Sahte bal pazarın yüzde 70’ine hakim

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği (ORAYBİR) Başkanı Akın Çiftçi: ''Sahte bal pazarın yüzde 70’ine hakim olmuş durumda. Sahte bal ile mücadelenin daha ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor. Ondan sonra pazarda işler rayına girecektir'' dedi.

info@karadenizekonomi.com / 11.10.2022

Sahte bal pazarın yüzde 70’ine hakim

ARICIYA MALİYET FİYATI TEKLİF EDİLİYOR

Arıcının emek verdiği balını değerinde satamadığını belirten ORAYBİR Başkanı Çiftçi, “Biz bu sene para kazanma derdinde değil ayakta durma derdindeyiz. Bu sene girdiler inanılmaz arttı. Ancak elimizden balı maliyetine almak istiyorlar. Bizim beklediğimiz fiyat 70 TL civarındaydı. Bize 40-45 TL teklif ediliyor. Biz artık yavaş yavaş arıcılığı bırakmaya doğru gidiyoruz. Türkiye’de arıcılığın bitmesininse sadece bal üretimine değil tarımın değer alanlarına da zararı var.” diye konuştu.

SAHTE BAL BİTİRİLMEDEN ARICININ YÜZÜ GÜLMEZ

“Bizim maliyet fiyatımıza marketlerde bal satılıyor.” diyen Çiftçi, “Bu mümkün mü değil. Ancak sahte bal yaparsınız bu mümkün olabilir. Biz zaten analiz yaptırdık bir iki marka dışında yüzde 50 bal oranını geçen olmadı. Şunu ifade edebilirim ki piyasada bal diye satılanların çoğu sahte. Market raflarına göre sahte bal pazarın yüzde 70’ine hakim olmuş durumda. Sahte bal ile mücadelenin daha ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor. Ondan sonra pazarda işler rayına girecektir.” şeklinde konuştu.

BU BÖYLE DEVAM EDEMEZ ETMEMELİ

Müstahsile mutlaka balı nereden aldığının sorulması gerektiğini aktaran Çiftçi, “Sahte bal ihraç bile ediliyor. Bu iş böyle devam ederse hem ihracatın önü tıkanır hem de arıcılar artık bu işten vaz geçer. Ordu’da 3 bin 500 arıcı var. Her birinin yanında iki kişi çalışıyor. Ordu’da 10 bin 500 aile bu işten geçimini sağlıyor. Türkiye’de 82 bin arıcı var ve 1,5 milyon insan geçimini arıcılıktan sağlıyor. Sahtekarlar arıcıdan daha çok kazanıyor. Bu iş böyle devam ederse zararı çok büyük olur.” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar