Üreten Pirazizli kadınların ortak başarısı

Üreten Pirazizli kadınlar kooperatif kurarak el emeği ve yöresel ürünlerini sosyal medya ve e-ticaret platformlarından pazarlıyorlar.

info@karadenizekonomi.com / 7.03.2022

Üreten Pirazizli kadınların ortak başarısı

19 Ekim 2021 tarihinde yedi ortak ile sınırlı sorumlu Piraziz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kuran Pirazizli kadınlar, ürettikleri ürünleri satarak ilçe ve bölge ekonomisine katkı sağlıyorlar.

Kadın Kooperatifi, coğrafi işaretli Piraziz elmasını işleyerek elma pekmezi, elma kurusu, bahçelerdeki üzüm, armut, hurma, tarlalardaki domates, biber, patlıcan, fasulye, salatalık vb ürünleri ürün gruplarına göre reçel, pekmez, marmelat, sirke, turşu gibi ürünleri hazırlıyor. Ayrıca Piraziz Hocaoğlu Tarım İşletmeleri ve Hayvancılık Şirketi’ne ait koyunların yünlerini işleyerek keçeden ürünler elde ediyor.

Kooperatif kurma hikayesini anlatan Piraziz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Elif Doğanalp, “28-29 Haziran 2021 tarihinde Piraziz Şeyhli Mahallesinde Bahçeşehir Üniversitesi ve FAO ortaklığı ile kadın ve kooperatifçilik eğitimi düzenlendi. Bu eğitime Giresun ve ilçelerindeki kadın kooperatifleri ve kadın girişimciler katılım sağladılar. Bölgemize ait el emeği ve yöresel ürünlerimizi il dışından gelen misafirlerimize tanıttık. bu etkinlikte yöresel yemeklerimizi misafirlerimize sunduk. Etkinlikteki yemek ve organizasyonda görevliydim. İlçemiz kadınlarına ait bir kooperatif bulunmamaktaydı. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel’in desteği ile Piraziz’de de bir kadın kooperatifi kurmaya karar verdik” dedi.

 

Faaliyet alanları tarım ve hayvancılık

Kooperatifin faaliyet alanlarından da bahseden Elif Doğanalp, “Faaliyet alanımızın temelini aslında tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Çünkü kullandığımız hammaddelerimizi topraktan ve koyunlarımızdan almaktayız. Ürünlerimize talep oldukça fazla diyebilirim. Özellikle keçeden yapılan ayakkabı, çanta, şal, atkı, bere, yatak pedleri, kırlent, kilim, sabun gibi ürünlerimiz çok fazla ilgi görmektedir” açıklamasında bulundu.

 

Amacı kadınlara istihdam ve ilçe ekonomisine katkı

Amaçlarının kooperatif olarak en öncelikli hedeflerinin kadınlara istihdam ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyleyen Elif Doğanalp, ürünleri ayrıca sosyal medya ve e-ticaret platformlarındaki mağazalardan da satış yaptıklarını ifade etti. Bölgelerine ait ürünleri dünyaya tanıtmak istediklerini belirten Elif Doğanalp, endemik bitkilerini, yabani mantarlarını, şifa dolu otlarını ve bölgeye uyum sağlayan karayaka koyununun yünlerinden yapılan keçe ürünlerini tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.

 

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar