TÜRMOB Genel Başkanı Kartaloğlu: İhracatta dengeler yeniden kurulmalı

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, ihracatta dengelerin yeniden kurularak ekonominin düzeltilmesi gerektiğini açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 29.03.2022

TÜRMOB Genel Başkanı Kartaloğlu: İhracatta dengeler yeniden kurulmalı

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, “Enflasyonumuzun faizin altında ezilmesine izin vermememiz gerekiyor. Dengeyi iyi kurup enflasyonla mücadelede etkin yöntemler izlemeliyiz, ihracatla enflasyonun üstesinden gelmeliyiz ” dedi.

Ordu’da çeşitli temaslarda bulunan TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, Türkiye ekonomisinde yaşanan döviz kurundaki ve faiz üzerindeki gelişmelerin enflasyondaki hızlı artışın vatandaşları zorladığını söyledi.  

 

Enflasyon yüzde 20’nin üzerine çıktı

Enflasyonla ciddi bir şekilde mücadelenin gerektiğini söyleyen Kartaloğlu, “Enflasyonla daha sıkı tedbirlerle daha sıkı para politikası ile mücadele edilmesi gerekiyor” diyen Kartaloğlu, “20 yıl sonra ilk defa enflasyon yüzde 20’nin üzerine çıktı. Şubat 2021 enflasyonu yüzde 54 olarak açıklandı. Bu durumdan dolayı ciddi bir şekilde mücadele edilmesi gerekiyor. Daha çok ekonominin vergisel tarafındayız bizler. İşletmelerin nabzını yakından görüyoruz. Enflasyonumuzun faizin altında ezilmesini izin vermememiz gerekiyor” dedi.

 

“İhracatta dengeler yeniden kurulmalı”

İhracat ile tekrardan ekonomide dengenin kurulması gerektiğinin altını çizen Kartaloğlu, “Dengeyi iyi kurup enflasyonla mücadelede etkin yöntemler izlemeliyiz. İhracatla bunun üstesinden gelmeliyiz. Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor, ne yazık ki bu durum ülkemize turizm anlamanın da ciddi döviz kaybı yaşatacaktır. Bu savaşın mutlaka ciddi zararı olacak. Sadece iki ülkeden gelen vatandaşları değil diğer ülkelerden gelen vatandaşlarda bu bölgelere turist olarak gitmeyecektir. İhracat ve üretime dayalı büyüme modeli ülkemiz için çok doğru bir model olacaktır” diyerek açıkladı. 

“Ülke ekonomisini kayıt altına aldık”

Kartaloğlu, Altınordu ilçesinde bir restoranda düzenlenen programda gazetecilere TÜRMOB'un çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. 120 bin mali müşavir ve yeminli mali müşavir, 20 bin de stajyer aday meslek mensubuyla ülke ekonomisini kayıt altına aldıklarını belirten Kartaoğlu, mali sistemin denetimini gerçekleştiren meslek grubu olduklarını ifade etti.

Salgının başlangıcından itibaren meslek mensuplarının özveriyle çalıştığını dile getiren Kartaloğlu, kamu finansmanının sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi amacıyla fedakarca çaba gösterdiklerini söyledi. Kartaloğlu, meslektaşlarının, döviz kurlarında, enflasyonda artışların yaşandığı bu dönemde işletmelere çok ciddi faydalar sağladığını, bu anlamda da ülke ekonomisinin temel taşlarından birisi olduklarını ifade etti.  

 

“Eğitim seti hazırladık”

Kovid-19 salgını döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneğine ilişkin bir haftada eğitim seti hazırladıklarına dikkati çeken Kartaloğlu, şunları kaydetti:

"Bugün hala TÜRMOB'un YouTube kanalında bulunuyor. O eğitimi yaklaşık 130 bin kişi izledi ve Türkiye'de o sürecin sancısız atlatılmasında o eğitimden sonra bizim meslek mensuplarımızın çok değerli katkıları oldu. Hepimiz faydalandık bundan o dönemde belki. Dolayısıyla pandemi sürecinin ekonomik anlamda sağlıklı atlatılabilmesinde bizim meslek mensuplarımızın çok değerli katkıları oldu." Kartaloğlu, meslektaşlarının, kur korumalı Türk lirası mevduata geçiş sürecinde de büyük katkıları olduğunu belirtti.

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş'ın da katıldığı toplantı, gazetecilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar