Gelecek nesillere kalacak bir doğa mirası; "Küpkaya Kanyonu"

Alanında uzman isimlerin yaptığı bir değerlendirmede ülkemizdeki en önemli 10 kanyon listesine 7’nci sıradan giren Küpkaya Kanyonu’ndayız. Ordu’ya 30 kilometre mesafede Ulubey ilçesine bağlı Kardeşler Mahallesi sınırları içinde doğal bir oluşum olan Küpkaya Kanyonu’nun, adını buradaki kayaların oluşumundan aldığı söyleniyor. Tarihsel süreçteki adı da aynı olan kanyonda faaliyet gösteren Dereyanı Tesisleri İşletmesi de hem işletme sahiplerinin donanımı hem de çevreye duyarlı yaklaşımları ile bölgeye gelen tüm konuklardan tam not alıyor.

info@karadenizekonomi.com / 6.09.2021

Gelecek nesillere kalacak bir doğa mirası;

Üç kilometreye yaklaşan uzunluğu ve bazı yerlerde 8-10 metreye ulaşan su derinliğinin yanı sıra kanyon bazı yerlerde de bir buçuk metreye kadar daralıyor. Küpkaya Kanyonu’nun doğal dokusu içinde şelaleleler, yüzme alanları, kepezlerin varlığından da söz edilebilir ki 12 ayrı üniversitenin oluşturduğu bir kurul bir hafta kadar önce burada incelemelerde bulundu. Endemik balıklar, su samurları, leylek ve karabataklar buranın ev sahipleri aslında. İlk on içinde yer almasını sağlayan etken doğal kalmış olması, farklı şekil yapısı, tertemiz suları olarak gösterilen kanyonunun varlığı 100 yıl kadar geriye gidiyor.

Dereyanı Tesisleri İşletmesi

Emekli bir asker olan Fedai Bayram için bir anlamda “köye dönüş” projesi olan Dereyanı Tesisleri İşletmesi’nde eşi Sibel hanımla birlikte iki oğlu Fikret Ekin ve Fırat Ege Bayram, Profesyonellikten uzak ama temizlikten ödün vermeden çalışmakla kalmıyor aynı zamanda kendi becerileri ile işletmeyi geliştiriyorlar. Ve gerçekten de tesise gelen herkes müşteri değil konuk olarak ağırlanıyor. Küçük butik bir tesisin kurulu olduğu alanda hem restoran hem de küçük bir konaklama tesisi yer alıyor. 5 odalı konaklama tesisinde duş, banyo ve televizyon gibi gereksinimler karşılanmış ve toplamda 15 kişi kalabiliyor. Restoran kısmında da doğallıktan ödün verilmeyen bir lezzet anlayışı hâkim. Ve sağlanan hijyen ortamı nedeniyle tesise gelen tüm misafirler memnun ayrılıyor. Dolayısıyla Bayram ailesi, doğada farkındalık yaratmak için yaptıklarıyla ve çevreye yönelik verdikleri mesajlarla ailecek kocaman bir alkışı hak ediyorlar.

Ulubey ekonomisine katma değer sağlıyor

Kendini sadece tesisle sınırlamayan işletmenin sahibi Fedai Bayram, farklı aktivitelerle misafirlerinin Küpkaya Kanyonu’ndan mutlu ayrılması için nasıl çalıştıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Burada outdoor aktiviteleri çok ilgi görüyor. Bölgede fazlasıyla var olan zipline aktivitesini diğerlerinden farklı kılan buradaki aksiyon ve yüksek adrenalin oluyor. Bu anlamda profesyonel destek almamız gerekiyor. Yanı sıra trekking için elverişli bir parkur oluşturduk ki herkesin ilgisini çekiyor. Hafta içinde en az 200 aracın geldiği kanyonda Ulubey için bir katma değer oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Biz işletme için yatırıma karar verdiğimizde hem Ordu Büyükşehir Belediyesi ile hem de Ulubey İlçe Belediyesi’nden büyük manevi destek gördük. Bu nedenle hem Hilmi Güler başkanımıza hem de İsa Türkcan başkanımıza teşekkür ediyorum.”

Nasıl gidilir?

Ordu’ya 30 kilometre uzaklıkta olan Küpkaya Kanyonu’na iki ayrı yoldan gidilebilmekte. Ulubey ilçe merkezinden ayrılan ve sıcak asfaltla kanyona ulaşılabildiği gibi alternatif yol olarak da Dereyolu’ndan Durak köyünü takip ederek buraya ulaşmak mümkün. Kendi aracı ile gelmeyenler için ilçe merkezinden 45 liraya Küpkaya Kanyonu’na ulaşılabiliyor. Fedai Bayram’ın anlattıklarından yola çıkarak rahatlıkla söyleyebiliriz ki dönüşte otostop dâhil her durumda ilçe merkezine varılıyor.

REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar