Bademde Büyük Gerileme Bekleniyor: 5-7 Bin Ton Kayıp
Adıyaman’da badem üretiminde gerileme endişesi yaşanıyor. 2025 yılında yaklaşık 25 bin ton olan badem rekoltesinin 2026’da 18-20 bin ton seviyesine düşmesi bekleniyor.
info@karadenizekonomi.com / 26.08.2026
Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, üreticinin artan maliyetler ve fiyat belirsizliği nedeniyle bahçelerini sökmek zorunda kaldığını belirterek, hasat öncesinde alım fiyatlarının açıklanması ve hasat döneminde ithalata yönelik tedbir alınması çağrısında bulundu.
25 bin tondan 18-20 bin tona düşecek
Adıyaman'da badem üretiminin ekonomik koşullar ve hava şartları nedeniyle ciddi risk altında olduğunu belirten Turanlı, geçen yıl yaklaşık 25 bin ton olan rekoltenin bu yıl 18-20 bin tona gerilemesinin beklendiğini söyledi.
Üretimde yaklaşık 5-7 bin tonluk kayıp öngördüklerini ifade eden Turanlı, özellikle çiçeklenme döneminde yaşanan aşırı yağışların verimi olumsuz etkilediğini kaydetti.
Binlerce dönüm bahçe söküldü
Üreticilerin artan maliyetler nedeniyle badem bahçelerini sökmeye başladığını belirten Turanlı, geçen yıl Adıyaman’da yaklaşık 5 bin dönüm badem bahçesinin söküldüğünü söyledi.
Badem bahçelerinin uzun yıllar süren emek ve yatırım sonucunda oluşturulduğuna dikkat çeken Turanlı, sökülen alanların kısa sürede yeniden üretime kazandırılamayacağını vurguladı.
Turanlı, “Bu bahçeler milli servettir. Üretici zarar ettiği için bahçesini sökmek zorunda kalıyorsa burada yapısal bir sorun vardır. Üretimi kaybedersek ithalata bağımlı hale geliriz” dedi.
Üretici hasat öncesinde fiyatı bilmek istiyor
2026 badem hasat sezonu öncesinde üreticinin en önemli beklentisinin fiyat belirsizliğinin ortadan kaldırılması olduğunu belirten Turanlı, Tarım Kredi Kooperatifleri ve ilgili kurumlara çağrıda bulundu.
Badem alım fiyatının hasat başlamadan önce açıklanması gerektiğini ifade eden Turanlı, üreticinin ne kadar gelir elde edeceğini bilerek üretim ve satış planı yapabilmesi gerektiğini söyledi.
Turanlı, “Üretici ne üreteceğini ve ürününü kaça satacağını önceden bilmelidir. Hasat döneminde oluşan fiyat belirsizliği kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
“Maliyetler dikkate alınmalı”
Girdi maliyetlerindeki artışın üreticiyi zorladığını belirten Turanlı, badem alım fiyatlarının belirlenmesinde üretim maliyetlerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Sürdürülebilir bir alım politikasına ihtiyaç olduğunu belirten Turanlı, “Üretici kazanamazsa üretim azalır, üretim azalırsa ithalat artar” diyerek üreticinin desteklenmesinin ülkenin tarımsal üretim kapasitesinin korunması açısından önem taşıdığını söyledi.
Hasat döneminde ithalata fren çağrısı
Yerli badem üreticisinin bir diğer önemli sorununun ise ithal ürünlerle rekabet olduğunu belirten Turanlı, özellikle hasat döneminde ithalatın kontrol altında tutulmasını istedi.
Yerli ürünün piyasaya çıktığı dönemde yoğun ithalat yapılmasının fiyatlar üzerinde baskı oluşturabileceğini ifade eden Turanlı, hasat döneminde gümrük vergilerinin artırılmasının değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Turanlı, “Üreticimiz hasat zamanı ithal ürünle rekabet etmek zorunda bırakılmamalıdır. Hasat döneminde ithalatın kontrol altında tutulması, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi açısından önem taşıyor” dedi.
“Badem bahçeleri milli servettir”
Üretimdeki gerilemenin yalnızca badem üreticisini değil, Türkiye'nin tarımsal üretim gücünü ve ekonomisini de etkileyebileceğini belirten Turanlı, bahçelerin sökülmesinin uzun vadeli bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.
Kahta Ziraat Odası olarak üreticilerin sorunlarını gündemde tutmaya devam edeceklerini belirten Turanlı, üreticinin önünü görebileceği, maliyetlerini karşılayabileceği ve emeğinin karşılığını alabileceği öngörülebilir bir fiyat ve alım politikasının hayata geçirilmesini istedi.
Çok Okunanlar
Fındık Fiyatları
Son Güncelleme : 2026-08-01 09:28
| Şehir | Levant |
|---|---|
| TMO | 200 TL |
| GİRESUN | 195,50 TL |
| ORDU | 161,50 TL |
| DÜZCE | 157,00 TL |


