Reel sektör için büyük önem arz ediyor

Poyraz Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, karlı bir ziraat ürünü olan fındığın Dolar kurunda yaşanan oynaklıktan olumsuz etkilendiğini belirterek Karadeniz Ekonomi’ye şu açıklamaları yaptı.

info@karadenizekonomi.com / 7.02.2022

Reel sektör için büyük önem arz ediyor

Türkiye’nin hızla büyüyen sanayi ve yatırım gruplarından biri olan Poyraz Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, reel sektörün ihracatçının dövizde yaşanan oynaklıktan olumsuz etkilendiğini ülkemizde yatırım yapan, üretim yapan sanayiciler için yatırım ikliminin sağlanmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.

 

Destekleme ödemeleri arttırılmalı

“Fındık sektöründe ortaya çıkan ihracat başarısının Avrupa’da beklenen fındık rekoltesinin çıkmaması özellikle İtalya’da rekoltenin düşük olması bütün ihtiyaçların Türkiye’den karşılanması böylesi bir ihracat rekoruna yol açmıştır” diyen Mustafa Poyraz, “Fındık üreticimiz biz sanayiciler için çok önemli onlar üretmez ise neyi ihraç edeceğiz üretici mutlu olmasını ihracatçı olarak önemsiyoruz. Üreticimizin son yıllarda mutlu olduğunu bahçelere daha fazla bakmasından fındık dikim sahalarının artmasından gözlemlemekteyiz. Son 6-7 yıldır yerinde sayan üreticimize verilen destekleme ödemelerinin artırılması gerekmektedir. Fındığın ana rakibi bademdir. Bademde yaşananları iyi incelemek ve fındıkta verim ve kaliteyi artırarak rekoltede ve fiyatta istikrar vaad etmeliyiz” açıklamasında bulundu.

 

Fındıkta yapısal bozukluklar düzeltilmeli

Fındığın tüm paydaşlarının güç birliği yapması gerektiğini vurgulayan Mustafa Poyraz, “Fındığın tüm paydaşları üreticimizden, ihracatçımıza, ziraat odalarımız, birlik ve beraberlik içinde olmalı. Birleştirici sorunları çözüm için ülkemizin menfaatlerini, fındığın kazanımlarını korumak için kavga içinde değil, güç birliği yapmalıyız. Hepimiz aynı gemideyiz. Tek Türkiye var, bu ülke hepimizin. Kazanımlarımızı her alanda korumalıyız. Fındıkta 2022 yılında da yeni bir rekor ihracata imza atabiliriz. Fındıkta ülkeye giren dövizin artması ihracatçının elinde olan bir konu değildir. Bunun için devletimiz fındık sektöründe yapısal bozuklukları düzeltmesi, miras hukuku ile arazilerin bölünmesinin engellenmesi gerekir” diyerek devletin de yapısal bozuklukları düzeltmesi gerektiğini belirtti.

Yerel sanayicinin finansman açısından desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Mustafa Poyraz, “Fındıkta rekolte ve fiyatta istikrar vaat edersek; rekolteyi artırır fındığı Avrupa’ya naturel olarak değil de katma değerli bir ürün olarak gönderebilirsek ülkeye giren döviz miktarı artar. Ancak bu işler söylendiği gibi akşamdan sabaha olacak bir şey değil, rekabet şartları çok ağırlaştı. Global firmalarla, Türk sanayicisinin rekabet edebilmesi için yerel sanayicimizin finansman açısından desteklenmesi önündeki zorlukların kaldırılması gerekiyor” diyerek açıkladı.

 

Dolar yükseldikçe şirketlerin borçları artıyor

Mustafa Poyraz, döviz kurlarındaki oynamaların ihracatı olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Faiz, döviz ve enflasyon rakamları içerisinde zorlu bir süreçten geçiyoruz, devlet kurların yükselmesine izin vermemeli ve enflasyon düşürülmeli. Dolar yükseldikçe şirketlerin borçları artıyor. Faiz belli bir kesme zarar veriyor fakat dolar tüm ülkeye zarar veriyor. Bu ekonomik sistemle devam edilirse daha da kötüye gideceğiz. Devlet, yüksek kurla ekonomiyi götürmeye çalışıyor ancak işin içinden çıkılmaz bir noktaya geldik. Hiçbir şeye elimizi süremiyoruz satamıyoruz, alamıyoruz. Bu faiz, bu döviz kur rakamları ile yatırım yapmak imkânsız. Var olanı korumak için mücadele veriyoruz” dedi.

 

Ziraat ürünlerinde en karlı ürün

Fındığın karlı bir ürün olduğuna da değinen Poyraz, “Türkiye’de ziraat ürünlerinde en karlı ürün fındık. Bu durum sadece Ordu, Giresun ve Trabzon için geçerli değildir. Samsun ve Batı Karadeniz illeri için de geçerlidir. Samsun’da dönüm başı 200 kilogram, Batı illerinde 250 kilogram ürün elde ediliyor. Ama; Ordu, Giresun, Trabzon’da bu rakam ortalama 90 kilogram. Bunu gündeme getirip doğu illerdeki üretici için daha farklı destekler gerekmektedir” diyerek üreticiler için de farklı desteklerin verilmesini istedi.  Son olarak Poyraz, “Poyraz grup olarak ülkemiz için üretmeye, şartlar oluştuğunda yeni yatırımlar ve istihdamlar oluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar