Ordu Dalgadan Enerji İçin Düğmeye Bastı

Ordu kıyılarında yapılan ölçümlerde 70-73 MW'lık dalga enerjisi potansiyeli tespit edildi.

info@karadenizekonomi.com / 7.09.2026

Ordu Dalgadan Enerji İçin Düğmeye Bastı

OREN Enerji Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Macit, potansiyelin tamamının değerlendirilmesi halinde yıllık yaklaşık 364 milyon kWh elektrik üretilebileceğini ve bunun yaklaşık 90 bin hanenin ihtiyacına karşılık geldiğini söyledi. İlk hedef ise 3-4 yıl içinde 4 MW'lık kapasiteyi sisteme dahil etmek.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji arayışında Karadeniz'in dalgaları yeni bir kaynak olarak öne çıkıyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden OREN Enerji A.Ş., deniz dalgalarından elektrik üretimine yönelik çalışmalarını sürdürürken, Ordu kıyılarında gerçekleştirilen ölçümler önemli bir enerji potansiyeline işaret etti.OREN Enerji A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Macit, sahil boyunca dokuz farklı noktada gerçekleştirilen çalışmalar ve geriye dönük 15 bin saatlik dalga yüksekliği verilerinin incelenmesi sonucunda Ordu kıyılarında 70-73 MW seviyesinde potansiyel belirlendiğini açıkladı.

Potansiyelin tamamının kısa sürede yatırıma dönüşmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Macit, ilk aşamada 3-4 yıllık bir takvim öngördüklerini söyledi.Macit, “İlk aşamadaki amacımız en az 4 MW'lık kısmı deniz dalgasından elektrik enerjisi üreterek sisteme dahil etmek. Ancak endüstriyel ölçekte üretim yapıp piyasaya elektrik verebilmek için önümüzde yaklaşık 3-4 yıllık bir süreç bulunuyor” dedi.

90 BİN HANENİN ELEKTRİĞİNE DENK

Ordu kıyılarında hesaplanan 70 MW'lık potansiyelin ekonomik büyüklüğüne dikkat çeken Macit, mevcut hesaplamalara göre bu kapasitenin yaklaşık 364 milyon kWh elektrik üretimine karşılık geldiğini belirtti.Macit, söz konusu enerjinin bugünkü hesaplamalarla yaklaşık 1,5 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşabileceğini ve yaklaşık 90 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olduğunu ifade etti.

ORDU'NUN KENDİ DALGA ENERJİSİ MODÜLÜ GELİŞTİRİLECEK

Projenin önemli ayaklarından birini teknoloji geliştirme çalışmaları oluşturacak. Mevcut dalga enerjisi modülünün verimliliğini artırmayı hedefleyen OREN Enerji, sistemin yüzen bölümünün yüzey alanını büyütmeyi ve jeneratörde teknik değişiklikler yapmayı planlıyor.Macit, çalışmaların sonunda OREN Enerji patentini taşıyan özgün bir ürün geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, modülün yerlileştirilmesinin de proje açısından önemli olduğunu söyledi.Sistemlerin yerli CNC ve mekanik imalat firmaları tarafından üretilebilmesine yönelik izinlerin de anlaşmalara dahil edildiğini ifade eden Macit, projenin enerji üretiminin yanı sıra bölgedeki imalat sanayisi için yeni bir iş alanı yaratabileceğine dikkat çekti.

DALGA ENERJİSİNİN AVANTAJI ÇALIŞMA SÜRESİ

Dalga enerjisinin bugün yatırım maliyeti açısından rüzgar enerjisinin gerisinde bulunduğunu belirten Macit, buna karşılık yıllık çalışma süresinin önemli bir avantaj sunduğunu söyledi.

Rüzgar enerjisinde yıllık yaklaşık 2 bin 600 saatlik verimli üretim süresine karşılık dalga enerjisinde bu sürenin yaklaşık 5 bin 400 saate ulaşabildiğini kaydeden Macit, rüzgarda yüzde 30-33 seviyesinde olan verimliliğin dalgada yüzde 60'lara kadar çıkabildiğini ifade etti.Buna rağmen teknolojinin henüz maliyet avantajı sağlayamadığına işaret eden Macit, “Mevcut yapının kilovat başına maliyeti rüzgarla kıyaslandığında hâlâ yüksek. Bunu ucuzlaştırmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

30 SANTİMETRELİK DALGADA ÜRETİME BAŞLIYOR

Üzerinde çalışılan sistemin Karadeniz'in değişken koşullarına uygun hale getirilmesi de projenin kritik başlıkları arasında yer alıyor. Macit'in verdiği bilgiye göre mevcut modül 30 santimetrelik dalgada elektrik üretmeye başlayabiliyor ve 2 metrelik dalgaya kadar en yüksek üretim seviyesine ulaşabiliyor.Sistemin hesaplamalara göre 4 metre yüksekliğindeki dalgalara dayanabilecek yapıda olduğunu belirten Macit, yüksek risk taşıyan dalga koşullarında ise sistemin güvenlik amacıyla durdurulduğunu söyledi.Modülün farklı mevsim ve fırtına koşullarındaki performansının görülmesi için birkaç sezon denizde test edilmesi gerektiğini vurgulayan Macit, teknolojinin ticari ölçekte kullanılabilmesi açısından dayanıklılığın en önemli kriterlerden biri olduğunu kaydetti.

YEKDEM PROJENİN EKONOMİSİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

Dalga enerjisinin yatırım yapılabilir hale gelmesinde enerji alım fiyatlarının kritik olduğunu belirten Macit, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın enerji alım fiyatları içerisinde dalga enerjisinin de yer aldığını söyledi.YEKDEM kapsamında dalga enerjisine yönelik özel alanların belirlenmesi ve yatırım çağrılarının yapılmasının projenin ekonomik fizibilitesini güçlendirebileceğine işaret eden Macit, teknoloji maliyetlerinin aşağı çekilmesinin de ticari üretime geçişte belirleyici olacağını ifade etti.

DENİZDEN ELEKTRİK ÜRETEN ORDU HEDEFİ

Projenin geçmişinin 2007 yılında Karasu'da gerçekleştirilen dalga enerjisi çalışmalarına kadar uzandığını anlatan Macit, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminden bu yana teknolojinin güvenilir ve uygulanabilir hale getirilmesine yönelik bir vizyon taşıdığını belirtti.Macit, nihai hedeflerini ise şöyle özetledi:“Bunu başarabilirsek önümüzdeki dönemde vatandaşlarımız Ordu'nun denizden enerji ürettiğini ve bunu bir belediye iştirak şirketinin gerçekleştirdiğini görecek.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar