Verilen sözlerin yerine getirilmemesi Trabzon’u yok olma noktasına götürüyor

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzonlu sanayicilerin fabrika kuracak arsa bulunamaması nedeniyle yatırımlarını şehir dışına kaydırmasının kabul edilemez olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 17.10.2023

Verilen sözlerin yerine getirilmemesi  Trabzon’u yok olma noktasına götürüyor

Gürdoğan “2016 yılında o dönemki Sanayi Bakanımız olan Sn. Faruk ÖZLÜ, vizyoner bir bakış açısıyla ülkemizde sanayinin sadece belli bölgelerde kümelenmesinin oluşturduğu riski görerek ve katma değerli sanayi üretimine yükselebilmemiz amacıyla, ülkemizde belli bölgelerde sanayi üsleri oluşturulmasını öngörmüş, bu kapsamda da Trabzon ilimiz Arsin ilçesi sahilinde, tüm Doğu Karadeniz Bölgesine hitap edecek ve yüksek katma değerli ürünlerin üretiminin yapılacağı bir alanı deniz dolgusu ile oluşturarak burayı Endüstri Bölgesi ilan edeceklerini belirtmiş ve aşağıda sunmuş olduğumuz 2017 yılı gazete küpürlerinde bu hususu kamuoyuna da deklare etmişti.  Bu durum 24 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Sayın Cumhurbaşkanımızın Trabzon ziyaretinin bir gün öncesi “Endüstri Bölgesi” ilan edilmiştir.

Bu kapsamda Trabzon sivil toplum örgütleri, ilimize ve Doğu Karadeniz Bölgesine büyük vizyon ve ekonomik katkı sağlayacak, hatta bölgemizi Kafkasya, Türk Cumhuriyetleri, Orta Asya ve Orta Doğu Bölgesinin tedarik merkezi haline getirecek Arsin Yatırım Adası Endüstri Bölgesi fikrini sahiplenerek, fizilibilite raporu ve projesi ile hazır hale getirmiştir. Ancak, 2017 yılından bugüne geçen 5 yıllık sürede diğer illerde planlanan projeler hayata geçerken, maalesef Trabzon Milletvekilleri ve hatta Trabzonlu Bakanlarımız bu projeye sahip çıkmamış, sanki başka bir iktidarın projesiymiş gibi bu projeyi Trabzon’a unutturmaya çalışmıştır. Aynı proje ile gündeme gelen Filyos ve Adana Ceyhan projeleri, bölgenin duyarlı milletvekilleri tarafından sahiplenilerek, hızlı bir şekilde yapımlarına başlanılmış ve şu anda tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Trabzon’un siyasileri tarafından sahiplenilmemesi, Trabzon’a vizyon katacak, şehrin 50 yıl sonrasını, 100 yıl sonrasını planlayacak vizyoner projeler yerine, şehire hiçbir katkı sağlamayan, sadece seçim kazanmaya odaklı kısa vadeli projelere öncelik verilmesi, Trabzon’u son dönemde bitme noktasına getirmiştir.

Trabzon şu anda hem ekonomik olarak geri gitmekte, hem de ihracatımız her geçen yıl ivme kaybetmektedir. Bunun yanında, sanayinin gelişmemesi nedeniyle yüksek eğitimli kalifiye işgücünü oluşturan gençlerimiz hızlı bir şekilde şehri terk etmekte, başka şehirlere göç etmektedir. Trabzon’un işsizlik oranı ülke geneli işşsizlik oranlarının çok çok üstüne çıkmıştır. Trabzon’un kanaat önderleri tamamen doğaçlama ve yabancı odaklı turizmi ön plana almaktadır ancak gelişi güzel gelişen turizm birkaç yıl sonra bitme aşamasına gelecektir.

Bu nedenle Trabzon kamuoyu şehrimizin siyasilerine şu hususu hatırlatmayı bir borç biliyor; Trabzon ilinin kurtuluşu, ekonomisinin sürdürülebilir boyuta yükselmesi, yüksek katma değerli sanayinin geliştirilmesi ve ihracata bağlıdır. Bunun için Trabzon Arsin Yatırım Adası Endüstri Bölgesi yatırımı Trabzon’un geleceği açısından olmazsa olmaz bir projedir.

Bu nedenle Trabzon’un kanaat önderlerini, Trabzon Milletvekilleri ve siyasilerini ivedi bir şekilde bu projeye sahip çıkmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar