Özel Sektörün Finans Sorunu Sürüyor

FATSO Başkanı Karataş, “Esnaf Odalarına kayıtlı işletmelerle Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı işletmelerin aynı erişim yollarını izleyememeleri dahi başlı başına bir sorunken, özellikle ihracat yapan üyelerimiz finansmana erişim konusunda başka noktalarda da ilave sorunlarla karşılaşıyorlar” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 10.05.2023

Özel Sektörün Finans Sorunu Sürüyor

Karataş sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: Üyelerimizin finansmana erişimle ilgili yaşadıkları sıkıntıları dönem dönem kamuoyu ile paylaşıyor, devletimizin ilgili mercilerini bu konuda inisiyatif alınması hususunda göreve davet ediyoruz. Geçen zamanla birlikte ne yazık ki alınan bazı tedbirlere de rağmen bu konuda üyelerimizden aldığımız şikayetlerde bir azalma olmadığını üzülerek gözlemliyoruz. Esnaf Odalarına kayıtlı işletmelerle Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı işletmelerin aynı erişim yollarını izleyememeleri dahi başlı başına bir sorunken, özellikle ihracat yapan üyelerimiz finansmana erişim konusunda başka noktalarda da ilave sorunlarla karşılaşıyorlar.

ZORLUK ZORLUK ÜSTÜNE

Baskısı giderek artan enflasyonist ortam işletmelerimizin krediye erişim ihtiyacını arttırırken alınan tedbirlerle birlikte oluşturulmasına çabalanan düşük faiz ortamının sahaya yansımaması işletmeleri içinden çıkılamaz bir darboğaza doğru sürüklerken makro ekonomik anlamda da olumlu sonuçlar alınmasının önüne geçiyor. İşletmelerimizin finansman taleplerinde kullandırılacak kredilerin fatura karşılığı olması zorunluluğu bazı işletmelerimizi zor durumda bırakırken, özellikle ihracat yapan ve hammadde girdilerinde dövizle fatura almak zorunda olan işletmelerimize krediye erişim noktasında bu sefer de TL Fatura gösterilmesi zorunluluğu dayatılınca erişim zorluklarına bir yenisi de eklenmiş oluyor.

ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Yine bazı bankaların kullandıracakları kredilerde yüzde 30’a varan oranlarda nakit blokaj uygulamaları da kredi kullanımının önünde ciddi bir engel oluşturuyor. Artan enflasyonist ortamda işletmeciyi, yatırımcıyı doğru şekilde talep ettiği finansal kaynakla bu ve benzeri nedenlerle buluşturamamak da sürdürülebilir bir ekonomik modelin önünde kaçınılmaz olarak devasa bir engel oluşturuyor. İlgililerden yapısal çözümler içeren tedbirler bekliyor, kamuoyunun bilgisine saygılarımla arz ediyorum."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar