TÜSAF YK Üyesi Yavuz, “1 milyona kadar teminat verebiliyor”

Kaskosu olmayanlar için çok önemli bir uyarıda bulunan TÜSAF Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Yavuz, ek trafik sigortası ile 1 milyona kadar teminat alabileceklerini açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 14.03.2022

TÜSAF YK Üyesi Yavuz, “1 milyona kadar teminat verebiliyor”

Karadeniz Ekonomi’ye konuşan Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Yavuz, sigortalar hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Kaskosu olmayanlar için güzel bir haber veren Yavuz, “Tüketicilerimize çok önemli bir şey söylemek istiyorum kaskosu olmayanlara kaskosu olmayan sigortalıların hiç vakit geçirmeden kendi sigorta acentesine gidip sadece trafik sigortasının teminatı 2022 yılında 50 bin TL, kişi başı destekten yoksun vefat teminatı 500 bin TL. Yani siz bugün ortalama bir araç 300 bin TL oldu. Sıfır bir araç 1 milyon TL. 50 bin TL’lik bir şahinle 1 milyonluk araca vurup 500 bin TL’lik zarar verdiğinizde kaskonuz yoksa trafik sigortanız 50 bin TL’sini ödüyor. Geri kalan 450 bin TL’yi ödemek zorundasınız. Bu sorunu ortadan kaldırmak için sadece yıllık 200-300 TL ile ek trafik sigortası yapılırsa acente 1 milyona kadar teminat verebiliyor” dedi.

Sigortacılık sistemini tanımlayan Yavuz, “Sigorta belirli bir prim karşılığında sigorta şirketine, belirli bir teminat satın almadır. Tek kelimeyle risk. Bizlerin vatandaşların malı mülkü canı bu bir yaşam süresi içerisinde bir risk oluşturuyor.  Herhangi bir başımıza gelebilecek kaza bela yangın vesaire cana gelebilecek şeylerin bunların teminat altına alınan ve risk oluştuğunda yani bir hasar oluştuğunda ödenmiş bir poliçe karşılığında hasarını ödeyen bir sistem” dedi.

 

Sigortacılık ülkemizde Osmalı’da başladı

Türkiye’de sigortacılığın tarihsel gelişimini anlatan Yavuz, “Sigortacılık 1850li yıllarda ilk Osmanlı imparatorluğu döneminde başlamış. 1870 yılında büyük bir yangın oluyor o zaman önemi anlaşılıyor. Türkiye’de sigorta şirketi yokken İngiliz sigorta şirketleri Türkiye’ye geliyor şirket açıyorlar. Teminat satıyorlar. Sonra 1923 cumhuriyetin ilanı ile kanunlar kuruluyor. Osmanlı imparatorluğundan bu tarafa gelen bir sistem. Şuandaki 5684 sayılı kanundan epey süre geçti, artık güncellenmesi gerekiyor. Biz sigortacılar bununla ilgili pandeminin başladığı şubat ayında 2020 yılında başladı pandemi. 9 Mayısta o yıl bir yönetmelikle uyandık bizim sektörle alakalı. O gün biz ticari bir darbeyle uyandık sanki. Bu yönetmelikte biliyorsunuz ki yönetmelikler kanuna istinaden çıkar, kanuna bağlı olarak çıkar. Ama bu yönetmelikte biz sigorta acentelerinin tarifi şöyledir marketlere zincir marketlerine GSM şirketlerine sigortacılık yapma izni verildi. Bu kanuna aykırılıktır. Haksız rekabet oluştu. Danıştay’a dava açtık. Ve bu yönetmeliği iptal ettirdik” dedi.

 

Sigortacılık şirketleri pandemide fırsatçılık yapmadı

Pandeminin sigortacıları olumsuz etkilediğini söyleyen Yavuz, “Pandemi başladıktan sonra kapanmalar oldu. Kısa dönem çalışma sistemi devreye girdi. Bizler de kısmen etkilendik. Esnaflar kadar etkilenmedik. Bu süre içinde sigorta şirketleri çok önemli bir sınav verdiler. Neredeyse hiç primlerinde artış yapmadılar. Tam tersine daha uygun kolaylıklar sundular. Tabi kolaylıklar sunarken çokta zarar etmediler. Hasarlar azaldı çünkü pandemide seyahat edilmediği için vesaire. Öne çıkan şeyler oldu mesela tamamlayıcı sağlık sigortası, hayat sigortaları çok öne çıktı. Pandemiden önce sigortasını yaptıranlara mücbir sebep olmasına rağmen covidden hayatını kaybedenlere tazminatları ödendi. Dolayısıyla sigortacılık şirketleri fırsatçılık yapmadılar” dedi.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar