siz değerli kamuoyunu bu desteğe davet ediyoruz. Bölgemizin doğal yaşam alanını korumak adına Fatsa'daki maden ocağının yeniden açılmasına engel olmayı, maden çıkarma çalışmalarında doğayı zehirleyen siyanürden vazgeçilmesini ve zarar gören tüm o çevrenin rehabilite edilmesini istiyoruz. Madenlerimizin siyanürle çıkarılmasına izin vermemeliyiz.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar